Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėdos uoste įstrigusio automobilio pasiimti negalintis baltarusis paskelbė bado akciją

„Beviltiška“, – teigė baltarusis Grigorijus Aleksievičius, kuriam nepavyksta iš Klaipėdos uosto parsigabenti JAV aukcionuose pirkto automobilio. Kaip praneša nashaniva.com portalas, baltarusis sekmadienį paskelbė neterminuotą bado akciją, nes yra įsitikinęs, kad Lietuva „neteisėtai draudžia išsivežti automobilį“.
Amerikietiški automobiliai uoste
Amerikietiški automobiliai uoste / MKT nuotr.

Kaip sužinojo „Belsat“, rugsėjo 8 dieną Klaipėdoje vyras paskelbė bado streiką. Baltarusijos pilietis tai vadina akcija prieš Lietuvoje blokuojamus automobilius, už kuriuos baltarusiai mokėjo, bet negali parsigabenti.

„Šie automobiliai, dauguma jų, įskaitant ir mano, buvo įsigyti prieš Baltarusijai įvedus sankcijas, būtent iki 2024 m. liepos 1 d. Tai, kad mūsų automobiliai buvo sulaikyti, manau, yra akivaizdus neteisėtumas. Nusivyliau ieškodamas sprendimo, aplankiau visas institucijas, o vienintelė išeitis, kurią matau, yra bado akcija“, – sakė jis.

Suprasti akimirksniu

  • Nuo birželio 3-iosios eksportuojant ar gabenant tranzitu ne senesnius kaip penkerių metų lengvuosius automobilius reikalaujama pateikti gamintojo deklaraciją - dokumentą, garantuojantį, jog sandoriu nebus pasinaudota apeinant tarptautines sankcijas.
  • Vakarietiškų automobilių tranzitui per Lietuvą į Baltarusiją papildomos kontrolės prireikė gavus informacijos apie tai, kad šis maršrutas naudojamas Rusijai taikomoms sankcijoms apeiti.

Jis pabrėžė, kad tokia politika „griauna pasitikėjimą Lietuva“.

Lietuva, motyvuodama sankcijomis, apribojo automobilių eksportą į Baltarusiją ir pradėjo reikalauti daug įvairių dokumentų, tarp jų ir gamintojo deklaracijos, kuri turi patvirtinti, kad gamintojas pažįsta galutinį pirkėją trečiojoje šalyje, kad pirkėjas nepažeis sankcijų ir, kad automobilio pristatymui taikomos sankcijos nebus pažeistos.

Problemų kilo ir su naudotais automobiliais su dideliais defektais. Tokie automobiliai iš dalies perkami aukcionuose JAV vėlesniam remontui ir asmeniniam naudojimui. O gauti gamintojo deklaracijos šiems automobiliams neįmanoma.

Neoficialiais duomenimis, Klaipėdos uoste įstrigo apie 4 tūkstančiai baltarusiams priklausančių automobilių. Transporto priemonės statomos mokamoje aikštelėje, saugojimas kainuoja iki 20 eurų parai.

Kaip skelbia nashaniva.com, pagrindinis baltarusių priekaištas Lietuvos institucijoms –neleidimas pasiimti iki naujų taisyklių patvirtinimo įsigytų automobilių.

Sukurta peticija prezidentui Gitanui Nausėdai. Kreipimąsi pasirašė daugiau nei tūkstantis žmonių. Autoriai prašo leidimo paimti automobilius, pažymėdami, kad „supranta sankcijų tikslingumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas