Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 07 /14:11

Koalicinėje Vyriausybėje socialdemokratams teks 3 ministerijos, „valstiečiams“ – net 11

Pirmadienį valstiečių-žaliųjų ir socialdemokratų lyderiai Seime tris valandas derino būsimos koalicijos darbų programą ir susitarė, kad socialdemokratai naujoje Vyriausybėje turės tris ministrų postus, o valstiečiai – vienuolika. Taip pat sutarta, kad Darbo kodekso įsigaliojimas bus atidėtas pusmečiui. „Šiame etape mes neradome problemų, kurios galėtų sustabdyti derybas“, – po susitikimo pareiškė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Nors derybų darbo grupės toliau dirbs ir galutinės darbų programos naujoji koalicija dar neturi, R.Karbauskis neabejoja, kad trečiadienį koalicijos sutartis jau galės būti pasirašyta.

Pagal ją, tris ministerijas valdys socialdemokratai, o vienuolika – „valstiečiai“.

Klausiamas, ar socialdemokratams trijų ministerijų pakaks, šios partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius tik šyptelėjo: „Tokia yra kvota“.

Valstiečiai-žalieji neslepia norintys vadovauti Švietimo, Sveikatos, Kultūros, Susisiekimo, Ūkio, Finansų, Vidaus reikalų ministerijoms.

Jis neatsakė ir į klausimą, kokios sritys socialdemokratams yra svarbiausios.

Valstiečiai-žalieji neslepia norintys vadovauti Švietimo, Sveikatos, Kultūros, Susisiekimo, Ūkio, Finansų, Vidaus reikalų ministerijoms.

R.Karbauskis tikino, kad Užsienio reikalų ministerijos ir Krašto apsaugos ministerijos, kurių vadovai esą bus ypatingai glaudžiai derinami su prezidente, vis tiek bus įskaičiuojami į susitartas kvotas.

Kol kas atviriausiai kalbama apie tai, kad užsienio reikalų ministru galės likti dabartinis ministras socialdemokratas Linas Linkevičius.

Pirmadienį dar susitarta, kad Seimo pirmininkas, kurį tikriausiai siūlys „valstiečiai“, turės penkis, o ne septynis pavaduotojus. R.Karbauskio tvirtinimu, kiek Seimo pirmininko pavaduotojų pozicijų teks socialdemokratams, pirmadienį nekalbėta.

Tačiau jau susitarta, kad Seimo pirmininko pavaduotojai neteks automobilių ir vairuotojų.

Valstiečiai-žalieji su socialdemokratais taip pats sutarė sujungti Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitetą su Ekonomikos komitetu, o Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą padalinti į du ir sukurti atskirą Kultūros komitetą, kuriam vadovauti norėtų pats R.Karbauskis.

Audito komiteto ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkų postus ketinama palikti opozicijai.

Ministeriją naikins vėliau

Pasak R.Karbauskio, preliminariai sutarta, kad Energetikos ministerija bus jungiama prie Ūkio ministerijos, tačiau ne iškart. Dabar eergetikos ministro pavardė bus teikiama prezidentei ir tvirtinama.

Taip pat esą sutarta ir dėl Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų iškėlimo į Kauną.

Be to, nauja valdžia ketina imtis kompleksinės pertvarkos ne tik jungiant Energetikos ir Ūkio ministerijas. R.Karbauskis patikino, kad valdantieji turi minčių imtis Seimo narių skaičiaus mažinimo ir Seimo rinkimų perkėlimo į pavasarį.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos programoje yra numatyta, kad Seimo narių turėtų mažėti iki 101, tačiau kol kas dėl galutinio skaičiaus, pasak R.Karbauskio, nėra apsispręsta ir tai padaryti bus palikta Seimui.

Neatsisakyta ir idėjos ministrams įstatymiškai apriboti galimybes tuo pačiu metu dirbti Seime.

Be to, sutarta, kad šioje kadencijoje bus rasti būdai įteisinti dvigubą pilietybę.

A.Butkevičius nusileido dėl Darbo kodekso

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas pareiškė, kad su socialdemokratais pavyko susitarti, kad Darbo kodekso įsigaliojimas bus atidėtas pusmečiui.

Anot jo, per tą laiką kodeksas bus tvarkomas.

„Turėtų įsigalioti jau po to, kada Trišalė taryba kartu suderins ir mes priimsime tuos sprendimus, kurie bus visoms pusėms priimtini“, – sakė R.Karbauskis.

Socialdemokratų pirmininkas A.Butkevičius pripažino, kad jam asmeniškai šis susitarimas nepatinka.

„Mano buvo pasiūlymas, kad, jeigu reikia, jis gali būti tobulinamas. Aš manau, kad jis yra ištobulintas, bet, aš kaip sakiau, mano yra tokia pozicija ir aš manau, kad apie tai dar bus kalbama, bet daugumos svarstymo metu, galima pasakyti, buvo šiek tiek kitokia pozicija. Demokratiškai buvo priimtas sprendimas“, – sakė jis.

Tačiau dėl mokesčių sistemos pakeitimų socialdemokratai lengvai nenusileido. Nutarta, kad dėl to reikės ilgesnių diskusijų.

„Aš nemanau, kad tai bus detalizuota Vyriausybės programoje, nes tam reikia tikrai nemažai laiko, kad visos diskusijos būtų baigtos, pakviesti reikiami ekspertai ir nekiltų jokių abejonių. Bet galiu pasakyti čia ir dabar, kad tikrai naktimis niekas mokesčių reformų nedarys“, – sakė R.Karbauskis.

VIDEO: Valstiečiai-žalieji ir socialdemokratai susitiko užbaigti derybų dėl koalicijos

Ministrų ieškos kitaip, nei visi

Praėjusią savaitę programines nuostatas partijos derino žemesniu lygmeniu, partijų vadovai pokalbiuose nedalyvavo.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis, prie derybų stalo pirmadienį pasirodęs pirmasis, tikino jau matęs preliminarią Vyriausybės programą, tačiau jos dar nekomentavo.

Pasak jo, šią savaitę programa tikrai bus pabaigta, tačiau ministrų pavardės dar nepaaiškės.

Anot jo, šią savaitę bus aišku, kiek ir kurios ministerijos atiteks socialdemokratams. Tačiau pavardės, anot S.Skvernelio, bus derinamos kitaip, nei iki šiol.

„Jūs procedūrą šitą pamatysite galbūt šiek tiek kitokią, nei buvo iki šiol. Tie žmonės, kurie bus atitinkama tvarka patikrinti, kai jie tikrai taps realiais kandidatais, tada bus teikiami prezidentei“, – teigė S.Skvernelis, žadantis, kad visos ministrų pavardės pirmiausia bus derinamos su šalies vadove.

Pasak jo, naujos Vyriausybės ministrų nederėtų ir skirstyti pagal partinę priklausomybę. "Nėra mūsų ministrų ar jūsų ministrų. Jei mes turime koalicinę Vyriausybę, tai ministrai yra visų", - sakė S.Skvernelis.

Daugiausia diskusijų tarp „valstiečių“ ir socialdemokratų iki šiol kilo dėl Darbo kodekso, socialinio modelio įgyvendinimo. Taip pat nesutarta dėl draudimo ministrui būti Seimo nariu, ministerijų perkėlimo į Kauną, ypatingojo prokuroro, tiesioginių seniūnų rinkimų, ministerijų sujungimo, jų skaičiaus mažinimo. Tačiau nė viena derybų pusė neabejoja, kad koalicija bus sudaryta sėkmingai.

Seimo rinkimus laimėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga derėtis dėl valdančiosios koalicijos formavimo siūlė ir konservatoriams, tačiau šie pareiškė nesiderėsiantys, kol „valstiečiai“ paraleliai vykdo derybas su socialdemokratais.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai laimėjo 31 mandatą, o socialdemokratai Seime turės 17 atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas