Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 12 02

Klaipėdoje – šiuolaikiškas „Spragtukas“

Į Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro premjerų sūkurį šį sezoną pateko ir P.Čaikovskio „Spragtukas“, kurį miestiečiai galės išvysti jau šį savaitgalį.
Vieni pagrindinių vaidmenų atlikėjai – Beata Molytė ir Aurelijus Liškauskas.
Vieni pagrindinių vaidmenų atlikėjai – Beata Molytė ir Aurelijus Liškauskas. / Muzikinio teatro nuotr.

Spektaklį patikėta rengti dviem jaunoms, perspektyvioms kūrėjoms – choreografei Marijai Simonai Šimulynaitei ir scenografei, dailininkei Simonai Biekšaitei. Ambicingos merginos tikina parodysiančios, kad daugiau kaip prieš šimtą metų sukurtas baletas gali būti šiuolaikiškas, linksmas, parodytas kitu kampu. Kūrėjos ketina apsieti be įprastų šiam baletui klišių – balerinų sijonų, kartuvių ar eglutės.

„Kai žmonės išgirsta pavadinimą „Spragtukas“, įsivaizduoja puantus, pūstus sijonėlius. Norime pakeisti šį suvokimą. Visas pasaulis jau seniai sulaužė tokį „Spragtuko“ štampą, kuris dar likęs Lietuvoje. Tai bus tokia pati E.T.A.Hofmano pasaka „Spragtukas ir pelių karalius“, tik šiuolaikiška“, – pasakojo M.S.Šimulynaitė.

Tai bus tokia pati E.T.A.Hofmano pasaka „Spragtukas ir pelių karalius“, tik šiuolaikiška“, - sakė M.S.Šimulynaitė.Gruodį „Spragtuką“ į Klaipėdą atveža ir Maskvos baletas. „Tai yra tai, prieš ką mes kovojame“, – kvatojo kūrėjos ir teigė, kad norintys išvysti tradicinį baletą, atėję į muzikinį teatrą nusivils. Čia į žiūrovus bus žvelgiama šiuolaikiškai.

„Spragtuke“ talentingo mago sūnus paauglys bus užkeiktas pavydo apakintų tamsiųjų jėgų ir paverstas mediniu, riešutus gliaudančiu žaisliuku. Burtininkas, metų metus gilinęsis į alchemijos ir kitus mokslus, ieškojęs atkeikimo, galiausiai suvoks, kad vienintelis burtas, galintis panaikinti užkeikimus yra nuoširdi meilė.

Scenos centre – didžiulis stalas

„Scenoje būna ištapomi rūmai, sukuriama visokių optinių apgaulių, o mūsų scenoje viena pagrindinių detalių bus šešių metrų ištapytas stalas“, – pasakojo dailininkė S.Biekšaitė. Prie įspūdingo stalo bus vaidinama didžiulė puota, tačiau išvydus, kad jo dalyviai tuo nesidžiaugia ir tapo tikrais šio amžiaus vartotojais, stalas virs didžiule lėkšte, o prie jo sėdintys atlikėjai – žaisliukais. 

Teatro nuotr./Aurelijus Liškauskas.
Teatro nuotr./Aurelijus Liškauskas.

Šiuolaikiniai, kaip ir visas baletas, bus ir šokėjų kostiumai. Anot S.Biekšaitės, kostiumuose atsispindės visas pasaulis – netrūks ispaniško temperamento, bus galima išvysti kimono.
Baletas, anot kūrėjų, turėtų itin sudominti paauglius, tačiau jo tematika itin aktuali ir jų tėvams, ir senoliams, tad balete laukiamos ištisos šeimos. 

„Spragtuko“ premjera jau šį penktadienį ir šeštadienį, 18.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas