Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje įrengtos naujos oro taršos matavimo stotelės

Klaipėdos miesto savivaldybė vis girdėdama gyventojų nusiskundimus dėl oro taršos mieste, plečia stacionarių oro taršos matavimo stotelių tinklą. Stotelės bus įrengiamos 6 vietose, kurios atrinktos atsižvelgus į pramonės įmonių ir didžiausių transporto srautų pasiskirstymą mieste. Šiuo metu rengiamasi viešųjų pirkimų procedūroms, o stoteles numatoma įrengti per ateinančius metus.
Keliaudami po Europą mokslininkai ima ir oro mėginius. Juos domina ne tik galima tarša, bet ir virusai be bakterijos, sklandantys ore.
Oro taršos matavimo stotelė / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Priklausomai nuo stotelės vietos, bus matuojami didžiausią aplinkos oro taršą lemiantys elementai – kietosios dalelės, sieros vandenilis, amoniakas, lakieji organiniai junginiai. Gaunami duomenys padės operatyviai fiksuoti oro kokybės kaitą, analizuoti situaciją, tiksliau identifikuoti taršos šaltinius, atlikti išmetamų teršalų tyrimus avarijų, gaisrų, kitų ekstremalių įvykių atvejais. Kietųjų dalelių matavimų duomenys bus tinkami naudoti ir valstybinio monitoringo tikslais.

„Oro kokybės klausimai Klaipėdoje yra itin svarbūs dėl miesto specifikos – čia veikia nemažai pramoninių objektų, turime intensyviai naudojamų transporto arterijų. Patikimi ir tikslūs oro kokybės duomenys yra būtinybė, tik taip galime tinkamai reaguoti ir planuoti efektyviausias priemones, gerinančias situaciją. Siekdami sumažinti taršą kietosiomis dalelėmis, jau užtikrinome intensyvesnį gatvių valymą, tęsiame žvyrkelių asfaltavimą. Taip pat nuolat domimės pramonės įmonių aplinkosaugine situacija, siekiame, kad būtų taikomos visos įmanomos oro kokybę užtikrinančios priemonės. Naujos matavimo stotelės padės dar tiksliau identifikuoti oro taršos problemas ir operatyviai imtis reikiamų priemonių“, – sako Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Stotelės bus įrengtos Melnragėje – Molo gatvėje, Sportininkų mikrorajone – Sportininkų ir Švyturio gatvėse, Šilutės plente ties Budelkiemio gatve, taip pat ties Nendrių ir Žūklės gatvių bei Šermukšnių ir Rūtų gatvių sankryžomis.

Oro taršos stotelėms įsigyti ir įrengti bus skiriamas Europos Sąjungos finansavimas, šį mėnesį pasirašyta sutartis su Centrine projektų valdymo agentūra. Numatoma bendra projekto vertė – 416 tūkst. eurų, iš jų 312,5 eurų – Europos Sąjungos lėšos, likusi suma bus skirta iš savivaldybės biudžeto. Skaičiuojama, kad įrengus stoteles, jų priežiūrai ir aptarnavimui kasmet reikės skirti po 20 tūkst. eurų.

Stacionarių stotelių plėtra reikalinga ir dėl efektyvaus gyventojų informavimo, kad pablogėjus oro kokybei, būtų galima laiku įvertinti rizikas ir imtis apsaugos priemonių. Tai ypatingai aktualu oro taršai jautriems asmenims: kūdikiams, vaikams, nėščiosioms, pagyvenusiems asmenims, asmenims, sergantiems širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo takų ligomis.

Klaipėdos mieste šiuo metu veikia dvi valstybinės nuolatinio aplinkos oro monitoringo stotys, jų matavimų duomenys viešai skelbiami. Naujų, savivaldybės planuojamų stotelių duomenys taip pat bus viešai prieinami, stotelės bus su integruota nuotoline duomenų perdavimo, saugojimo ir pateikimo įranga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas