Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 09

Koalicijų lipdymas regionuose: oponentai dėl valdžios pamiršo nuoskaudas

Po savivaldos rinkimų kai kuriuose miestuose ir rajonuose jau susiformavo ar aktyviai tebeformuojamos valdančiosios koalicijos. Dalyje savivaldybių rankomis dėl bendro darbo sukirto ar planuoja sukirsti prieš rinkimus smarkiai viena kitai oponavusios politinės jėgos.
Remigijaus Šimašiaus rinkimų štabe
Remigijaus Šimašiaus rinkimų štabe / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Marijampolės savivaldybės taryboje į valdančiąją koaliciją susibūrė daugiausia mandatų rinkimuose laimėję socialdemokratai, jiems prieš rinkimus oponavę „valstiečiai“ ir Darbo partijos atstovė.

Elektrėnų savivaldybės meru išrinktas liberalas Kęstutis Vaitukaitis dėl valdančiosios koalicijos formavimo tariasi su visomis į tarybą išrinktomis partijomis ir visuomeniniais rinkimų komitetais.

Taip pat – su buvusios konkurentės mero rinkimuose Silvos Lengvinienės bendražygiais.

Alytaus mieste taip pat formuojasi vaivorykštės koalicija, kurioje drauge turėtų dirbti skirtingų politinių ideologijų atstovai.

Tiesa, politiniams oponentams ne visada pavyksta suvienyti jėgas. Ignalinos meru išrinktam socialdemokratui Justui Rasikui nepasisekė įkalbinti kartu dirbti „valstiečius“, kurių atstovas Henrikas Šiaudinis pralaimėjo jam mero rinkimuose.

Esą išgirdęs varžovo pasiūlymą dėl galimos bendros veiklos, pastarasis padėjo telefono ragelį.

Nenori politinių peštynių

Marijampolės meru išrinktas Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas Povilas Isoda paskelbė, kad pasirašyta koalicinė sutartis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Darbo partijos Marijampolės skyriaus pirmininkais Dainiumi Gaižausku ir Vaida Giraityte.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Isoda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Isoda

Daugumą sudarys 21 tarybos narys. Iš jų – 13 socialdemokratų, 7 „valstiečiai“ ir išrinkta viena „darbietė“.

Koalicijos partneriai sutarė įgyvendinti visų partnerių 2019-2022 metų savivaldybių tarybų rinkiminėse programose numatytas vienodas nuostatas, o visais kitais klausimais, kaip nurodoma, jie tarsis remdamiesi geranoriškumo, skaidrumo ir teisingumo principais.

„Sudarome plačią koaliciją, kad vyktų tikras darbas, o ne politinės peštynės. Kaip ir minėjome rinkimų metu, esame pasiruošę dirbti su visomis partijomis, kurios norės ne žodžiais, o darbais prisidėti prie mūsų žmonių gyvenimo gerinimo“, – pasirašant sutartį kalbėjo P.Isoda.

Sudarome plačią koaliciją, kad vyktų tikras darbas, o ne politinės peštynės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

Jam antrino ir D.Gaižauskas. „Koalicijoje dirbsime vadovaudamiesi skaidrumo, atskaitingumo visuomenei principais. Esame informavę koalicijos partnerius, kad remsime tik šias vertybes atitinkančius sprendimus.

Manau, kad tapus koalicijos partneriais, klausimus ir žmonių problemas pavyks išspręsti daug greičiau, o parlamentinė kontrolė bus efektyvesnė“ – aiškino jis.

Vaivorykštinė dauguma

Alytaus miesto meru išrinktas socialdemokratas Nerijus Cesiulis. Jo atstovaujama partija iš viso turės 6 savivaldybės tarybos narių mandatus iš 27.

N.Cesiulis pasakojo, kad jau po pirmojo savivaldos rinkimų turo buvo sutarta dirbti kartu su „valstiečiais“, konservatoriais, Liberalų sąjūdžio atstove, visuomeniniu rinkimų komitetu „Alytaus piliečiai“. Bendrai jie turėtų 17 savivaldybės tarybos narių mandatų.

Anot N.Cesiulio, šiuo metu derinama koalicijos programa, prie bendro darbo galbūt norės prisijungti ir kitos Alytaus miesto savivaldybės taryboje dirbsiančios jėgos.

Lukrecijaus Tubio nuotr. /Nerijus Cesiulis - pergalė
Lukrecijaus Tubio nuotr. /Nerijus Cesiulis - pergalė

„Šioje vietoje kol kas tokia situacija yra. Turime dar laiko. Jau turime stabilią daugumą, bet tikrai nesakome, kad tai yra galutinis koalicijos variantas ir, manau, kad tikrai gali prie mūsų norintys jungtis“, – aiškino jis.

N.Cesiulio teigimu, prieš rinkimus ir po jų iš politinių oponentų pusės buvo „tam tikrų dalykų“, galbūt apsižodžiavimų. Tačiau dabar esą stengiamasi telktis į kitus dalykus.

Kas buvo, tas buvo

Elektrėnų savivaldybės meru perrinktas liberalas Kęstutis Vaitukaitis sako, kad nuo praėjusios savaitės vyksta konsultacijos su kitų politinių partijų ir visuomeninių rinkimų komitetų atstovais.

Į savivaldybės tarybą buvo išrinkti 9 Liberalų sąjūdžio, po keturis LSDP ir visuomeninio rinkimų komiteto „Patriotų sąjūdis už Elektrėnų kraštą“ atstovus.

Taip pat – trys „valstiečiai“ ir trys visuomeninio rinkimų komiteto „Nepartinė savivalda“ nariai bei du konservatoriai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Elektrėnų meras Kęstutis Vaitukaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Elektrėnų meras Kęstutis Vaitukaitis

„Ir su visais vyksta konsultacijos, kalbuosi“, – tikino K.Vaitukaitis.

Konkurencija tarp jo ir taip pat į antrąjį mero rinkimų turą išėjusios S.Lengvinienės buvo gana arši. Tačiau, K.Vaitukaičio nuomone, tai normalu.

Klausiamas, ar jis pats, ar rinkimus jam pralaimėjusios S.Lengvinienės komanda nejaučia kokių nors nuoskaudų, Elektrėnų savivaldybės meras aiškino, kad visi išrinkti į tarybą yra vietos gyventojai.

„Ir tas, kas buvo iki rinkimų, yra iki rinkimų“, – kalbėjo jis.

Ir tas, kas buvo iki rinkimų, yra iki rinkimų.

Kartu K.Vaitukaitis tikino, kad niekada neturėjo išankstinių nusistatymų dėl to, jog su kažkuo eis, o su kažkuo neis koaliciją.

„Kai kurie, tarp kito, noriu pasakyti, viešai yra pasakę, kad galime eiti su visais, o po savaitės parašo, kad su tais ir tais neisime. Bet tai jau čia jų reikalas.

Aš už juos negaliu atsakyti. Mano nuostata yra, tuo labiau, kad meras vis dėlto šiaip ar taip išrenkamas tiesiogiai, jis privalo kalbėti su visais. Tą aš darau ir darysiu“, – dėstė K.Vaitukaitis.

Jis nesibaimina margos koalicijos. Esą diskusijos ir ginčai visada veda prie „tikrai sveikesnių, geresnių ir naudingesnių savivaldybės gyventojams sprendimų“.

Valstiečių“ nebeieško

Naujos kadencijos Ignalinos rajono savivaldybės taryboje susiklostys įdomi situacija. Daugiausia mandatų – 9 iškovojo LVŽS atstovai. Tačiau partijos kandidatas H.Šiaudinis pralaimėjo mero rinkimus LSDP nariui J.Rasikui.

Iš viso socialdemokratai iškovojo 7 savivaldybės tarybos narių mandatus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Rasikas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Rasikas

Į Ignalinos savivaldybės tarybą taip pat išrinkta po du Darbo partijos ir koalicijos „Petys į petį vardan Ignalinos krašto!“ atstovus. Taip pat – vienas „tvarkietis“.

J.Rasikas sakė, kad koalicijos sutartis jau pasirašyta, dauguma susiformavo. Ją, pasak būsimojo mero, sudarys LSDP, Darbo partijos atstovai ir liberalai, konservatoriai, į tarybą patekę su koalicijos „Petys į petį vardan Ignalinos krašto!“ sąrašu.

Iš viso taryboje valdantieji turės 11 balsų iš 21. Esą taip pat prie koalicijos galbūt gali prisijungti „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas. Todėl J.Rasikas mano, kad pavyks užtikrinti sklandų darbą taryboje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Henrikas Šiaudinis, buvęs Ignalinos meras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Henrikas Šiaudinis, buvęs Ignalinos meras

„Su „valstiečiais“ kalbėtis kol kas nepavyksta. Ir aš jau jų dabar nebeieškau iki pirmo posėdžio, nes kaip ir pirmasis pokalbis buvo rinkimų naktį. Tai dabartinis meras numetė ragelį, kai tik prakalbau apie galimą darbą. Dabar aš iš jo laukiu“, – aiškino J.Rasikas.

Dabartinis meras numetė ragelį, kai tik prakalbau apie galimą darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas