Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 02 23

Kokiais kompensuojamais vaistais pacientai bus gydomi, spręs ministerija

Kokiais kompensuojamais vaistais būsite gydomas, spręs ne gydytojas, o ministerija. Nuo kovo įsigalioja nauja kompensuojamųjų vaistų skyrimo tvarka, pagal kurią gydytojui receptuose nurodžius veikliąją medžiagą, vaistinės galės išduoti tik pigiausią kompensuojamųjų vaistų sąraše esantį medikamentą.
Vaistai
Vaistai / 123rf.com nuotr.

Recepte gydytojas nurodys medikamentų veikliąją medžiagą, o jei vaistas išrašomas pirmą kartą ar po šešių mėnesių pertraukos, recepte bus žyma „pirmas paskyrimas“. Gavęs tokį receptą, vaistininkas pacientui galės parduoti tik pigiausią, kainos konkursą laimėjusį kompensuojamųjų vaistų sąraše esantį vaistą.

Šio atsisakęs ir pasirinkęs kitą vaistą, pacientas jį pirks kaip nekompensuojamą ir mokės visą kainą.

Kompensuojamų vaistų sąrašas peržiūrimas kas ketvirtį. Ministerijos atstovė pripažįsta, kad jame vaistai nuolat keičiasi. Todėl jūsų ilgą laiką vartotas vaistas gali būti pakeistas pigesniu.

„Tikslas yra išjudinti konkurenciją, kad gamintojai norėtų, jog jų vaistas būtų pigiausias, jei nori, kad būtų perkamas. Nes, jeigu tas vaistas, kuris kainyne yra pigiausias iš to pačio bendrinio pavadinimo, nieks jo nepirks, tai ir tos kainos nemažės“, – svarstė Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

Pigiausi – originalių vaistų kopijos – generiniai vaistai, kurių gamyboje naudojami įvairūs priedai ir leidžiami nuokrypiai. Epilepsija sergančiųjų atstovė sako, kad pacientai baiminasi dažnos vaistų kaitos. Esą originalūs vaistai pasisavinami 100-proc., o įvairūs generiniai – su įvairiais nuokrypiais.

Jau nuo liepos ministerijai į kompensuojamųjų sąrašą įtraukus daugiau generinių vaistų, kai kuriems pacientams sušlubavo sveikata.

„Moteris, pakeitusi vieną vaistą kitu, po pusdienio buvo išvežta į reanimaciją. Taigi, ar valstybė, taupydama pinigus vaistams, neišleidžia daugiau? Kiek laiko kainuoja para praleisti žmogui reanimacijoje, kiek kainuoja greitosios iškvietimas, kiek kainuoja, kai žmogus netenka darbo, pakeitęs vaistą dėl pablogėjusios sveikatos būklės. Kiek kainuoja pašalpos“, – svarstė epilepsija sergančiųjų sąjungos „EPILĖ“ l. e. prezidento pareigas Donata Balčikonienė.

„Tiems ligoniams atsiliepia, kurie serga lėtinėmis ligomis, nes paprastai žinome, kad žmogus turi ne vieną ligą. Taip pat tiems, kuriems au yra išsivysčiusios kai kurios komplikacijos. Tada kartais vieno vaisto pakeitimas, gali sugriauti visą tą gydymo schemą. Ir vėl jam reikia eksperimentuoti su kitu vaistu“, – LRT TELEVIZIJAI kalbėjo Pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Kaip teigė Bendrosios praktikos gydytojų asociacijos prezidentas prof. habil. dr. Julius Kalibatas, buvo padaryta reprezentacinė Lietuvos gydytojų apklausa ir du trečdaliai gydytojų nurodė, jog generinis vaistas, pagal savo klinikinį efektą, skiriasi nuo originalaus vaisto.

„Nežiūrint to, kad veiklioji medžiaga ta pati, bet skiriasi priedai, papildomos medžiagos. Gamintojai, aišku, stengiasi dėti kuo pigesnius priedus. O poveikis dėl priedų – gali būti daugiau alerginių reakcijų“, – LRT TELEVIZIJAI sakė jis.

Seimo opozicinės frakcijos nariai Sveikatos apsaugos ministro įsakymą apskundė teismui, klausdami, ar ministras neviršijo kompetencijos, nes kompensuojamųjų vaistų sąrašas bei kompensavimo tvarka turėtų būti nustatyti įstatymais. O pacientams nepagrįstai apribotos teisės rinktis gydymą, naudotis sveikatos draudimo garantuojamomis teisėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas