Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 01

Klaipėdoje siūloma Mogiliovo gatvę pervadinti Odesos vardu

Klaipėdos miesto tarybos nariai antradienį surengto neeilinio posėdžio metu svarstė nutraukti bendradarbiavimą su Rusijos ir Baltarusijos miestais – Mogiliovu, Kaliningradu ir Čerepovecu. Atsirado ir siūlymų pervadinti vieną tankiausiai apgyvendintų gatvių pietinėje Klaipėdos dalyje, pavadintą Baltarusijos miesto – Mogiliovo – vardu.
Kaliningradas
Kaliningradas nuo 1993-iųjų buvo Klaipėdos miestu partneriu. Antradienį buvo nutraukta bendradarbiavimo sutartis. / 123rf.com nuotr.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad šis posėdis kone sunkiausias per vienuolika jo darbo šiame poste metų.

Posėdis buvo pradėtas tylos minute, kuria pagerbti žuvę ir žūstantys per Rusijos pradėtą karą Ukrainoje.

„Vertinant situaciją, kad vasario 24-ąją pasaulis pasikeitė neatpažįstamai, tenka priiminėti sprendimus, apie kuriuos anksčiau net ir pagalvoti nebuvo galima, kuriuos per beveik 32 nepriklausomybės metus Savivaldybės taryba priima pirmą kartą. Jeigu iki šiol taryboje tekdavo tvirtinti bendradarbiavimo sutartis su įvairiais pasaulio miestais, tai pirmą kartą situacija tokia, kad sutartis tenka nutraukti. Tai tikrai nėra labai lengvas sprendimas, vertinant tai, kad tiek Rusijos, tiek Baltarusijos žmonės nėra tas pats kaip Kremliaus arba Minsko režimai, tačiau tos savivaldybės yra valstybinių institucijų bastionai, forpostai, kurie yra tos pačios valstybinės sistemos dalis. Suprantant šias aplinkybes, sutarčių nutraukimas yra mūsų tvirtas moralinis apsisprendimas, tvirta moralinė parama Ukrainai“, – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis pabrėžė, kad tai jokiu būdu nereiškia ryšių su rusakalbių bendruomene Klaipėdoje nutraukimu.

Balsuojant dėl bendradarbiavimo sutarčių nutraukimo susilaikė tik visuomeninio rinkimų komiteto „Titov ir teisingumas“ atstovas Jurijus Šeršniovas.

„Kodėl mes vartojam sakom „nutraukiam ryšį“? Gal stabdysime tą ryšį. Yra žmonių, kurie išeina protestuoti ir Kaliningrade, ir Maskvoje. Gal stabdysime ir paliksime tarpelį, tą mažiuką tiltuką, kad galbūt ateityje pradėtume viską iš naujo, nes yra žmonių, kurie nesutinka su karu“, – kalbėjo tarybos narys.

Tačiau toks siūlymas kitų tarybų narių buvo sutiktas skeptiškai. Pats meras teigė, kad metu, kai žūsta tūkstančiai žmonių, kai vyksta karas suverenioje valstybėje, kalbėti apie tarpinius variantus esą negalima.
Charkove bičiulių turintis ir nuolat su jais bendraujantis tarybos narys Viktoras Senčila teigė, kad jokių kompromisų negali būti. Nuo rusų kulkų krenta ir niekuo dėti Ukrainos rusakalbiai.

Bendradarbiavimo sutartis su Čerepovecu buvo pasirašyta 1992 m., su Kaliningrado miestu 1993 m., su Mogiliovu 1997 m.

Tarybos narė Nina Puteikienė teigė, kad laikas atsisakyti ir Mogiliovo vardo. Dar savaitgalį meras išsakė mintį, kad ši gatvė galėtų būti pervadinta Odesos vardu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito