Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 15 /13:52

Konservatoriai irgi nori perkelti Lietuvos ambasadą Izraelyje į Jeruzalę

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai ir kiti Seimo nariai kreipėsi į Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Juozą Bernatonį dėl Lietuvos ambasados perkėlimo į Jeruzalę.
Jeruzalė
Jeruzalė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„2018 m. gegužės 14 d. Jungtinės Amerikos Valstijos perkėlė savo ambasadą į Jeruzalę. Kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės – Čekija, Rumunija ir Vengrija – taip pat kalba apie ketinimus pasekti JAV pavyzdžiu ir perkelti savo ambasadas. Jeruzalė yra istorinė žydų valstybės sostinė, todėl diplomatinių atstovybių perkėlimas rodo istorinio teisingumo atkūrimą. Izraelis yra vienintelė demokratinė valstybė regione ir ištikima Vakarų šalių sąjungininkė“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime cituojamas Laurynas Kasčiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Pranešime pabrėžiama, kad Jeruzalė yra oficiali Izraelio sostinė, kur veikia Izraelio Valstybės parlamentas bei kitos valdžios institucijos. Be to, atkreiptinas dėmesys, kad JAV ambasada perkelta į Jeruzalės vakarinę dalį.

„Jeruzalė yra Izraelio valstybės sostinė, taip kaip Vilnius yra mūsų valstybės sostinė. Ir šio fakto niekas negali paneigti“, – pabrėžia Dainius Kreivys.

Taip pat rašte klausiama, kodėl Lietuvos atstovai nedalyvavo JAV ambasados atidarymo reginyje Jeruzalėje? Parlamentarų smalsumą kelia ir tai ar Lietuvoje bus pradėti svarstymai ir diskusija dėl mūsų šalies ambasados perkėlimo į istorinę Izraelio sostinę Jeruzalę, taip išreiškiant solidarumą su Izraelio valstybe ir JAV? Galiausiai – ar Lietuva galėtų inicijuoti diskusiją ES formatuose dėl Europos šalių ambasadų perkėlimo į Jeruzalę?

JAV ambasada Jeruzalėje atidaryta pirmadienį, praėjus maždaug pusmečiui nuo to, kai prezidentas Donaldas Trumpas pripažino šį miestą Izraelio sostine.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės teigia, kad toks sprendimas pakenks Izraelio ir palestiniečių taikos deryboms, nes pastarieji rytinę Jeruzalės dalį laiko savo būsimos valstybės sostine. Rytų Jeruzalę Izraelis okupavo per 1967 metais vykusį karą.

Ambasados Jeruzalėje atidarymas išprovokavo didžiulius protestus prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos, nusinešusius 58 gyvybes. Tai buvo kruviniausias smurto proveržis nuo 2014-ųjų karo Gazos Ruože.

Lietuvos užsienio reikalų ministras antradienį paragino Izraelį jėgą prieš protestuotojus naudoti adekvačiai. Tačiau L.Kasčiūnas teigia, kad smurtas čia tęsiasi jau 50 metų, o dėl neįmanomo dviejų valstybių sprendinio taikos derybos iš esmės nevyksta.

Pasak jo, todėl Lietuva ir kitos Vakarų šalys turi aiškiai pasirinkti sąjungininką ir tai įrodyti savo veiksmais.

„Smurtą keičia smurtas, bangavimai keičia bangavimus ir panašiai. Tokioje sudėtingoje geopolitinėje šachmatų lentoje mums, Vakarų civilizacijai, reikia apsispręsti, kas yra kas šioje situacijoje“, – BNS sakė parlamentaras.

„Izraelis yra Vakarų sąjungininkas, Izraelis yra Vakarų civilizacijos dalis ir natūralu, kad kai kalbame apie Jeruzalę, kalbame apie ją kaip apie Izraelio sostinę“, – pridūrė jis.

JAV atstovybė Izraelyje atidaryta dalyvaujant abiejų šalių pareigūnų delegacijoms, taip pat keliasdešimties kitų valstybių, įskaitant Čekiją, Vengriją ir Rumuniją, diplomatams.

Lietuvos atstovai ambasados atidaryme nedalyvavo. Pernai Lietuva netikėtai balsavo už Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria JAV sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine pavadintas neteisėtu.

Lietuva paprastai yra viena didžiausių Izraelio diplomatinių rėmėjų Europos Sąjungoje, daugiausia dėl Lietuvos žydų istorijos ir siekio gauti JAV palankumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas