Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 06 26

Kinija atnaujino spaudimą Kanadai išlaisvinti „Huawei“ finansų direktorę

Siekdama stiprinti spaudimą Otavai, Kinija trečiadienį atnaujino reikalavimą išlaisvinti suimtą Kinijos technologijų milžinės „Huawei“ finansų direktorę, praėjus vienai dienai po to, kai buvo sustabdytas visas mėsos produktų importas iš Kanados.
Meng Wanzhou
Meng Wanzhou / „Scanpix“/AP nuotr.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Gengas Shuangas trečiadienį pareiškė žurnalistams, kad Kanada turėtų „rimtai atsižvelgti į Kinijos nerimą“ ir nedelsdama paleisti „Huawei“ finansų vadovę ir įmonės įkūrėjo dukrą Meng Wanzhou.

Kinijos ambasada Otavoje antradienį savo interneto svetainėje nurodė, kad importas stabdomas kinų muitinės inspektoriams vienoje kanadietiškų kiaulienos produktų siuntoje aptikus augimo hormono raktopamino pėdsakų. Šis pašarų priedas yra leidžiamas Kanadoje, bet draudžiamas Kinijoje.

Tuo tarpu Meng Wanzhou JAV valdžios institucijų prašymu buvo suimta gruodžio 1 dieną. Šiuo metu ji yra paleista už užstatą ir jai skirtas namų areštas.

Laukdama sprendimo dėl ekstradicijos, „Huawei“ direktorė gyvena viename iš savo būstų Vankuveryje.

„Scanpix“ nuotr./„Huawei“
„Scanpix“ nuotr./„Huawei“

Kitą dieną po Meng Wanzhou suėmimo Kinija į šį Kanados žingsnį atsakė sulaikydama du Kanados piliečius. Mėginant sustiprinti spaudimą Kanadai, dar vienas šios šalies pilietis buvo nuteistas mirties bausme.

Du sulaikytieji Kanados piliečiai yra buvęs diplomatas Michaelas Kovrigas, Kinijos teigimu, įtariamas rinkęs valstybės paslaptis ir žvalgybinę informaciją, bei verslininkas Michaelas Spavoras, kurį Kinija įtaria valstybės paslapčių vagyste ir neteisėtu siūlymu jas parduoti užsienyje.

Naujų veiksmų prieš Kanadą imtasi jos ministrui pirmininkui Justinui Trudeau vykstant į Japoniją dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime. JAV prezidentas Donaldas Trumpas per šį viršūnių susitikimą turėtų susitikti su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

Meng Wanzhou areštas išprovokavo diplomatinį skandalą tarp šių trijų valstybių, komplikuodamas svarbias JAV ir Kinijos derybas prekybos klausimu ir smarkiai pakenkdamas Pekino santykiams su Otava.

Prieš įvesdama draudimą importuoti mėsą iš Kanados, Kinija kiek anksčiau nustojo importuoti tam tikrus Kanados produktus, pavyzdžiui, rapsus.

Praėjusiais metais Kanados kiaulienos importas į Kiniją siekė apie 500 mln. Kanados dolerių, arba apie 380 mln. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas