Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 12 /17:22

Konservatorių vadovybė pasitiki J.Šiugždiniene: ministrė prašo Kauno valdžios paskelbti visų ataskaitas

Valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) išreiškė pasitikėjimą švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene, patekusia į išmokų savivaldybių tarybų nariams skandalą. Ministrė kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę, kad ši paviešintų ne tik jos, bet visų 2019-2023 m. kadencijos Kauno miesto savivaldybės tarybos narių išlaidų ataskaitas.
TS-LKD rinkimų programos pristatymas
Ingrida Šimonytė, Jurgita Šiugždinienė (viduryje), Gabrielius Landsbergis / Mindaugo Mikulėno nuotr.

Partija išreiškė pasitikėjimą

Penktadienį posėdžiavęs TS-LKD Prezidiumas paskelbė partijos poziciją dėl savivaldybių tarybų narių veiklos apmokėjimo ir išlaidų kompensavimo sistemos tobulinimo. Anot partijos prezidiumo, bus telkiamos pajėgos reglamentavimo tobulinimui ir artimiausiu metu vėl teiksime kompleksiškesnius pasiūlymus, kurie leistų spręsti susidariusią situaciją.

Pareiškimą dėl ministrės palaikė visi balsavę prezidiumo nariai. Tokių buvo 21, iš viso partijos prezidiume yra 33 nariai. Prezidiumui priklausančios premjerė Ingrida Šimonytė ir pati J.Šiugždinienė balsavime nedalyvavo.

TS-LKD Prezidiumas teigia, kad politinė jėga vadovaujasi skaidrumo politikoje principais ir kelia aukštus reikalavimus savo bendruomenės nariams.

„Paaiškėjus faktams apie galimą piktnaudžiavimą ar finansinių dokumentų klastojimą, TS-LKD vertinimas yra vienareikšmis – tai yra nepriimtina. Todėl, pavyzdžiui, Neringos savivaldybės Tarybos narys sustabdė savo narystę TS-LKD partijoje. Narystės stabdymo ar šalinimo iš partijos sprendimai bus taikomi ir kitiems TS-LKD nariams, jei paaiškėtų dokumentų klastojimo, nepotizmo ar panašios korupcinio pobūdžio praktikos“, – rašoma pranešime.

TS-LKD Prezidiumas tikina, kad ministrė J.Šiugždinienė, eidama Kauno miesto tarybos narės pareigas, nepadarė jokių nusižengimų, nors išlaidų kompensavimo tvarka nėra skaidri.

TS-LKD Prezidiumas pripažįsta, kad Kauno miesto savivaldybė, skirtingai nuo kai kurių kitų savivaldybių tarybų, nereikalaudavo tarybos narių pateikti išsamių išlaidas patvirtinančių dokumentų (sąskaitų ar čekių už suteiktas prekes ar paslaugas).

Pasitikime ministrės Jurgitos Šiugždinienės veikla, sąžiningumu ir atsakomybe. Ministrė, eidama pareigas tiek Seime, tiek Švietimo ministerijoje, taupiai naudoja skiriamas parlamentinei veiklai ir reprezentacijai lėšas, už jas atsiskaito pagal tvarkas, kurias nustato institucijos

„Ataskaitas už išlaidas, susijusias su savivaldybės tarybos nario veikla, nariai teikė pagal savivaldybės numatytą tvarką ir reglamente nurodytą konkrečią formą. Pasibaigus ketvirčiui, lėšos buvo pervedamos tik nustatyta tvarka atsiskaičiusiems už gautų lėšų panaudojimą tarybos nariams. Todėl mūsų vertinimu, buvusi Kauno miesto savivaldybės tarybos narė Jurgita Šiugždinienė veikdama pagal savivaldybės reglamentą, nepadarė jokių nusižengimų.

Pasitikime teisėsaugos institucijomis, kurios dėl dalies savivaldybių jau yra pradėjusios tyrimus ir vertinimus. Taip pat pasitikime ministrės Jurgitos Šiugždinienės veikla, sąžiningumu ir atsakomybe. Ministrė, eidama pareigas tiek Seime, tiek Švietimo ministerijoje, taupiai naudoja skiriamas parlamentinei veiklai ir reprezentacijai lėšas, už jas atsiskaito pagal tvarkas, kurias nustato institucijos“, – rašoma pranešime.

Ministrė kreipėsi į savivaldybę

TS-LKD Prezidiumui paskelbus savo poziciją ministrė J.Šiugždinienė savo paskyroje „Facebook“ paskelbė, kad norėdama „išsklaidyti visas abejones ir man metamus nepagrįstus kaltinimus bei siekdama užtikrinti skaidrumo principų laikymąsi ir visuomenės teisę žinoti“ penktadienį raštu kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę.

„Paprašiau, kad ši pateiktų informaciją apie visų 2019-2023 m. kadencijos Kauno miesto savivaldybės tarybos narių išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla, ataskaitas.

Kaip ir minėjau ankščiau, visos mano išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla, ataskaitos yra pateiktos Kauno miesto savivaldybei jos nustatyta tvarka.

Todėl tikiu, kad greitu metu savivaldybės pateikti atsakymai tai patvirtins ir bus atsakyti visuomenei rūpintys klausimai.

Tačiau dar svarbiau yra tai, kad ši situacija būtų sprendžiama iš esmės ir susitartume, kaip turi būti apmokamas Tarybos nario darbas. Tam reikalingi sprendimai Seime, tikiu, kad dėl visiems priimtinų principų susitarsime“, – rašo ministrė.

Dėl tarybos narių išlaidų į Kauno miesto savivaldybę jau gerokai anksčiau yra kreipęsis šią problemą iškėlęs visuomenininkas Andrius Tapinas, tačiau atsakymo iki šiol negavo.

Kauno tarybos nariams skirtos išmokos
Kauno tarybos nariams skirtos išmokos

Išlaidų neturi kuo pagrįsti

Visuomenininkas Andrius Tapinas pranešė, kad prieš tapdama švietimo ministre ir dirbdama Kauno miesto savivaldybėje, J.Šiugždinienė 2019-2020 metais Kauno taryboje paėmė 13,8 tūkst. eurų išmoką ir turbūt negalės pagrįsti, jog išleisti pinigai susiję su darbu.

J.Šiugždinienė teigė, kad minėtus pinigus ji išleido, pavyzdžiui, degalams, telefono sąskaitoms. Tuo metu A.Tapinas kelia klausimus, kur ir kokiu tikslu pandemijos metu galėjo keliauti dabartinė ministrė, turint omenyje, jog per mėnesį ji išleisdavo per 700 eurų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas

Anksčiau ryte sakiusi, kad paaiškėjus, jog lėšos buvo panaudotos galimai neskaidriai, Vyriausybės narys turėtų trauktis, I.Šimonytė po poros valandų žurnalistams Seime sakė, kad pirminė paskelbta informacija ją suklaidino, nes atrodė, kad tokie pinigai paimti per kartą, o ne panaudoti visą darbo taryboje laikotarpį. Ji žadėjo detaliau išsiaiškinti situaciją.

Pati švietimo, mokslo ir sporto ministrė kalbėjo neketinanti atsistatydinti, tvirtino, kad visos išlaidos buvo pagrįstos ir panaudotos skaidriai. Tačiau ji pripažino, kad neturi išlaidas pagrindžiančių dokumentų, be to, nepateikė savivaldybei teiktų ataskaitų.

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu nuskambėjo keli atvejai dėl galimo savivaldybių tarybų narių piktnaudžiavimo išmokomis už darbą, susijusį su tarybos nario veikla.

Teisėsauga šiuo metu aiškinasi aplinkybes dėl kelių savivaldybių tarybų narių išmokų. Tarp jų – Pagėgių, Šilutės, Neringos, Šiaulių, Mažeikių, Kauno miesto bei rajono savivaldybės.

Atliekant tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo Kauno miesto ir rajono savivaldybėse, vertinant tarybos narių išlaidas, prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad šio tyrimo metu bus tiriamas ir J.Šiugždinienės gautų lėšų panaudojimas.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, savivaldybių tarybų nariai atlyginimo negauna, tačiau jiems atlyginama už darbo laiką, kai jie eina savivaldybės tarybos nario pareigas.

Taip pat savivaldybės tarybos nariui gali būti skiriama išmoka apmokėti su veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos ir kitoms išlaidoms Ji gali būti skiriama kas mėnesį ir už ją turi būti atsiskaitoma ne rečiau kaip vieną kartą per tris mėnesius.

Kokia tvarka Kaune?

Nuo 2010-ųjų kovo Kauno savivaldybės tarybos nariai gauna 0,6 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio išmoką. Ši suma yra kintanti ir apskaičiuojama kas ketvirtį pagal oficialiai skelbiamus duomenis.

Nurodyto dydžio lėšų tarybos nario veiklai suma kiekvieną mėnesį – iki 10 dienos – avansu pervedama visiems nariams į jų nurodytas asmenines sąskaitas banke. Pasibaigus ketvirčiui, lėšos pervedamos tik nustatyta tvarka atsiskaičiusiems už gautų lėšų panaudojimą tarybos nariams.

„Tarybos narys atsiskaito Savivaldybės administracijos Centriniam apskaitos skyriui už ketvirtį iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 5 dienos (už IV ketvirtį – iki gruodžio 31 d.), o baigiantis Tarybos kadencijai – iki jos pabaigos“, – nurodoma komentare.

Tarybos narys savivaldybės administracijai turi pateikti užpildytą išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla, ataskaitą, kurioje nurodo, kokias prekes įsigijo ir paslaugas apmokėjo vykdydamas tarybos nario funkcijas.

Reglamente nustatytų lėšų limitas sumuojamas kiekvieną ketvirtį, o nepanaudotos lėšos negali būti perkeliamos į kitą ketvirtį.

Per praėjusį ketvirtį nepanaudotos lėšos negali būti naudojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas