Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 08

Konservatorė dėl esą neveiksnios VTEK premjerą ir Seimo pirmininką skundžia etikos sargams

Dėl esą tyčinio Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio ir premjero Sauliaus Skvernelio neveikimo ir dėl to paralyžuotos Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) veiklos Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Gintarė Skaistė trečiadienį kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

VTEK sudaro penki nariai, tačiau šiuo metu – du – kitiems baigėsi kadencija.

„VTEK sudaro 5 nariai, o sprendimui priimti už jį privalo balsuoti ne mažiau kaip 3 nariai, – rašoma pranešime žiniasklaidai. – Akivaizdu, kad vykdyti tyrimus ir priimti sprendimus šiandien VTEK negali.“

VTEK negali priimti sprendimų, jei jie būtų priimami, kiltų klausimų dėl jų teisėtumo.

„VTEK yra reikšminga valstybės institucija, vykdanti valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų ir lobistų veiklos priežiūrą bei korupcijos prevenciją. Šios institucijos veikla ypač svarbi valstybės tarnybos skaidrumui užtikrinti. Negana to, kad komisijos darbą ir tyrimus diskreditavo ankstesnio vadovo Romo Valentukevičiaus veikla, neskiriant komisijos narių ir vadovo, VTEK negali priimti sprendimų, jei jie būtų priimami, kiltų klausimų dėl jų teisėtumo, o tokia situacija apskritai menkina institucijos patikimumą ir įvaizdį“, – pranešime cituojama G.Skaistė.

Ji Etikos ir procedūrų komisijos prašo išnagrinėti, ar savo esą tyčiniu neveikimu Seimo nariai V.Pranckietis ir S.Skvernelis nepažeidė Vyriausios tarnybinės etikos komisijos įstatymo nuostatų.

Šiuo metu VTEK yra sudaryta iš keturių narių – komisijai laikinai vadovauja Virginijus Kanapinskas, dirba nariai Gražina Imbrasienė, Saulius Katuoka (kadencija tęsis iki 2019-ųjų), Dalia Paulauskaitė (kadencija tęsis iki 2019-ųjų).

Po vieną kandidatą į VTEK narius Seimui teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, du kandidatus – Lietuvos teisininkų draugija. Kadencijai besibaigiant, Seimo pirmininkas, gavęs Lietuvos teisininkų draugijos teikimą, siūlo V.Kanapinską paskirti antrajai kadencijai.

Ministras pirmininkas kitu VTEK nariu, vietoj G.Imbrasienės, siūlo skirti teisininką Edmundą Sakalauską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai