Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 29

Klaipėdoje atidaromas karo laivas-muziejus „Sūduvis“

Jūros šventės metu penktadienį Klaipėdos centre atidaromas prie Karališkosios krantinės Dangės upėje prišvartuotas karo laivas-muziejus M52 „Sūduvis“.
Karinis laivas „Sūduvis“ paverstas muziejumi
Karinis laivas „Sūduvis“ paverstas muziejumi / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Kaip praneša Lietuvos jūrų muziejus, kurio ekspozicijai nuo šiol priklausys „Sūduvis“, liepą ir rugpjūtį jis priims lankytojus trečiadieniais–šeštadieniais nuo 12 iki 19 val., sekmadieniais – iki 17 valandos.

Muziejaus direktorė Olga Žalienė sako, kad šis eksponatas užpildys muziejaus pristatomos Lietuvos jūrinės istorijos spragą – visuomenė susipažins ir su kariniu laivynu.

Direktorės teigimu, šis laivas nuo šiol tarnaus patriotiniam ugdymui, šiuolaikinės Lietuvos istorijos pažinimui, taip pat leis praplėsti žinias ir jūrinės inžinerijos, technologijų srityse.

„Nors laivas pastatytas daugiau nei prieš 60 metų, tačiau yra puikiai išsilaikęs, tiesiog unikalus: jis yra medinis, nepritraukia metalo, tai jį apsaugo nuo minų. Tai gana retas ir ypatingas inžinerinis statinys“, – muziejaus pranešime spaudai cituojama O.Žalienė.

Muziejaus Laivybos istorijos ir rinkinių apskaitos skyriaus vedėjas Edvino Ubis pasakoja, kad laive yra išlikusios autentiškos detalės – žalvarinės rankenos, raudonmedžio detalės, šešių dešimtmečių senumo įranga, interjeras.

Istorikas teigia, kad šis laivas, statytas 1956–1958 metais Vokietijoje, yra išskirtinis savo technologijomis: medinis, o visos jo detalės iš nemagnetinio metalo, nes laivo paskirtis buvo po Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūroje ieškoti paliktų minų, o pastarosios reaguoja į metalus. Šiuo metu panašaus tipo laivai statomi iš plastiko arba anglies pluošto.

„Šių laivų buvo pagaminta apie dvi dešimtys, dauguma jų sunaikinta, – sako E. Ubis. – Vienas eksponuojamas Vokietijoje, irgi virtęs muziejumi, yra ir Latvijoje, atviras lankymui tik išskirtiniais atvejais“.

Karo laivas M52 „Sūduvis“ nuo pat tarnybos pradžios 1999 metais tapo vienu iš pagrindinių Lietuvos karinių jūrų pajėgų minų paieškos laivų. Laivas tarnavo Priešmininiame laivų divizione ir jame yra likusi visa su šia funkcija susijusi įranga: povandeniniai robotai, imitacinės minos, tralavimo įranga.

Karo laivas M52 „Sūduvis“ nuo 2004 metų tapo nuolatiniu NATO pratybų dalyviu. Jis taip pat patruliavo Lietuvos teritoriniuose jūros vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje, vykdė laivų-pažeidėjų sulaikymo, konvojavimo, paieškos, gelbėjimo ir kitas operacijas.

Pasak pranešimo, minų paieškos operacijų metu 1997–2000 metais būdavo aptinkama 60–80 sprogmenų, šiuo metu per metus aptinkami tik vienetai. Vien Lietuvos teritoriniuose ir ekonominiuose vandenyse 1997–2018 metais buvo sunaikinta daugiau nei 170 sprogmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas