Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 19

Seimo etikos sargai nesugebėjo priimti sprendimo dėl konservatoriaus Stasio Šedbaro veiklos Teisininkų draugijoje konstitucingumo

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nenusprendė, ar konservatorius, Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys Stasys Šedbaras gali vienu metu būti ir Seimo nariu, ir 2010–2013 m. kadencijos Lietuvos teisininkų draugijos vicepirmininku. Trims valdančiųjų atstovams komisijoje pareikalavus ir septyniems nubalsavus už šiuo klausimu padaryta pertrauka.
Satsys Šedbaras
Etikos ir procedūrų komisijos posėdis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Komisijos išvadą rengęs konservatorius Vytautas Juozapaitis trečiadienio posėdyje komisijai paaiškino, kad S.Šedbaras, kaip ir bet koks kitas pilietis, gali veikti asociacijoje, su kuria nėra saistomas jokiomis sutartimis ir kurios veikla nevaržo jo laisvės balsuojant Seime.

Savo ruožtu kitas išvadas turėjęs rengti, bet to nepadaręs, parlamentaras „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas siūlė į komisijos posėdį kviestis konstitucinės teisės ekspertus, kad šie paaiškintų, ar Seimo nariams veikla asociacijose leidžiama.

Tam kategoriškai pasipriešino liberalė Dalia Teišerskytė. Pasak jos, Seimo Etikos ir procedūrų komisija jau seniai žino, ką gali ir ko negali parlamentarai. 

„Pasak jūsų, dabar išeitų taip, kad aš turėčiau išeiti iš Rašytojų sąjungos, iš Žurnalistų sąjungos ir kitų? (...) Kokia Konstitucija man gali uždrausti būti rašytojų ar žurnalistų sąjungos nare? Tai yra mano profesinė veikla“, – pareiškė liberalė.

Negana to, D.Teišerskytė atkreipė dėmesį, kad komisija nuo pirmo posėdžio tampa politinių kovų arena, nors turėtų būti objektyvi. Pasak jos, politizuota etikos komisija niekam nenaudinga, todėl ją, jei darbo principai nebus pakeisti, vertėtų apskritai paleisti.

Man gaila laiko ir gaila Seimo garbės, - pareiškė D.Teišerskytė.

„Jei niekas nesikeis, aš pateiksiu prašymą išeiti iš šitos komisijos, nes man gaila laiko ir gaila Seimo garbės“, – į emocingus pareiškimus leidosi D.Teišerskytė. 

„Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys ramino D.Teišerskytę pažymėdamas, kad Seimo nariai gali būti eiliniai draugijų nariai, tačiau jiems negalima užimti vadovaujančių pareigų.

P.Gylys pripažino pats atsisakęs vadovauti Nepartiniam demokratiniam judėjimui ir Ekonomistų asociacijai iškart po to, kai buvo išrinktas Seimo nariu. 

„Niekas nesako, kad turite išeiti iš pilietinių asociacijų, bet jei tu vadovauji, tai tu atstovauji, o atstovauti draudžia Konstitucija“, – teigė jis.

Dėl S.Šedbaro veiklos Teisininkų draugijoje į etikos sargus kreipėsi parlamentaras „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Komisijos posėdyje jis aiškino, kad S.Šedbaras Teisininkų draugijai atstovavo – būtent jis šios draugijos vardu sudarinėjo bendradarbiavimo sutartis su teismais, kreipdavosi į Generalinę prokuratūrą.

„Aiškiai yra pasakyta, kad valdymo organuose būti jokių galimybių būti nėra. Jei jis eina tokias pareigas, jis turi atsisakyti Seimo nario mandato. Kitos išeities nėra“, – teigė jis.

D.Teišerskytė paparieštavo šiems politikams skaitydama Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kuriame teigiama, kad Seimo narys gali užimti vadovo pareigas profesinėje asociacijoje.

„Vienintelis dalykas, kuris draudžiamas, yra lįsti su tomis sąjungomis į teismus. Taip kad būsiu, Petrai, aš moteriškių prezidentė“, – į P.Gražulį kreipėsi ji. 

Pats S.Šedbaras yra sakęs, kad savo įgaliojimus Teisininkų draugijoje po Seimo rinkimų sustabdė dėl to, kad Seimui gali tekti iš naujo sudarinėti Vyriausiąją rinkimų komisijoje. Šiuo klausimu, anot jo, galėjo susidaryti jo, kaip Teisininkų draugijos viceprezidento ir kaip Seimo nario, interesai.

Trečiadienio posėdyje S.Šedbaras buvo nekalbus. Jis žodį tarė tik paprašytas. S.Šedbaras sakė esantis visiškai ramus, nes Konstitucinis teismas šiuo klausimu yra pasisakęs labai aiškiai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas