Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 17

Klaipėdos savivaldybės įmonių vadovui – įtarimai dėl neteisėto ES paramos gavimo

Specialiųjų tyrimų tarnyba trečiadienį pranešė vykdanti ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo siekiant neteisėtai gauti ES finansinę paramą, įtarimai tyrime pareikšti šešiems asmenims. Aiškėja, kad tarp jų – Klaipėdos autobusų parko ir savivaldybės įmonės „Gatvių apšvietimas“ vadovas Vaidas Ramanauskas bei jo sutuoktinė.
Vaidas Ramanauskas
Vaidas Ramanauskas / ve.lt/Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

„Taip, man yra pareikšti įtarimai. Dėl žmonos mažosios bendrijos, dėl Europos Sąjungos lėšų“, – 15min patvirtino V.Ramanauskas.

Jis sakė neprisimenantis, dėl kokio tiksliai Baudžiamojo kodekso straipsnio yra pareikšti įtarimai.

„Šiaip, negalima komentuoti – aš tik sakau, kad dėl žmonos įmonės. Ir yra man, ir žmonai pareikšti įtarimai“, – teigė jis.

„Tikrai nesutinkam su šitais įtarimais“, – pabrėžė V.Ramanauskas.

Jis šiuo metu yra Klaipėdos autobusų parko direktorius ir laikinai vadovauja savivaldybės įmonei „Gatvių apšvietimas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba

„Aš informavau akcininką, informavau valdybą – kol kas man nėra apribota veikla. Viskas aiškės tyrimo metu. Jeigu trukdys mano darbui, tai manau, kad bus ir kažkokios atitinkamos priemonės. Kadangi tai nėra mano tiesioginio darbo rezultatas, kol kas neturiu tokių sprendimų, bet visus informavau“, – pabrėžė V.Ramanauskas.

Vis dėlto Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis tik iš 15min sužinojo apie pareikštus STT įtarimus V.Ramanauskui. Nieko apie įtarimus nežinojo ir Klaipėdos autobusų parko viešųjų ryšų atstovas Arūnas Liubinavičius.

STT pareigūnai pastarosiomis dienomis Klaipėdoje atliko virš 20 kratų ir kitus procesinius veiksmus.

STT pareigūnų pradėto ikiteisminio tyrimo duomenimis, viena mažoji bendrija pasirašė ES lėšų paramos gavimo sutartį 200 tūkst. eurų sumai ir pateikė apie save galimai melagingus duomenis, t. y. faktiškai neatitikdama paramos gavėjams keliamų reikalavimų.

Vienas iš jų – dėl tam tikros piniginių lėšų sumos mažosios bendrijos sąskaitoje, įtariama, buvo fiktyviai tenkintas reikalingą sumą laikinai „pasiskolinus“ iš trečiųjų asmenų. Turimais duomenimis, dalis šių žmonių yra pavaldūs mažosios bendrijos vadovo sutuoktiniui jo valdomoje įmonėje.

Taip pat įtariama, kad numatytam projektui įgyvendinti buvo surengtas galimai neskaidrus viešasis pirkimas, po kurio buvo sudaryta didesnės nei 480 000 Eur vertės statybos darbų sutartis su kita mažąja bendrija.

STT teigė turinti duomenų, kad paramos išmokai gauti skirtuose dokumentuose buvo pateikiami tikrovės neatitinkantys duomenys apie neva atliktų statybos darbų apimtis ir įvykdymo terminus, dėl ko į šios mažosios bendrijos sąskaitą neteisėtai buvo pervesta keliasdešimt tūkstančių eurų ES finansinės paramos lėšų.

Piktnaudžiavimu, sukčiavimu ir dokumentų klastojimu, siekiant apgaule gauti projekto finansavimui skirtas ES finansinės paramos lėšas, įtariami abiejų mažųjų bendrijų vadovai, vienos iš jų vadovo sutuoktinis, du statybos verslu užsiimančios bendrijos darbuotojai ir vienas asmuo, kuris statybų sektoriuje dirba individualiai. Šiuo metu turimi duomenys leidžia manyti, kad įtariamieji veikė organizuotoje grupėje, kas yra atsakomybę sunkinanti aplinkybė.

STT pažymėjo tyrimo metu užkirtusi galimybę, kaip įtariama, neteisėtais veiksmais įgyti apie 170 tūkst. eurų ES finansinės paramos lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas