Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 18

Koalicijoje – ginčai dėl Baltarusijos tranzito: M.Maldeikiui – griežta R.Lopatos kritika

Valdančiosios koalicijos viduje tęsiasi ginčai dėl to, kaip taikyti JAV sankcijas Baltarusijos režimo trąšų tranzitui. Liberalų sąjūdžio valdybos narys, parlamentaras Raimundas Lopata sukritikavo konservatoriaus Mato Maldeikio mintis, kad situacija turi išsispręsti savaime, be aktyvesnių Lietuvos valdžios veiksmų. R.Lopata sakė iš konservatorių pasigendantis plano, kas bus daroma.
Raimundas Lopata ir Matas Maldeikis
Raimundas Lopata ir Matas Maldeikis / 15min nuotr.

R.Lopatos teigimu, M.Maldeikio mintys prieštarauja ir premjerės Ingridos Šimonytės pozicijai. Patį M.Maldeikį R.Lopata pavadino vienu iš kandidatų į Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkus.

„Vienas iš kandidatų į Seimo URK pirmininkus interviu „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ 2021 m. gruodžio 17 d. sakė, kad jis laikosi Lietuvos Vyriausybės pozicijos, kuri skamba taip: „tai turi išsispręsti natūraliai, JAV sankcijos turi palaipsniui padaryti savo darbą, užveržti kilpą Baltarusijos režimui, be kardinalių veiksmų iš Lietuvos pusės“.

Kitaip sakant, minimas prelegentas sako, jog Lietuvos Vyriausybė nieko nedarys ir tranzitas „pyst“ ir sustos. Tačiau ir dabar tai prieštarauja premjerės I. Šimonytės pozicijai, kad tranzitas sustos iki sausio pabaigos, nes „natūraliai“ iki to laiko sustoti neįmanoma“, – feisbuke skelbia R.Lopata.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai

Jis sako, kad bet kuriuo atveju tai jau pažanga, nes anksčiau buvo teigiama, kad „sankcijų nėra arba jos orinės“.

„Jei tai besitęsianti mano koalicijoje tikrai gerbiamų konservatorių komunikacijos krizė, tai tikrai būtų gerai, kad ji baigtųsi ir mes išgirstume ne tik vieningą poziciją „kada“, bet ir „kaip“. Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos atstovai, atsakingi už sankcijas, galėtų pasiskaityti kolegų iš Latvijos URM pareiškimą, kuriame skelbiamas JAV sankcijų politikos laikymasis, ir nustotų kaltinti latvius, kad jie gali pavogti iš mūsų gudiškas trąšas“, – siūlo parlamentaras.

JAV sankcijos Baltarusijos trąšų gamintojai „Belaruskalij“ įsigaliojo gruodžio 8 dieną, tačiau tai nesustabdė jų tranzito per Lietuvą. Dėl susidariusios situacijos buvo kilusi Vyriausybės krizė. Premjerė Ingrida Šimonytė šią savaitę pareiškė, kad „vėliausiai iki sausio 31 dienos bus pateikti visi nacionaliniai susidariusios situacijos sprendiniai.

Stabdyti trąšų tranzitą Lietuvoje svarstoma Vyriausybės lygiu, konstatavus grėsmę nacionaliniam saugumui, arba atskiru Seimo priimtu įstatymu.

Pats M.Maldeikis feisbuke primena, kad sankcijos taikomos tik „Belaruskalij“, niekam daugiau.

„Pirminės JAV sankcijos veikia kaip vis labiau kaklą spaudžiantis diržas. Su laiku šios sankcijos pasieks savo tikslą, nes tokių sankcijų poveikis įvyksta per rinką, natūraliai. Problema, kad atsižvelgiant į trąšų poreikį pasaulyje, pačios šios sankcijos sukonstruotos taip, kad mažai veiktų net įmonę.

Paprastai Europos ir JAV įveda analogiškas sankcijas. Tada šios tampa efektyviomis. Šiuo atveju Europa yra įvedusi sankcijas tam tikriems trąšų produktams, kurie negali atvykti į ES, o JAV – įmonei“, – aiškina parlamentaras.

Pasak jo, visas šis trąšų skandalas keistas tuo, kad Vyriausybė kaltinama ir tuo, kad nestabdo traukinių ir tuo pačiu metu kodėl ieško kelių sutarčiai nutraukti.

„Opozicija, pavyzdžiui, net norėjo tyrimo, kodėl ji nenutraukė trąšų tranzito ir tuo pačiu metu, kad gali jį nutraukti. Šiaip čia logikos klaida.

Jeigu elgsimės karštakošiškai, ko neprašo net pati JAV – tik mokėtume šimtus milijonų dėl sutarties nesilaikymo režimui. Būtų kvaila“, – teigia M.Maldeikis.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas politinius kolegas ragina situaciją aptarti koalicijos viduje, o ne peštis viešai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Kažkoks komunikacinis „Twin Peaks“ didžiosios partijos viduje. Žygis piktinasi, kad veža po gruodžio 8-os, Gabrielius nesipiktina, bet yra nustebęs, kad veš iki balandžio 1-os, Maldeikis nesupranta, ko anie stebisi ir piktinasi. Sako, reikia visą laiką vežti, kol „natūraliai“ nebevažiuos. O gal pagaliau aptarkime ką nors koalicijoje?“, – feisbuke ragina parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?