2012 04 23

Klaipėdiečių skonio receptoriai – ir labai išlavinti, ir „atšipę“

Savaitgalį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Medicinos akademijos Studentų mokslo draugijos nariai Klaipėdoje vykdė viešą gyventojų skonio jutimų tyrimą.
Saldainiai
Saldainiai / Photos.com nuotr.

Paaiškėjo, kad 9 proc. tyrimo dalyvių skonio receptoriai veikia puikiai, o 7 proc. – prastai. Nors 84 proc. patikrintų gyventojų džiaugiasi gerai veikiančiais skonio jutimais, vienas dažniausiai pasitaikančių šių receptorių sutrikimų Klaipėdoje yra silpnas saldaus skonio suvokimas.

„Matyt, Klaipėdos gyventojai labai dažnai valgo saldų maistą. Prie jo skonio receptoriai įpranta ir ima saldumą jausti prasčiau. Beveik visi šio tyrimo metu užfiksuoti sutrikimai susiję su saldaus skonio suvokimu“, – tyrimą komentavo LSMU Fiziologijos studentė Birutė Vėbraitė.

Anot jos, saldumo pojūtis silpnėja ir su amžiumi. „Tarp Klaipėdoje vykusio tyrimo dalyvių vyriausias buvo 81-erių vyriškis, jis surinko 10 balų iš 15 galimų, reiškia, jo skonio jutimai – nusilpę“, – kalbėjo B.Vėbraitė.

Tyrimo dalyviai vertino, kaip jaučia penkis skirtingus skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų  ir „umami“, kurį tiksliausiai apibūdina būdvardis „skalsus“. Jutimo lygis nustatytas ragaujant po lašelį kiekvieno skirtingos koncentracijos tirpalo. Teisingai įvardytas skonis buvo žymimas rezultatų lentelėje, ja remiantis atskleista Klaipėdos gyventojų receptorių būklė.

Didžiausias galimas surinkti balų skaičius – 15, daugiausia tyrimo dalyviai surinko 11–14 balų, tai labai geras įvertinimas, apie 7 proc. surinko 10 ir mažiau balų. Jiems tyrėjai patarė, kokių priemonių reikėtų imtis, kad skonio jutimai būtų jautresni.

„Vykdydami tokį tyrimą Kaune pastebėjome, kad ten maksimalų rezultatą surinko vos 4 proc. pasitikrinusiųjų. Klaipėdoje puikiai veikia 9 proc. tyrimo dalyvių skonio receptoriai. Kol nesibaigė visi tyrimai, nenorėčiau daryti išvadų iš šio palyginimo, kol kas tegaliu pasakyti, kad Klaipėdoje užfiksavome daugiau kraštutinumų, t.y. didesnis ir puikiai, ir prastai skonius jaučiančių žmonių skaičius“, – dėstė B. Vėbraitė.

Ji atskleidė ir keletą paprastų patarimų, kaip skonio jutimus ilgiau išlaikyti jautrius – valgykite tik tada, kai esate alkani; venkite labai karšto maisto; kramtykite kruopščiai ir lėtai, bent savaitei sumažinkite cukraus ir druskos suvartojimą.

Tyrimo organizatorių dar laukia trečias viešas tyrimas, vyksiantis Vilniuje. Po jo bus galima apibendrinti ir statistiškai palyginti visų trijų miestų gyventojų duomenis.

Skonio receptorių tyrimą inicijavo bendrovė „Suslavičius-Felix“, taip suteikdama galimybę pasitikrinti skonio receptorių būklę. Bendrovė siekia, kad žmonės kuo ilgiau išsaugotų gerą skonio suvokimą.

Klaipėdoje įvykęs skonio receptorių tyrimas – antrasis iš trijų, kuriuos inicijuoja bendrovė. Jame skonio jutimus pasitikrino 128 gyventojai, kuriems nuo 18 iki 81. Galimybę pasitikrinti savo skonio receptorių būklę turės ir vilniečiai – balandžio 28 d. skonio receptorių tyrimas vyks Vilniaus prekybos centre „Panorama“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis