Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kompromisas dėl rusakalbės mokyklos pavadinimo: diskusijų nenori tęsti, kad bendruomenė neapsigalvotų

Vilniaus mieste netrukus dvi mokyklos keis savo pavadinimus. Istorinės atminties komisija nubalsavo miesto tarybai teikti siūlymus keisti S.Nėries gimnazijos pavadinimą į Šv. Kotrynos. O štai S.Kovalevskajos mokykla nori tapti Sostinės gimnazija. Nors nuskambėjo kelios pastabos, kad toks pavadinimas skamba nelogiškai, nugalėjo argumentas, jog tęsiant diskusijas bendruomenė iš viso apsigalvos.
Vilniaus Sofijos Kovalevskajos progimnazija
Vilniaus Sofijos Kovalevskajos progimnazija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieš kelias savaites Vilniaus Sofijos Kovalevskajos ir Salomėjos Nėries gimnazijų tarybos kreipėsi į miesto savivaldybę prašydamos pakeisti ugdymo įstaigų pavadinimus.

S.Kovalevskajos gimnazija prašė būti pervadinta Vilniaus Sostinės gimnazija, S.Nėries gimnazijos taryba yra pasiūliusi keturis galimus pavadinimų variantus: Vilniaus medijų, Vilniaus Šventos Kotrynos, Vilniaus senamiesčio ir Vilniaus senamiesčio medijų gimnazijos, rašė BNS.

Šie abu klausimai trečiadienį svarstyti Vilniaus miesto savivaldybės Istorinės atminties komisijoje, kurios sprendimai ir taps pagrindu klausimams taryboje, kuri nutars galutinai.

Pasirinko šventosios vardą

Diskusija dėl S.Nėries gimnazijos naujojo pavadinimo buvo ilga, bet galų gale nubalsuota už Šventos Kotrynos vardą. Kaip argumentai minėta ne tik šalimais esanti Šv. Kotrynos bažnyčia, tapusi nuostabia kultūros oaze Vilniuje, bet ir tai, kad Šv. Kotryna yra filosofijos ir mokslų globėja.

Vis dėlto mokyklos direktorė Jolita Marcinkevičienė turėjo savų įspėjimų dėl šio pavadinimo: „Jūsų argumentai dėl Šventos Kotrynos atrodo labai įtikinami ir pagrįsti, bet bendruomenė mažiausiai apie šitą vardą svarstė, mažiausiai gilinosi ir mažiausiai jaukinosi šitą pavadinimą. Tai vėlgi, aš galvoju apie reakciją, nes gimnazijos taryboje buvo toks išsakytas kaip ir apibūdinimas, kad tai būtų lyg ir skolintas pavadinimas. Tai tas man skamba.

Nors šiandien buvo pateikta daug svarių argumentų, kodėl gimnazijai tiktų toks pavadinimas. Tai aš labai tikiuosi išmintingo komisijos sprendimo ir tokio pasverto, nes su tuo pavadinimu ir mums, ir ateinančioms kartoms turbūt reiks gyventi ilgai.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazija

Jeigu komisijos sprendimui pritars ir taryba, S.Nėries gimnazija pakeis pavadinimą į Šventos Kotrynos.

Pritrūko logikos

O štai kita Vilniaus mokykla – Sofijos Kovalevskajos gimnazija, kurioje mokomoji kalba yra rusų, – į savivaldybę kreipėsi tik su vienu alternatyviu pavadinimu. Bendruomenė apsisprendė, kad sutiktų tapti Sostinės gimnazija.

Šis siūlymas sulaukė komisijoje skeptiškų vertinimu. Net keletas komisijos narių kalbėjo, kad vieną iš Vilniaus mokyklų pavadinti Sostinės nėra logiška. Nes pats visas pavadinimas – Vilniaus Sostinės gimnazija – skambėsiantis nei šiaip, nei taip. Tad siūlyta pasiūlyti bendruomenei alternatyvių pavadinimų ir padiskutuoti, nors visi komisijos nariai gyrė, kad bendruomenė tokį prašymą iš viso pateikė.

Tačiau net ir taip kalbėjusius komisijos narius iš esmės įtikino vicemero Arūno Šilerio argumentai, kurie buvo ne tiek dėl paties pavadinimo logiškumo ar gerumo, o dėl bendruomenės sutikimo tą pavadinimą iš principo keisti.

„Visai kitaip sureaguosiu nei prieš tai kalbėję. Nes kalbant apie gimnazijų „didžiulę“ iniciatyvą čia skambinant, užpilant laiškais savivaldybę, tai jūs matote ledkalnio viršūnę ir dabar džiaugiamės darbu, kuris povandeninis buvo atlikinėjamas beveik pusę metų.

Jeigu kalbame apie miesto tam tikrą išėjimą iš to, ką aš vadinu ar rusakalbis pasaulis, ar „ruskij mir“ pasaulis, tai aš šitą argumentą vertinčiau kaip žymiai svarbesnį, nei tai, kad galbūt nelabai fainai skamba.

Su S.Kovalevskajos gimnazija buvo daug darbo padaryta prieš tai, buvo variantų apsvarstyta. Jie norėjo kažkokia Kūrybos gimnazija būti, galbūt Santaikos, bet Santaros yra rusakalbė kita gimnazija.

Man asmeniškai tokia didžiausia baimė čia būtų, kad mes bebandydami ieškoti kokio nors geresnio varianto liksime prie Kovalevskajos, nes nežinia, kuo ten gali bepasibaigti. Jeigu kalbame apie miesto tam tikrą išėjimą iš to, ką aš vadinu ar rusakalbis pasaulis, ar „ruskij mir“ pasaulis, tai aš šitą argumentą vertinčiau kaip žymiai svarbesnį, nei tai, kad galbūt nelabai fainai skamba“, – kalbėjo vicemeras.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Arūnas Šileris
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Arūnas Šileris

Paminėjo ir dar vieną mokyklos pavadinimą

Jis teigė „kaip filologas“ tragedijos nematantis, kad mokykla vadinsis Vilniaus Sostinės gimnazija: „Gal iš pradžių ir gali atrodyti keistai, bet jeigu reiktų dėti ant svarstyklių lėkščių galimybę iš viso užlūžti su pavadinimu arba nutolti nuo to primesto paveldo, kurio mieste dar yra Kačalovo gimnazija, Dzeržinskio klasioku buvusiu ir Stalino premijos laureatu ir pan., tai aš labai prašau jūsų palaikyti pavadinimą, kuris su bendruomene buvo ir sutartas, ir išsiderėtas.“

Anot A.Šilerio, ilgos diskusijos galėtų baigtis niekuo, išliks tas pats gimnazijos pavadinimas ir tiek. Todėl esą šią riziką reikėtų tinkamai įvertinti.

Kaip dar vieną argumentą vicemeras pateikė tai, kad esą rusakalbiams Vilniuje yra sunku su savo istorine tapatybe, nes jie esą nuo „Ruskij mir“ lyg ir nutolę, tačiau lietuviškoji bendruomenė jų „normaliai“ nėra dar priėmusi, o šis Sostinės gimnazijos pavadinimas tarsi sufleruotų – „jūs esate mūsiškiai, jūs esate sostinės dalis“.

Dar padiskutavusi komisija vis dėlto pritarė Sostinės gimnazijos pavadinimui.

Sofija Kovalevskaja buvo XIX a. rusų matematikė, publicistė ir rašytoja. Kaip rašoma gimnazijos puslapyje, „ji pirmoji pasaulyje moteris matematikos profesorė“. Apie kokį nors jos ryšį su Lietuva duomenų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus