Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 19

Konstantinopolio prieglobstį atradusių Lietuvos stačiatikių kunigų mišios – Lukiškių kalėjimo cerkvėje

Pastaruoju metu gyvenimą keičiantys įvykiai dalį Lietuvos stačiatikių veja vienas po kito – ypatingas jiems ir šis sekmadienis. Kunigas Gintaras Sungaila jau kaip Konstantinopolio, o ne Maskvos patriarchato kunigas po maždaug metų pertraukos aukojo mišias cerkvėje. Vis dėlto Vilniaus Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvė nėra įprasti maldos namai. Tai buvusio Lukiškių kalėjimo dalis.
Konstantinopolio prieglobstį atradusių Lietuvos stačiatikių kunigų mišios – Lukiškių kalėjimo cerkvėje
Konstantinopolio prieglobstį atradusių Lietuvos stačiatikių kunigų mišios – Lukiškių kalėjimo cerkvėje / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Šiuo metu cerkvė yra pritaikyta koncertams. Nors dvasininkai tikisi ilgainiui susirasti tinkamesnes vietas pamaldoms, sekmadienio rytai šioje erdvėje Vilniaus centre bus skiriami ne muzikantams, o tikintiesiems.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Konstantinopolio prieglobstį atradusių Lietuvos stačiatikių kunigų mišios – Lukiškių kalėjimo cerkvėje
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Konstantinopolio prieglobstį atradusių Lietuvos stačiatikių kunigų mišios – Lukiškių kalėjimo cerkvėje

„Žmogiškai daug maloniau melstis tikruose maldos namuose, kad ir nėra čia gausybės ikonų, freskų, kaip būna įprastai cerkvėse“, – BNS sakė kunigas G.Sungaila.

„Dabar čia melsimės kiekvieną sekmadienį“, – kalbėjo dvasininkas.

Šis sekmadienis – jau trečiasis, kai G.Sungaila kartu su keturiais kitais stačiatikių dvasininkais aukoja mišias kaip Konstantinopolio patriarchatui pavaldus stačiatikių bažnyčios dvasininkas.

Jų aukojamos mišios laikytos ir Ukrainos namuose įrengiamoje koplyčioje bei Tautinių bendrijų namų salėje, mat iš esmės visos šalyje esančios cerkvės priklauso Maskvos patriarchatui pavaldžiai Lietuvos stačiatikių bažnyčiai.

Ši pernai pašalino minimus dvasininkus iš kunigų luomo, kilus nesutarimams po Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Iš lūpų į lupas“

Į pirmąsias Konstantinopolio kunigų pamaldas kovo pradžioje susirinko keliasdešimt žmonių. Šį sekmadienį jų mišiose yra jau per pusšimtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas