Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 24 /20:14

Konservatoriai „Nemuno aušrai“ Seimo rinkimuose laimėjo daug balsų, sako prezidentas

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad ragindama rinkimuose burti „sanitarinį kordoną“ valdančioji Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija laimėjo daug balsų Remigijaus Žemaitaičio vedamai „Nemuno aušrai“.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Pasak šalies vadovo, šitaip konservatoriai siekė sukurti situaciją, kai valdančiosios koalicijos be „Nemuno aušros“ formuoti būtų neįmanoma.

„Žinant, kad konservatoriai per ilgus savo metus sugebėjo įgyti vieną labai keistą svertą savo rankose. Jeigu jų lyderis išeina ir pasako, kad kažkokia partija yra toksiška, kad reikia suformuoti „sanitarinį kordoną“, atsiras labai nemaža Lietuvos žmonių dalis, kurie eis ir balsuos būtent priešingai“, – TV3 žiniose ketvirtadienį kalbėjo G. Nausėda.

Jo teigimu, taip atsitikus konservatorių partija R. Žemaitaičio „Nemuno aušrai“ „laimėjo daug balsų“, kurie dalinai buvo surinkti iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Ramūno Karbauskio vadovaujamos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos.

„Buvo mėginama sukurti vakuumą galimoje centro kairės koalicijoje, kad suformuoti koalicijos be R. Žemaitaičio būtų neįmanoma. Bet R. Žemaitaitis toksiškas. Ir kas tada prašosi į šitą valdančiosios koalicijos automobilį pavairuoti? Prašosi Tėvynės sąjunga“, – dėstė G. Nausėda.

Anot jo, tokią strategiją konservatoriai pasirinko nusprendę, kad rinkimai partijai nebus tokie sėkmingi kaip 2020-aisiais ir kai kurie partneriai gali nepatekti į Seimą, kaip nutiko Laisvės partijai.

„Konservatoriai negali formuoti koalicijos, nes neturi partnerių“

G. Nausėdos teigimu, net jeigu laimėtų dabar vykstančius Seimo rinkimus, konservatoriai negalėtų formuoti valdančiosios koalicijos, „kadangi jie nebeturi partnerių ir visiškai nesvarbu, kiek balsų jie surinks“.

Prezidentas dvejojo, ar laimėjusi pavienius mandatus Laisvės partija, ketvirtadienį apkaltinusi dabartinius koalicijos partnerius TS-LKD manipuliuojant rinkimų rezultatais Pasaulio lietuvių apygardoje, norėtų bendradarbiauti su konservatoriais.

„Liberalų sąjūdis galbūt, nors turi daug nuoskaudų ir buvo konservatorių stumiami į kampą ir ignoruojami visus ketverius metus. Bet tai yra viskas, ir šito nepakanka koalicijai suformuoti“, – kalbėjo G. Nausėda.

Galimą socialdemokrato parlamentaro Gintauto Palucko kandidatūrą į premjerus prezidentas vadino problemiška, vis tik, ragino nespekuliuoti dėl jo ar partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės perspektyvos užimti šias pareigas, kol neįvyko antrasis rinkimų turas.

„Visai nenoriu versti potencialią premjerę pasirašyti krauju, kad ji tikrai bus premjerė. Visi esame suaugę žmonės, tame tarpe ir ponia V. Blinkevičiūtė, pasakė tai ne kartą, pakartojo. Ir aš remiuosi jos pateikta informacija, kadangi į žmogaus vidų negaliu įlįsti ir nenoriu to daryti“, – sakė šalies vadovas.

Prieš rinkimus beveik visos partijos atsiribojo nuo „Nemuno aušros“ dėl partijos lyderio antisemitinių komentarų. R. Žemaitaitis taip pat visuomenėje yra sulaukęs kritikos dėl aršios bei grubios retorikos oponentų atžvilgiu.

Dėl antisemitinių pasisakymų Konstitucinis Teismas yra pripažinęs R. Žemaitaitį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, spalio 13-ąją vykusiame Seimo rinkimų pirmajame ture partija „Nemuno aušra“ liko trečioje vietoje su beveik 15 proc. rinkėjų palaikymu. Tai jai parlamente užtikrino 14 mandatų.

Dar vieną mandatą Kelmės–Šilalės apygardos vienmandatėje pirmajame ture iškovojo pats R. Žemaitaitis.

Seimo rinkimų antrojo turo pagrindinis balsavimas vyks spalio 27 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento