Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 11

Konservatorių viršūnių sutikimas restorane: kas jame buvo, o kas – ne?

Netylant aistroms dėl galimo informacijos Kristijonui Bartoševičiui dėl jo atžvilgiu atliekamo ikiteisminio tyrimo, susijusio su seksualiniu vaikų prievartavimu, nutekinimo, sulaukta informacijos, esą sausio 20-ąją, kai minėtas veikėjas Čilėje netikėtai nusprendė atsisakyti parlamentaro mandato, viename sostinės restoranų įvyko konservatorių viršūnių susitikimas, kuriame esą dalyvavo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Ji tai paneigė.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Sausio 20 dieną, su šeima vakarieniavome Vilniaus gatvėje esančiame restorane „Brussels Mussels“. Prie restorane švenčiančių G.Landsbergio, I.Šimonytės, R.Morkūnaitės-Mikulėnienės ir kitų, vakaro eigoje prisijungė ir V.Čmilytė-Nielsen“, – elektroniniame laiške teigė skaitytojas.

Konservatoriai patvirtino, kad toks susitikimas buvo, bet Seimo pirmininkė jame, anot jų ir jos pačios, nedalyvavo.

Anksčiau Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė buvo sakiusi, kad susitikimas su premjere ir kitais buvo suplanuotas iš anksčiau, tokie susitikimai retkarčiais vis surengiami.

Esą kalbėta ir apie K.Bartoševičių.

„Aišku, visi gūžtelėjo pečiais. Tie, kurie ten dalyvavo. Kad jums po to nekiltų klausimų, kas dalyvavo, tai – partijos pirmininkas ir pirmininko pavaduotojas Jonas Survila“, – teigė trečiadienį Seime teigė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Išvyko į Šiaulius

„Sausio 20 dieną po darbo išvažiavau į Šiaulius. Jūsų minėtame restorane nebuvau. Visus savo sausio 20 dienos susitikimus jau detaliai atpasakojau. Su Gabrieliumi Landsbergiu, Radvile Morkūnaite-Mikulėniene sausio 20-ąją susitikusi nebuvau“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Paprašyta patikslinti, gal kažkada apie minėtą datą buvo susitikusi su konservatorių lyderiais, Seimo pirmininkė atsakė, kad ne.

„Tikrai nebuvau. Nei prieš, nei po su tais politikais nesu nei pietavusi, nei vakarieniavusi. Nei minėtame restorane, nei jokiame kitame“, – nurodė ji.

Tikrai nebuvau. Nei prieš, nei po su tais politikais nesu nei pietavusi, nei vakarieniavusi. Nei minėtame restorane, nei jokiame kitame.

Seimo vicepirmininkė, konservatorių frakcijos parlamente seniūnė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė buvo sakiusi, kad sausio 20 dieną vakare susitiko su premjere, partijos pirmininku ir partijos pirmininko pavaduotoju Jonu Survila.

Seimo pirmininkė susitikime nedalyvavo.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė aiškino, kad partiniai susitikimai vakarais karts nuo karto vyksta.

„Rutiniškai kartas nuo karto būna tokie vakarienės formato (susitikimai)“, – trečiadienį žurnalistams Seime teigė ji.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Seimo tyrimo komisijos nebus

Kriminalinė istorija dėl įtarimų sunkiais nusikaltimais Kristijonui Bartoševičiui virto ir politiniu skandalu.

Opozicijos iniciatyva buvo sušaukta Seimo neeilinė sesija, kurioje aiškintasi, kas galėjo nutekinti informaciją K. Bartoševičiui – o kad ji anksčiau laiko pasiekė įtariamojo ausis, neabejoja ir dalis įtakingų valdančiųjų.

Įvykių chronologija

  • 2023 m. sausio 20 d., penktadienį, 9 val. generalinė prokurorė N.Grunskienė dalyvauja pasitarime įprastame pasitarime Vyriausybėje.
  • 2023 m. sausio 20 d. 11 val. N.Grunskienė susitinka su Seimo pirmininke V.Čmilyte-Nielsen ir praneša jai, kad pirmadienį kreipsis į Seimą dėl neįvardyto Seimo nario neliečiamybės panaikinimo. Generalinė prokurorė teigia nurodžiusi Baudžiamojo kodekso straipsnius. Seimo pirmininkė teigia, kad straipsniai nebuvo nurodyti.
  • 2023 m. sausio 20 d. dieną 15 val. V.Čmilytė-Nielsen susitinka su premjere I.Šimonyte. Kalbasi apie neeilinės sesijos poreikį, bet, abiejų teigimu, apie būsimą generalinės prokurorės kreipimąsi nepraneša. V.Čmilytė-Nielsen teigia niekam iki pirmadienio nepranešusi apie būsimą generalinės prokurorės kreipimąsi.
  • 2023 m. sausio 20 d. dieną, neįvardytu laiku, TS-LKD seniūnė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė gauna frakcijos nario K.Bartoševičiaus žinutę, kad jis rengiasi atsisakyti Seimo nario mandato. R.Morkūnaitė-Mikulėnienė paskambina jam paklausti, ar iš tiesų. Jos teigimu, ji apie įtarimus K.Bartoševičiui nieko nežino.
  • 2023 m. sausio 20 d., apie 20 val. Čilėje esantis K.Bartoševičius atsiunčia el. paštu Vyriausiajai rinkimų komisijai prašymą panaikinti Seimo nario mandatą.
  • 2023 m. sausio 23 d., pirmadienį, ryte N.Grunskienė kreipiasi į Seimo pirmininkę prašydama šaukti neeilinę Seimo sesiją ir naikinti neįvardijamo Seimo nario neliečiamybę.
  • Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen skambina N.Grunskienei ir klausia, ar Seimo narys, kurio neliečiamybę norima naikinti, nėra K.Bartoševičius, kuris penktadienį paprašė panaikinti jo mandatą.
  • Generalinė prokurorė Seimui siunčia antrą raštą, kuriame jau įvardijama K.Bartoševičiaus pavardė. Prokurorės teigimu, K.Bartoševičiui apie jo atžvilgiu vykdomą tyrimą iki tol neturėjo būti žinoma.
  • 2023 m. sausio 24 dieną VRK panaikina jo Seimo nario mandatą.
  • 2023 m. vasario 1 d. K.Bartoševičius apklaustas, jam pareikšti įtarimai dėl 4 nepilnamečių prievartavimo esant Seimo nariu.

Galiausiai Seimas nepalaikė siūlymo sudaryti laikinąją parlamento tyrimo komisiją dėl galimo informacijos nutekinimo apie K.Bartoševičiaus atžvilgiu teisėsaugos atliekamą ikiteisminį tyrimą.

Vienas Seimo opozicijos lyderių Saulius Skvernelis pareiškė, kad tai – „apgailėtina kolegų reakcija“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

V.Čmilytei-Nielsen ir generalinei prokurorei Nidai Grunskienei atsakinėjant į parlamentarų iš anksto užduotus klausimus, radosi disonansas.

Seimo pirmininkė teigė, kad generalinė prokurorė susitikime dėl neeilinės sesijos sušaukimo nurodė, kad sunkiais nusikaltimais kaltinamas parlamentaras – ne Liberalų sąjūdžio atstovas.

N.Grunskienė tai neigė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas