Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 21

Lietuvos šeimų sąjūdžio mitingas: organizatorius tikisi taikaus renginio, policija buria sustiprintas pajėgas

„Mitingas turi būti taikus, gražus ir nepažeidžiantis įstatymų“, – 15min sakė šeštadienį Vilniuje, Katedros aikštėje, rengiamo mitingo organizatorius ir Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius. Leidimas duotas 15 tūkst. žmonių, tačiau ar tiek suvažiuos – neaišku. Tuo metu policija intensyviai ruošiasi artėjančiam mitingui ir buria sustiprintas pajėgas.
Šeimų sąjūdžio protestas prie Seimo
Šeimų sąjūdžio protestas prie Seimo / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Lietuvos šeimų sąjūdis savo interneto puslapyje skelbia registraciją kelionei autobusu iš įvairių šalies miestų į mitingą.

Čia matoma, kad galima autobusu vykti iš Kauno, Klaipėdos, Palangos, Kretingos, Skuodo, Mažeikių, Plungės, Telšių, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Druskininkų, Marijampolės, Vilkaviškio, Kelmės ir Raseinių.

Pasak Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovo R.Grinevičiaus, jo organizacija renginio dalyvių neregistruoja, tiesiog dalinasi kontaktais „reklamai“.

Tiesa, ne iš visų šių vietų autobusai į Vilnių vyks pilni.

Prognozuoti nieko negalim, nes jeigu žmonėms gera situacija Lietuvoje, tai žmonių bus mažai, o jeigu bloga situacija, tai žmonių turėtų būti daug.

„Žmonės, kurie mums prijaučia, savo miestuose organizuojasi važiuoti autobusais. Vienur jie pilni, kitur pusė – visaip yra“, – teigė mitingo organizatorius.

Jo teigimu, susirinkusiųjų skaičius parodys situaciją visuomenėje, kiek ji patenkinta gyvenimu Lietuvoje.

„Prognozuoti nieko negalim, nes jeigu žmonėms gera situacija Lietuvoje, tai žmonių bus mažai, o jeigu bloga situacija, tai žmonių turėtų būti daug“, – svarstė R.Grinevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Grinevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Grinevičius

Anot jo, į mitingą vyks ir visuomeninių organizacijų, neparlamentinių partijų atstovai, tačiau jis teigė nežinantis, kokiu būdu.

Iš mitingo organizatoriaus gimtosios Marijampolės keliaus vienas pilnas autobusas, kiti važiuos automobiliais.

„Kiek žinau, tai 48 vietų autobusas pilnas, o kas lengvom važiuoja, tai lengvom važiuoja“, – kalbėjo Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas.

Anot jo, iš visų nurodytų miestų organizuojamas vienas autobusas, dviejų greičiausiai nebus.

„Tikiuosi, kad po vieną, bet jeigu bus po du, tai dar geriau“, – kalbėjo R.Grinevičius.

Policija buria sustiprintas pajėgas

Vilniaus apskrities policijos atstovė spaudai Julija Samorokovskaja informavo 15min, kad pareigūnai vertina su renginiu susijusią „viešą ir neviešą“ informaciją bei ruošiasi įvairiems scenarijams.

„Šį šeštadienį tikrai dirbs sustiprintos policijos pajėgos. Kiek policijos pareigūnų dirbs, neatskleidžiama dėl taktinių priežasčių, bet tikrai turėtų užtekti, kad viešoji tvarka būtų užtikrinta“, – pasakojo sostinės policijos atstovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas

Ji taip pat informavo, kad renginio metu dirbs ir civiliai pareigūnai, vadinamoji „dialogo grupė“.

„Renginyje dirbs ir policijos dialogo grupė – civiliais drabužiais vilkintys pareigūnai su specialiais raiščiais. Jų užduotis bus bendrauti su renginio dalyviais, atsakyti į klausimus, padėti įvairiose situacijose ir deeskaluoti galimus konfliktus, jeigu tokių bus“, – teigė J.Samorokovskaja.

Taip pat policija siunčia žinią protestuotojams ir įspėja laikytis įstatymų bei pagarbos.

„Visą laiką pareigūnai prašo renginio dalyvių savo nuomonę ir pilietinę poziciją išreikšti pagarbiai, taikiai, be smurto, būti sąmoningais, laikytis nustatytų reikalavimų“, – kalbėjo Vilniaus apskrities policijos atstovė spaudai.

„Esant reikalui, policija pasilieka teisę tikrinti mitingo dalyvių asmeninius daiktus arba neįleisti į renginio teritoriją viešajai tvarkai riziką keliančių asmenų“, – pridūrė ji.

Visą laiką pareigūnai prašo renginio dalyvių savo nuomonę ir pilietinę poziciją išreikšti pagarbiai, taikiai, be smurto, būti sąmoningais, laikytis nustatytų reikalavimų.

Koks mitingo tikslas?

Pasak R.Grinevičiaus, mitingo tikslas ir toliau išlieka tas pats – priversti Vyriausybę atsistatydinti.

„Faktas, kad dabartinė Vyriausybė nesusitvarko su savo pareigomis. Tiek elektros machinacija. Pats pikčiausias dalykas, kad viskas nurašoma karui Ukrainoje“, – tvirtino Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas.

Šeštadienį vyksiančio protesto pavadinimas – „Apginkime Lietuvos Respublikos Konstituciją“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas

Renginio metu mitinguotojai ketina pasisakyti prieš „Konstitucijai prieštaraujantį“ civilinės sąjungos įstatymą, Stambulo konvenciją ir jos nuostatas.

Taip pat – prieš elektros rinkos liberalizavimą, dėl kurio, anot mitingo organizatorių, „dalinai privatizuotos strateginės valstybės įmonės (...) kraunasi milžiniškus pelnus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas