Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 26 /12:47

Koalicijai su „valstiečiais“ pasiryžę socialdemokratų maištininkai partijoje kariaus iki galo

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijoje Seime – visiškas chaosas. Nusprendusieji pasirašyti „frakcijų koalicijos“ sutartį su „valstiečiais“ giriasi ant sutarties jau turintys keturiolika parašų, nors teturi vienuolika, ir tikina eisiantys iki galo – partijos suvažiavimo.
Algirdas Sysas
Socialdemokratų frakcija antradienį nebuvo gerai nusiteikusi. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Socialdemokratė Irena Šiaulienė sako, kad antradienio ryte ant „frakcijų koalicijos“ sutarties jau yra sudėti dvylikos socialdemokratų ir dviejų „darbiečių“ parašai.

Dar pirmadienį sutartį buvo pasirašę vienuolika socialdemokratų: Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius, Antanas Vinkus, Mindaugas Bastys, Linas Linkevičius ir Andrius Palionis. Taip pat, I.Šiaulienės teigimu, du „darbiečiai“ – Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras.

Tačiau P.Čimbaras ir V.Bukauskas kategoriškai paneigė pasirašę „frakcijų koalicijos“ sutartį.

„Nei pasirašiau, nei pasirašysiu. Kol du pešasi, trečias laukia“, – sakė P.Čimbaras.

V.Bukauskas taip pat paneigė pasirašęs „frakcijų koalicijų“ sutartį, tačiau patikino palaikantis Vyriausybę, kaip ir yra nusprendusi Darbo partijos taryba.

„Aš to dokumento nepasirašiau, bet esu tarp 75 palaikančių Vyriausybę, kaip ir P.Čimbaras“, – sakė V.Bukauskas.

Visą laiką galima tą klausimą persvarstyti suvažiavime, – sako A.Skardžius.

Prieš koaliciją su valstiečiais socialdemokratų frakcijoje pasisako Algirdas Sysas ir Rasa Budbergytė. Jie abu atsistatydino iš Seime užimamų pareigų. Taip pat partijos tarybos sprendimo linkę laikytis Julius Sabatauskas, Raminta Popovienė, Juozas Olekas ir Algimantas Salamakinas.

Tai reiškia, kad partijos tarybos sprendimo trauktis iš koalicijos besilaikantys socialdemokratai net neturi būtinų septynių asmenų atskirai frakcijai įkurti, nebent P.Čimbaras ar V.Bukauskas prisijungtų prie jų. Antradienį visi socialdemokratų frakcijos nariai dar posėdžiavo kartu ir, pasak I.Šiaulienės, taikiai bei ramiai.

Tiesa, buvęs socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius tikina, kad A.Salamakinas žada dėtis prie pasirašiusių sutartį. Pats A.Salamakinas tai kategoriškai neigia.

Atsitraukimo plano nėra

Anot A.Salamakino, socialdemokratų frakcija privalo laikytis partijos sprendimų, o, jei to nenorėjo daryti, maištininkai privalėjo trauktis iš partijos dar iki „frakcijų koalicijos“ sutarties pasirašymo.

Dabar, anot politiko, ieškoti bet kokių atsitraukimo planų arba kompromisų yra per vėlu. Abiems pusėms teks eiti iki galo.

Tam pritaria ir maištininkai. Tiesa, kol kas jie įžvelgia galimybių savo pergalei. Tokia galimybe pirmiausia įsivaizduojamas partijos suvažiavimas.

Būtent tokį variantą siūlo ir remia socialdemokratų partijoje narystę jau dabar sustabdęs, bet aktyviai jos veikloje dalyvaujantis ir visus posėdžius lankantis Artūras Skardžius. Anot jo, suvažiavimas gali priimti kitokius sprendimus nei taryba.

„Aš manau, kad visą laiką galima tą klausimą persvarstyti suvažiavime. Ir taip toliau. Dar sprendimai darytini ir partijoje, tik nereikia karščiuotis“, – sako A.Skardžius.

Kompromiso rasti kelio nėra. Atsitraukimo planų nėra, – sakė A.Salamakinas.

Pasak jo, dabar ateina laikas nuleisti garui, o paskui ateis laikas kompromisams.

Tačiau kiti socialdemokratai nemato jokių galimybių rasti bendrą sprendimą.

Pavyzdžiui, A.Salamakinas sako, kad dabar nė viena pusė nebeturi jokių galimybių atsitraukti.

„Ėjimas į suvažiavimą būtų tik laiko tempimas ir tik tiek. Pozicija partijos nepasikeis. Kompromiso rasti kelio nėra. Atsitraukimo planų nėra. Po šito jų žingsnio net tie tarybos nariai, kurie balsavo prieš arba susilaikė, dabar sako balsuosiantys už išėjimą“, – tikina A.Salamakinas.

A.Butkevičius: „Išmes, labai pasigailės“

Buvęs socialdemokratų pirmininkas, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad nutarusių išsaugoti koaliciją su „valstiečiais“ socialdemokratų netenkintų jokia kita išeitis, išskyrus tokią, kokią jie pasirinko.

„Mes turime kurti savo valstybę ir užtikrinti stabilumą. Jeigu mes būtume išėję iš daugumos, socialdemokratai būtų apkaltinti valstybės destrukcija, valstybės nestabilumu. Tai būtų mūsų valstybei, galiu pasakyti, nemažai kainavę, nes mažumos Vyriausybė būtų išdirbusi ne ilgiau kaip iki Kalėdų. Galėčiau netgi išdėlioti mechanizmą, kaip tai būtų atsitikę. Tada mes būtume paskelbę pasauliui signalą, kad politinio stabilumo nėra. Vyksta valstybėje chaosas. Investuotojai pristabdytų investicijas, skolinimosi kaštai padidėtų valstybei“, – dėstė maišto argumentus A.Butkevičius.

Galiu pasakyti, kad po dvejų trejų metų kai kurie partijos bičiuliai, kurie tokius priims sprendimus, jie labai gailėsis, – sakė A.Butkevičius.

Klausiamas, ar savo elgesiu dabar nerizikuoja Socialdemokratų partijos griūtimi, A.Butkevičius tikino, kad partija dar gali priimti ne emociniu pagrindu paremtus sprendimus.

„Aš rekomenduoju partijai priimti sprendimus ne emociniu pagrindu, bet atsakomybės. Palaukit, aš buvau pirmininku aštuonerius metus, taip? Niekada nebuvo taip, kad skyrius priimtų kitokį sprendimą negu aš norėjau. Tai daug jums ką pasako?“ – apie tarybos sprendimą pasisakė A.Butkevičius.

Dabar jo negąsdina ir galimybė būti išmestam iš partijos, kuriai vadovavo, kurios premjeru dirbo.

„Aš paklusiu tokiems sprendimams ir galiu pasakyti, kad po dvejų trejų metų kai kurie partijos bičiuliai, kurie tokius sprendimus priims, jie labai gailėsis“, – teigė A.Butkevičius.

Patys trauktis iš partijos socialdemokratų maištininkai neketina. Anot Irenos Šiaulienės, tam jie nemato jokių priežasčių.

„Kol kas ne. Na, nėra, nėra... Nematome priežasčių, kad turėtume trauktis, nes kaip ir buvo pasakyta, mes vykdysime savo socialdemokratų programą“, – sakė I.Šiaulienė.

Sutartį pasirašė dar dėl jos nebalsavę

Sekmadienį Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnas ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pasirašė „frakcijų koalicijos“ susitarimą.

Tuo tarpu socialdemokratai partijos frakcijos posėdyje pirmininkui ir kitiems kolegoms pateikė dokumento tekstą be „valstiečių“ lyderio R.Karbauskio ir socialdemokratų frakcijos seniūno A.Palionio parašų.

Pirmadienį socialdemokratų frakcijoje buvo balsuojama, ar tokiam dokumentui pritarti. Už tai, kad būtų sudaryta „frakcijų koalicija“, balsavo dešimt frakcijos narių, prieš buvo keturi, vienas susilaikė.

Tokį sprendimą partijos frakcija priėmė nepaisydama šeštadienį šios partijos tarybos priimto sprendimo trauktis iš valdančiosios daugumos.

Neatmetama, kad linkę toliau dirbti su „valstiečiais“ socialdemokratai gali būti šalinami iš partijos.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime „frakcijų koalicijos“ susitarimo nė nesvarstė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas