Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 26

Klaipėdos šviesų festivaliui – meno žmonių kritikos strėlės

Šiųmetis Klaipėdos šviesų festivalis dar nepasibaigęs sulaukė kritikos. Festivalis kaltintas beskonybe, suabejota jo reikalingumu. Aršios kritikos strėlės smigo į instaliacijos ant Klaipėdos dramos teatro pastato kūrėjus.
Klaipėdoje prasidėjo Šviesų festivalis
Klaipėdoje prasidėjo Šviesų festivalis / Domo Rimeikos nuotr.

Pirmoji, dar šeštadienio vakarą, savo nuomonę viešai išsakė choreografė, šokio teatro įkūrėja, ne vieną apdovanojimą pelniusi Klaipėdos kultūros magistrė Agnija Šeiko. „Ar begali būti blogiau? Kičo, beskonybės, baisios muzikos triumfas Klaipėdoje už mūsų mokesčių mokėtojų pinigus. Kai jauni žmonės sako, reikia kuo greičiau iš čia bėgti, pradedu juos palaikyti. Šviesų festivalis vadinasi. Kas tai?“ – stebėjosi A.Šeiko feisbuke.

Jos pasisakymas sulaukė daugybės palaikymo žinučių. Buvo juokaujančių, kad šis „holivudinis kičas labai limpa į parankę veidrodinei Kauno karvei“. Čia turima galvoje naująją Kauno skulptūrą, tapusią viena populiariausių savaitgalio temų.

Klaipėdos dramos teatro aktorius Mikas Urbonas juokavo, kad instaliacija ant istorinio teatro pastato priminė animacinį rusų filmuką „Maša ir lokys“. „Liūdna... labai blogai“, – teigė Klaipėdos lėlių teatro vadovė Aušra Juknevičienė.

Ištraukas iš aptariamos instaliacijos galima pamatyti šiame video įraše nuo 1 min. 15 sek.:

VIDEO: Klaipeda Light Festival 2023 “Sviesu festivalis”

Pedagogė Lilija Bručkienė taip pat pritarė: „Tikrai labai bloga. Gal galėtų būti mieste renkami blogiausi renginiai? Kokie inkarai arba akmenys – gavai tokį ir į dugną sėdi“.

Žurnalistė Agnė Bukartaitė teigė apskritai užsidariusi langus. „Kaimas kryžkelėj. Tūkstantį kartų daugiau prasmės būtų atiduot tuos pinigus radarams. Nes nei kultūros, nei pramogos“, – rašė ji.

Archeologė Raimonda Nabažaitė festivaliui taip pat negailėjo palyginimų: „Antrinu. O kiek reklamos... tuščiam „bliūdui“.

Domo Rimeikos nuotr./Ši animuota instaliacija sulaukė daugiausiai kritikos
Domo Rimeikos nuotr./Ši animuota instaliacija sulaukė daugiausiai kritikos

Juvelyrė Neringa Poškutė pastebėjo, kad net ir vaikai prašė eiti lauk.
„O aš maniau, kad tik mane piktina ši beskonybė“, – neslėpė profesorė Daiva Kšanienė ir kėlė klausimą, ar ne laikas stabdyti „mieste įsigalintį menkavertį popsą“.

Pasisakė ir Klaipėdos savivaldybės kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė. Ji neslėpė, kad jai festivalio projekcijos taip pat nepaliko įspūdžio. Tačiau kartu pažymėjo, kad kultūros skyrius neturėtų tvirtinti arba ne kiekvieno būsimo renginio turinio. Tai esą būtų ne demokratija.

„Kritiką vertina ir, tikiuosi, išvadas daro tie, kurie atsakingi už savo renginių kokybę ir reputaciją“, – teigė ji.

Klaipėdos šviesų festivalį rengia viešoji įstaiga „Klaipėdos šventės“, organizuojanti ir Jūros šventę.

Pristatydami renginį, kuriam elektros energiją generavo specialiai pastatyta saulės jėgainė Atgimimo aikštėje, organizatoriai akcentavo, kad išaugus kainoms, šventę reikia surengti disponuojant tokią pačią sumą, kaip ir ankstesniais metais.

Aiškėja, kad instaliaciją, rodytą ant Klaipėdos dramos teatro pastato, kūrė „Typoart“ komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas