Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 10

Kino teatre laikytis metro atstumo būtina, o viešajame transporte – ne: kultūrininkai tai vadina diskriminacija

Pusantros valandos kine ar spektaklyje teks sėdėti ne tik su kauke, bet ir saugiu vieno metro atstumu nuo kaimyno. O štai keliaujant traukiniu, tarkim, iš Vilniaus į Klaipėdą, keturias valandas niekas atstumų nesilaiko, nes kaip galėtų, jeigu biliete nurodoma vieta. Kultūrininkai tokią situaciją linkę vadinti diskriminacija, o geležinkelininkai teisinasi besivadovaujantys Vyriausybės sprendimu. Tiesa, vieno metro atstumo nesilaikoma ir kitame viešajame transporte.
Kelionių traukiniais akimirkos
Kelionė traukiniu / „LTG Link“ nuotr.

Kine tai ne traukinyje

„Sveiki, gal galite pasidomėti, kodėl renginiuose, kine turi žiūrovai sėdėti kas antroje vietoje, o traukinyje turi sėdėti šalia nepažįstamo žmogaus 4 valandas, jokių apribojimų“, – tokį laišką 15min parašė Birutė, tvirtindama, kad nesupranta, kodėl šios tvarkos taip skiriasi. Juk sėdėti traukinyje ir sėdėti kino teatre yra tas pats, o reikalavimai skirtingi.

Pasirodo, tokią tvarką reglamentuoja Vyriausybės sprendimai, pagal kuriuos laisvalaikio ir pramogų vietose privalomi atstumai eilėse – ne mažiau kaip 1 metras, dezinfekcija, rankų higiena (plovimas ir/ar dezinfekcija), privalomas asmens apsaugos priemonių dėvėjimas tiek vyresniems nei 6 metų amžiaus lankytojams, pirkėjams, paslaugų gavėjams, tiek darbuotojams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Filmo „Advokatas“ premjeros svečiai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Filmo „Advokatas“ premjeros svečiai

O štai viešajame transporte tėra privalomos veido kaukės.

Atstumas – vienas metras

Vilniaus „Skalvijos“ kino teatro direktorė Vilma Levickaitė, išgirdusi apie tokį 15min skaitytojos pasipiktinimą, nudžiugo – kaip sakė, pastaba labai teisinga. „Turime laikytis tokios tvarkos – atstumai tarp žiūrovų turi būti metras, žiūrovai privalo dėvėti kaukes. Sodiname į kas antrą kėdę“, – teigė direktorė.

Diskusijos apie tas tvarkas per COVID-19 pandemiją, anot V.Levickaitės, vyksta nuo pat kovo mėnesio, kai Kino rodytojų asociacija buvo paprašyta parengti gaires, kaip jie įsivaizduoja, kokios turi galioti tvarkos vėl atvėrus kino teatrus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilma Levickaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilma Levickaitė

„Tos tvarkos buvo derinamos su Sveikatos apsaugos ministerija. Tuo metu viskas atrodė kitaip ir mes ten gana griežtas taisykles sau pasirašėme, bet rašėme jas pagal tuomet galiojusią tvarką, juk tai buvo karantino laikas. Po to viskas labai keitėsi ir buvo labai liberalių mėnesių, kai ir kaukes dėvėti nebuvo privaloma, liepą buvo toks atlydys. Bet kalbant apie renginius, tai to atlydžio nebuvo niekada ir SAM labai griežtai liko prie tų pačių taisyklių.

Mes bandėme klausti, kodėl yra diskriminuojamas kultūros, renginių sektorius, lyginant kad ir su kelionių aptarnavimo sektoriumi. Juk autobusuose, traukiniuose (man labai patinka tas palyginimas, pati dažnai jį iškeliu kaip akivaizdų pavyzdį, kaip čia yra) žmonės važiuoja keturias valandas visiškai šalia vienas kito, o kine negali, nors net nesėdi keturių valandų“, – kalbėjo „Skalvijos“ vadovė.

Buvo labai liberalių mėnesių, kai ir kaukes dėvėti nebuvo privaloma, liepą buvo toks atlydys. Bet kalbant apie renginius, tai to atlydžio nebuvo niekada.

V.Levickaitės teigimu, kino teatrai pajuto tik vieną didelį sušvelninimą – žiūrovus gali sodinti ne kas du, o kas metrą. „Bet sąlygos nėra lygiavertės – tikrai yra diskriminacijos labai nemažai. Rašyti raštai, gauti atsakymai iš SAM. O atsakymas skamba labai paprastai: Lietuvoje, lyginant su kitomis šalimis, galioja labai liberalios tvarkos. O atsakymo, kodėl traukiniuose galima važiuoti susispietus, nėra“, – sakė „Skalvijos“ vadovė.

Ji pripažino, kad kino teatrams, renginių organizatoriams skaudų smūgį sudavė ne tik suvaržymai, bet ir bendrai pakitęs žmonių požiūris – neretai į viešas vietas einantys asmenys dabar vertinami kaip mažiau atsakingi, todėl nemaža dalis jų ir atsisako tokių pramogų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Skalvijos“ kino centras
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Skalvijos“ kino centras

„Patys keleiviai galėtų laikytis atstumų“

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, spaudos konferencijoje paklaustas apie tokią situaciją, labai konkrečiai atsakyti, kodėl taip yra, negalėjo.

„Mes visur galėtume rasti ir lyginti kažkokias sritis. Sprendimai yra priimami ten, kur galima maksimaliai sumažinti tam tikras užsikrėtimo rizikas. Kuo daugiau žmonių vienoje vietoje yra, tuo rizikos didesnės. Tas pasakytina apie renginius, kas tai bebūtų – teatrai, kino teatrai ir pan.

Transporto priemonėse paprastai tiek daug žmonių galbūt nevažiuoja, taip gal būtų galima paaiškinti. Bet jeigu būtų įmanoma, gal ir patys keleiviai galėtų laikytis tų atstumų ten, kur galima tai padaryti“, – tepasakė ministras.

Mes visur galėtume rasti ir lyginti kažkokias sritis. Sprendimai yra priimami ten, kur galima maksimaliai sumažinti užsikrėtimo rizikas.

Atstumo laikytis nereikalaujama

AB „Lietuvos geležinkeliai“ Komunikacijos departamento atstovė Rūta Atroškaitė 15min pateiktame komentare teigė, kad vadinamasis šachmatinis sėdėjimo principas karantino piko metu buvo įvestas Vyriausybės nutarimu.

„Vėliau jis buvo atšauktas ir šiuo metu grąžintas nėra. Šiuo klausimu vadovaujamės Vyriausybės sprendimais, kuriuos priima specialistai, stebintys ir vertinantys situaciją šalyje. Pavyzdžiui, kaukių dėvėjimas viešose uždarose erdvėse ir viešajame transporte, pasibaigus karantinui, vienu metu taip pat nebuvo būtinas, bet nuo rugpjūčio 1 d. ši prievolė sugrįžo – operatyviai, iš karto po Vyriausybės sprendimo, priimto liepos 29 d., apie tai komunikavome keleiviams.

Apie būtinybę dėvėti kaukes primename ir per „LTG Link“ socialinių tinklų paskyras, naujienlaiškius, garsiniais pranešimais traukiniuose. Traukinio personalas taip pat stebi, ar keleiviai dėvi kaukes. Žinoma, čia labai svarbus ir pačių žmonių sąmoningumas – teisingai dėvėdami kaukę saugosime save ir savo artimuosius“, – teigiama komentare.

Taip pat primenama, kad dalis sustiprinto saugumo priemonių, kurios įvestos karantino metu, ir šiandien taikomos traukiniuose – jie po kiekvieno reiso valomi dezinfekcinėmis priemonėmis, ilgiau vėdinami. Traukiniuose įrengti dezinfekcinio skysčio, skirto rankoms, dozatoriai, darbuotojai irgi dėvi asmens apsaugos priemones.

Pažymėjo stoteles

Vilniaus viešajame transporte irgi nėra jokių nurodymų, kad privalu laikytis atstumo. Kaip informavo „Susisiekimo paslaugų“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė, stotelėse balto apskritimo simboliu su viduje matomomis pėdų ikonomis ir užrašu „saugu“ žymimos saugaus atstumo vietos – jas keleiviams rekomenduojama užimti laukiant autobusų ir troleibusų.

Sauliaus Žiūros nuotr./Tokiais ženklais Saugu pažymėtos Vilniaus stotelės
Sauliaus Žiūros nuotr./Tokiais ženklais Saugu pažymėtos Vilniaus stotelės

„Taip Vilnius skatina miestiečius elgtis saugiai, sąmoningai, laikytis nuotolio ir esant galimybei vengti didesnių susibūrimų viešose erdvėse. Tiek stotelėse, tiek viešajame transporte keleivių prašome laikytis atstumo. Autobusuose ir troleibusuose esant galimybei rekomenduojame užimti sėdimas vietas, o stovint palikti erdvės šalia stovinčiam. Atidžiai stebime keleivių srautus, ypač – piko metu, taip pat nuo rugsėjo pradžios pakoregavome tvarkaraščius, transporto priemonių talpą, jog kelionės viešuoju transportu būtų kuo saugesnės“, – teigia M.Bielinytė.

Autobusuose ir troleibusuose rekomenduojame užimti sėdimas vietas, o stovint palikti erdvės šalia stovinčiam.

Lyginant su vasaros laikotarpiu, pirmomis rugsėjo dienomis viešojo transporto kelionių skaičius Vilniuje išaugo daugiau nei 20 proc., tačiau palyginti su pernai rudeniu, Vilniaus viešojo transporto srautai yra apie 30 proc. mažesni. „Susisiekimo paslaugų“ atstovės teigimu, tam įtakos turi epidemiologinė situacija, kai žmonės dažniau linkę rinktis automobilius kaip asmeninę transporto priemonę dėl saugumo. Taip pat dėl pandemijos pakitusi įmonių, ugdymo įstaigų darbo organizavimo tvarka, startas.

„Kasdien viešojo transporto vežėjai parkuose atlieka kruopštų kiekvienos transporto priemonės išorės bei salono valymą. Keleiviams autobusuose ir troleibusuose būtina dėvėti apsaugines veido kaukes, kiekvienoje transporto priemonėje keleiviai ras dezinfekcinio skysčio rankoms“, – teigė M.Bielinytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas