Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 27

Galvos skausmu tapęs Klaipėdos hospisas: įvertinta ligonių būklė, jie lieka ten pat, nes pervežti pernelyg pavojinga

Medikai savaitgalį įvertinto Klaipėdos hospise slaugomų ir koronavirusu susirgusių pacientų būklę. Konstatuota, jog jų būklė sunki dėl sudėtingų ligų ir amžiaus, o ne dėl užklupusio koronaviruso. Svarstyta infekuotus pacientus pervežti į kitas gydymo įstaigas, tačiau aiškėja, kad artimieji nesutinka. Hospisas tikina turintis visus pajėgumus pasirūpinti slaugomais ligoniais ir siūlo juos palikti ten pat. Keliskart posėdžiavusi komisija grįžo į pradinį tašką – lokalizuoti židinį ir ligonių niekur nevežti, nors teisiškai hospisas veikia biuro patalpose ir turi teisę prižiūrėti tik vieną ligoninį. Ugniagesiai tikina neturintys jokių duomenų apie pastato pritaikymą priešgaisriniams reikalavimams.
Klaipėdos hospisas
Klaipėdos hospisas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Kaip pirmadienio rytą Esktremalių situacijų valdymo posėdžio nariams sakė hospiso vadovė Rasa Dagienė, hospiso pacientų amžiaus vidurkis yra 78 metai. Penki slaugomi asmenys yra virš 90 metų. Senoliai turi įvairių sunkių ligų, vieni onkologinių, kiti pakirsti insulto, keturi serga Alzheimerio ar Parkinsono ligomis. Pasak vadovės, bet koks tokių žmonių judinimas ir transportavimas yra gana problemiškas.

Daugelis asmenų gydomi privačiai, už paslaugas apmokant artimiesiems. Kai kurie čia slaugomi jau keletą metų.

Savaitgalį Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai įvertino ligonių būklę.

„Dėl COVID-19 infekcijos nėra pakitimų, kvėpavimo sutrikimų nėra. Jų būklė sunki dėl visai kitų priežasčių – amžius, gretutinės sunkios ligos ir kita. Jų transportavimas yra problemiškas, gali įvykti visko. Kas priims sprendimus, turi imtis atsakomybės dėl jų tolesnės eigos“, – sakė KUL vadovas Vinsas Janušonis.

Anot R.Dagienės, pacientų būklė gana stabili. Kvėpavimo funkcijos nepakankamumo jie nejaučia.

Iš daugiau kaip 30 čia prižiūrimų senolių tik keturi neserga koronavirusu. Jie savaitgalį tikrinti dukart ir testai buvo neigiami.

Siekiant senolius apsaugoti, ligonius siūlyta pasiimti artimiesiems, tačiau tai padaryti sutiko tik vieno žmogaus artimieji. Ekstremalių situacijų valdymo posėdyje pirmadienį nuspręsta, jog tai privalės padaryti ir kitų trijų virusu nesergančių ligoninių artimieji.

Kiti ligoniai lieka hospise, siekiant, kad židinys neišplistų į kitas įstaigas. Dar aną savaitę svarstyta juos vežti į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinį skyrių, o sveikus globotinius į slaugos ligoninę. Pirmadienį paaiškėjo, jog sveikų ligonių vežti į valstybinius slaugos namus nėra galimybės, nes valstybė kompensuoja 120 slaugos dienų, o jas šie ligoniniai jau beveik išnaudojo. Juolab kad eilėje patekti į slaugos namus laukia itin sunkios būklės asmenys.

Užtikrins slaugą patys

R.Dagienė patikino, jog hospise esančių ligonių slauga bus užtikrinta. Kolektyvą, nors sunkiai, bet pavyko surinkti. Septyni darbuotojai dirba visu krūviu, esama ir dešimt savanorių.

„Šiuo metu sugebame užtikrinti priežiūrą, veiklą, susitvarkyti su situacija, – tikino hospiso vadovė. – Vertinant pacientų būklę, jų pripratimą, pažinimą, mes prisirišę prie jų, jie prie mūsų, prašome suteikti tokią galimybę. Esam pajėgūs pagelbėti žmonėms, jei mums bus kliūčių, prašysime pagalbos.“

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas stebėjosi, jog jau trečią posėdį hospiso klausimą nagrinėjanti komisija sugrįžo į pradinį tašką – palikti ligonius hospise, – nors dar aną savaitę svarstyta, jog koronavirusu sergantys senoliai turėtų būti prižiūrimi ligoninėje.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas

Pirmadienį pagarsintas hospisui palankus SAM ministro įsakymas, kuriame nurodoma, jog 50 proc. neinfekuoto ir potencialaus kontakto neturėjusio personalo gali likti ir būti apgyvendinami įstaigoje iki 14 d.

V.Janušonis patikino, kad esant būtinybei ligoninė teiktų medicininę pagalbą bei techniką. Ligoninė turi septynis transportuojamus plaučių ventiliavimo aparatus. Būklei pablogėjus ligoniai būtų pervežami į šią gydymo įstaigą.

Vyr. gydytojas komisiją patikino, jog koronavirusu sergantys ligoniai turėtų likti hospise. Tam antrino ir kitų ligoninių vadovai.

Neatitinka reikalavimų

Komisijos narė, Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė stebėjosi, jog įstaiga, kuri nėra nei hospisas, nei ligoninė, nei slaugos ar senelių namai, o tiesiog administracinis pastatas, toliau rūpinsis ligoniais. Esą komisija pamiršo esminį klausimą, kad įstaiga tam neturi leidimo.

Uostamiesčio ugniagesių vadovas Marius Garbenis tikino, kad neturi jokios informacijos dėl atitikties priešgaisrinės apsaugos reikalavimams, tad nesutiko, kad senoliai liktų toje pačioje vietoje. Tam nepritarė ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos skyriaus vadovas Raimundas Grigaliūnas. Anot jo, higienos pasas išduotas tik vienai lovai, o kitoms išduoti dėl neatitikimų negalima.

Nepaisant to, dauguma komisijos narių pritarė, jog slaugomi ligoniai turi likti kur buvę, nes šiuo metu svarbiausia lokalizuoti židinį ir viruso nepervežti į kitas įstaigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas