AB „Klaipėdos vanduo“ nedelsiant ėmėsi veiksmų. Informuoti 228 būstų gyventojai, kuriems yra tiekiamas vanduo iš Dauparų vandenvietės. Informacija perduota Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybai bei Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai. Surengtas pasitarimas tarp institucijų.
„AB „Klaipėdos vanduo“ supažindino su esama situacija ir pristatė veiksmų planą, kuriuo bus siekiama sumažinti boro koncentraciją ir gyventojams tiekti švarų geriamąjį vandenį. Dėl gamtinių aplinkybių padidėję boro rodikliai bus mažinami maišant vandenį rezervuaruose bei vežant jį į rezervuarus cisternomis. Vandens kokybė laboratorijose bus tiriama kas savaitę. Tikiuosi, kad veiksmai, kurių imasi AB „Klaipėdos vanduo“, bus efektyvūs ir Dauparų gyventojams netrukus vėl bus tiekiamas švarus geriamasis vanduo“, – teigia Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.
„Teikiame didelį dėmesį kokybiško vandens tiekimui. Mūsų laboratorija atsakingai tiria ir nuolat stebi geriamojo vandens, tiekiamo gyventojams, kokybę. Reaguojame į bet kokį neatitikimą, tad šiuo metu esame priėmę sprendimą į Dauparų rezervuarus vežti vandenį iš Klaipėdos miesto vandenviečių. Užtikrinant, kad Dauparų vandenvietėje būtų sumažinta boro koncentracija ir gyventojams tiekiamas vanduo atitiktų Lietuvos higienos normoje HN 24:2017 nustatytą boro koncentraciją.“ – sako AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.
AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens laboratorijoje geriamas vanduo yra tiriamas pagal sudarytą grafiką, kurį patvirtino Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnyba. Tačiau AB „Klaipėdos vanduo“ geriamą vandenį tiria dažniau – ne rečiau nei kartą per savaitę.
Boras ir jo poveikis žmonių sveikatai
Daug duomenų apie neigiamą boro poveikį žmonių sveikatai nėra. Boro junginiai yra toksiški tik esant didelėms dozėms – dideli jo kiekiai gali sukelti apsinuodijimus. Pasaulio sveikatos organizacija yra nustačiusi priimtiną saugų vidutinį boro suvartojimo per parą suaugusiems žmonėms – 0,16 mg boro/kg kūno svorio per parą arba vidutiniškai apie 10 mg boro per parą.
Boro žmogaus organizmas gauna ir su augaliniu maistu: vaisiais ir daržovėmis, ypač lapinėmis, ankštiniais augalais, riešutais. Didžiausia boro koncentracija aptinkama razinose ir riešutuose (iki 14 mg/kg), vaisiuose (apie 2,4-3,4 mg/kg), žaliose daržovėse (iki 2 mg/kg), bulvėse ir kitose daržovėse (apie 1,2-1,4 mg/kg).
Štai pavyzdžiui, Australijos nacionalinė sveikatos ir medicinos tyrimų tarnyba rekomenduoja maksimalią boro vertę 4 mg/l, JAV aplinkos apsaugos agentūra nenustato normos ribų, tačiau rekomenduojama - 5 mg/l, o Kanados geriamajame vandenyje iki 2020 m. kovo siekė 5 mg/l, vėliau sumažinta iki 2mg/l. Maksimalūs dydžiai nustatyti įvertinus pagrindinius kriterijus: daugiamečių boro poveikio žmonių organizmams tyrimų rezultatus, geriamojo vandens ruošimo technologijų diegimo kaštus, technologijų sudėtingumą, eksploatacines sąnaudas, geriamojo vandens savikaina ir kainą vartotojams.