Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 12

„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius: dujų kaina terminalui paaiškės gruodį

Valstybės valdoma bendrovė „Klaipėdos nafta“, kuri įgyvendina suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą, tikisi jau kitų metų pradžioje pasirašyti sutartį su būsimu dujų tiekėju 2014 metų pabaigoje pradėsiančiam veikti terminalui. Kaina, kuria nuo 2015 metų Lietuvai jūra bus tiekiamos dujos, manoma, turėtų paaiškėti jau gruodžio mėnesį.
„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis
„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Pagrindinis kriterijus, kurį mes žiūrėsime, tai bus kaina. Nuo to priklausys ir kitos dedamosios (...) Gruodžio mėnesį gausime pirmąsias indikacijas ir tada tikimės, kad tolesnės derybos ilgai neužtruks bei kitų metų pradžioje galėtume pasirašyti tą sutartį“, – pirmadienį po SGD terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdžio Vyriausybėje sakė „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Anot jo, įmonė sieks pasirašyti sutartį kuo ilgesniam laikotarpiui, tačiau tai priklausys nuo pasiūlymų. Gruodį baigiasi „Klaipėdos naftos“ paskelbtas tarptautinis dujų tiekėjo konkursas.

„Matysime, kokios yra dujų kainos prognozės, kokia formulė galbūt būtų taikoma, perkant suskystintas gamtines dujas nuo 2015 metų pradžios. Tai būtų labai reikšmingas rezultatas, kurį tikimės turėti jau šių metų pabaigoje ir tada, manau, kad visos politinės diskusijos dėl terminalo svarbos atkristų“, – žurnalistams sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Pagrindiniai darbai, kurie vykdomi dabar – tai yra uosto gilinimas, ką daro uosto direkcija. Nuo uosto gilinimo datų priklauso kiti dalykai – vamzdžio nuo terminalo iki magistralinio dujotiekio tiesimas ir krantinės statyba. Abu šie konkursai paskelbti, ir vieną ir kitą mes tikimės apie Naujus metus pasirašyti sutartį jau dėl pačios statybos“, – kalbėjo „Klaipėdos naftos“ vadovas.

Anot jo, ypač svarbus projektui yra ir specialusis planas, kuris turi būti patvirtintas iki 2013 metų gegužės mėnesio.

A.Sekmokas: baigiamas tiesti dujotiekis iki Tauragės

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Arvydas Sekmokas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Arvydas Sekmokas

Dujų importo ir transportavimo bendrovė „Lietuvos dujos“ baigia tiesti magistralinį dujotiekį nuo Jurbarko iki Tauragės, o kitais metais jį nuties iki Klaipėdos. Dujotiekis yra svarbus būsimajam suskystintų gamtinių dujų terminalui Klaipėdoje, kurį Lietuva numato pastatyti iki 2014-ųjų pabaigos.

A.Sekmokas pirmadienį pranešė, kad dujotiekį iki Tauragės netrukus turėtų priimti valstybinė komisija.

„Iki Tauragės dujotiekis jau yra pastatytas ir valstybinė komisija turėtų jau šiais metais artimiausiomis savaitėmis priimti jį ir taip pat planuojama jau kitais metais baigti magistralinį dujotiekį iki Klaipėdos. Tai aš sakyčiau, visi darbai eina kaip ir numatyta, pagal planą“, – pirmadienį sakė A.Sekmokas.

Anot jo, premjero Andriaus Kubiliaus siūlymu, turėtų būti parengtas tolesnis terminalo darbų grafikas ir užtikrintas projekto tęstinumas, jį perduodant būsimai Vyriausybei: „Kaip bus vykdomi tolimesni darbai, kad 2014 metų pabaigoje terminalas būtų baigtas ir 2015 metų pradžios Lietuva gautų suskystintas gamtines dujas žemesne kaina negu tiekiamas „Gazprom“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai