Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 08 /16:56

Koronavirusas Lietuvoje: daugiau nei 1000 gydytojų negali dirbti, kai kuriose savivaldybėse viruso vis dar nėra

Koronaviruso infekcija Lietuvoje nusinešė jau 15-os žmonių gyvybes. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, šalyje patvirtinta 912 ligos atvejų. Trečiadienio rytą paskelbta, kad išaiškinti dar 32 nauji atvejai.
Mobilus koronaviruso patikros punktas
Mobilus koronaviruso patikros punktas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Per antradienį ištirta 2301 mėginys. Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 30108.

Antradienį Vilniuje iš Santaros klinikų Infekcinių ligų skyriaus pro langą pabėgo dėl koronaviruso paguldyta moteris. Pacientė buvo žaibiškai sučiupta.

Šalyje paskelbus karantiną, žmonės raginami maksimaliai vengti susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai.

Pajutus ligos simptomus reikėtų kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki balandžio 13 d. 24 val.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukmergėje – nė vieno naujo atvejo

21:47

Ukmergės rajono savivaldybė pasidalijo džiugia žinia – per pastarąją parą mieste nenustatytas nė vienas koronaviruso atvejis.

„Labai norėtųsi tikėti, kad vakarykščiai skaičiai – 79 susirgimo atvejai, iš jų 36 medikai ir vienas Ukmergės ligoninės administracijos darbuotojas, 6 mirusieji ir 2 pasveikusieji – taip ir pasiliktų tarp balandžio 7 dienos įrašų. Sustotų, stabilizuotųsi, o kasdien geometrine progresija tik sparčiai augtų pasveikusiųjų skaičius“, - teigiama savivaldybės išplatintame pranešime feisbuke.

 

Panevėžio ligoninės Urologijos skyriaus pacientų ir darbuotojų tyrimai – neigiami

21:07

Respublikinės Panevėžio ligoninės Urologijos skyriaus darbuotojui nustačius koronavirusą, kitų skyriaus darbuotojų ir pacientų pirmieji tyrimai – neigiami.

Ligoninė pranešė, kad tyrimai dėl koronaviruso atlikti keturiems tuo metu skyriuje besigydžiusiems pacientams ir 23 skyriaus darbuotojams. Trečiadienį gauti paskutiniai rezultatai.

„Pranešame džiugią naujieną – visų pacientų ir ligoninės darbuotojų pirmojo testavimo rezultatai yra neigiami“, – teigiama ligoninės pranešime.

Pakartotinį Urologijos skyriuje buvusių pacientų ir šiame skyriuje dirbusių ligoninės darbuotojų testavimą numatoma pradėti sekmadienį, balandžio 12 dieną.

COVID-19 Panevėžio ligoninės Urologijos skyriaus darbuotojui diagnozuotas balandžio 5 dieną.

Gydymo įstaigos vadovas Arvydas Skorupskas pasakojo, kad šis susirgimas nustatytas atsitiktinai, nes darbuotojas jokių ligos simptomų nejuto.

„Vienas pacientas, gulintis Urologijos skyriuje, pradėjo karščiuoti, įtariant koronavirusą, buvo tikrinami visi kontaktai, bet, pasirodo, tas pacientas sukarščiavo ne dėl COVID-19 infekcijos, jo atsakymas – neigiamas, bet kai gavome testų rezultatus, pamatėme, kad vienas žmogus iš personalo yra apkrėstas“, – sakė ligoninės vadovas.

Dezinfekavus patalpas, Respublikinės Panevėžio ligoninės Urologijos skyrius dirba toliau.

Vilnius duomenis apie susirgusiuosius skelbia specialioje svetainėje

16:54

Vilniaus miesto savivaldybė savo tinklalapyje, savo paskyroje feisbuke ar mero paskyroje neskelbia duomenų, kiek sostinėje yra sergančiųjų COVID-19, kiek saviizoliacijoje, kiek pasveikusių ar mirusių.

Šiuos duomenis Vilniaus savivaldybė skelbia specialioje svetainėje karantinas.lt. Birželio 7 d. duomenimis, Vilniuje užfiksuota 383 susirgusiųjų. 

Mobiliuosiuose punktuose patikrinta 3998 asmenys, nustatyta 144 koronaviruso atvejai. Kol kas nėra nei mirusių, nei pasveikusių. Šiuo metu Vilniuje karantinuojami 744 asmenys.

Vilniaus rajone registruota 13 koronaviruso infekcijos atvejų

16:50

Vilniaus rajono savivaldybė trečiadienį pranešė, kad balandžio 7 d. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis rajone patvirtinta 13 COVID-19 ligos atvejų.

Taip pat virš 330 asmenų atlieka privalomąją saviizoliaciją ir yra nuolatos stebimi dėl sveikatos būklės bei karantino sąlygų laikymosi.

Kauno miestas ir rajonas informacijos apie koronavirusą neskelbia

16:43

Kauno miesto ir rajono savivaldybės nei savo paskyrose feisbuke, nei savo merų paskyrose, nei savo tinklalapių pagrindiniuose neskelbia informacijos apie koronavirusą: nei kiek yra susirgusiųjų, nei kiek pasveikusiųjų, nei kiek yra saviizoliacijoje, nei kiek tyrimų daroma.

Švenčionių rajone – trys atvejai

16:39

Švenčionių rajono savivaldybė praneša, kad balandžio 7 d. duomenimis rajone yra trys COVID-19 atvejai. Vienas šia liga sirgęs švenčioniškis balandžio pradžioje pripažintas pasveikusiu.

Ignalinos rajono savivaldybė bando nutylėti, kiek yra COVID-19 pacientų

16:35

Ignalinos rajono savivaldybė savo tinklalapyje neskelbia, kiek rajone yra koronaviruso atvejų, tačiau balandžio 8 d. praneša, kad naujų susirgimų Covid-19 rajone nėra. Iš užsienio grįžusiems ar kontaktų su užsikrėtusiais virusu turėjusiems 47 asmenims taikoma saviizoliacija namuose, 1 – savivaldybės numatytose patalpose. Tik balandžio 3 d. savivaldybės paskyroje feisbuke galima rasti informaciją, kad 2 koronavirusu susirgę asmenys iš ligoninės Vilniuje jau išleisti ir gydosi namuose.

Gretima Visagino savivaldybė balandžio 6 d. pranešė apie pirmąjį COVID-19 infekcijos atvejį.

Zarasų rajone nėra koronaviruso

16:25

Zarasų rajono savivaldybė praneša,kad balandžio 8 d. duomenimis rajone nėra nė vieno susirgimo koronavirusu atvejo. 13 asmenų yra saviizoliacijoje, 11 grįžusių iš užsienio gyvena savivaldybės patalpose, 7 asmenų saviizoliacija baigta.

Biržų rajone protrūkis suvaldytas: naujų atvejų nėra

16:23

Biržų rajono savivaldybė praneša, kad antradienio duomenimis situacija Biržų rajone išlieka stabili – 11 susirgusių koronavirusu, naujų atvejų nenustatyta. Dar dviejų biržiečių tyrimų rezultatai buvo neigiami. Visi biržiečiai, kuriems konstatuotas COVID-19, šiuo metu gydosi ambulatoriškai namuose. Sunkių atvejų kol kas nėra.

Savivaldybės paskirtose izoliavimo patalpose (Biržų verslo ir technologijų mokymo centro bendrabutyje) gyvena 12 kraštiečių, grįžusių iš užsienio. Šią savaitę saviizoliacijos terminas baigiasi dar 5 biržiečiams. Jeigu jie jausis gerai, galės vykti namo.

 

Utenos rajone – vis dar nė vieno atvejo

16:20

Utenos rajono savivaldybė trečiadienį praneša, kad rajone vis dar nenustatyta nė vieno susirgimo atvejo. Utenos mieste veikiančiame mobiliajame patikros punkte paimti jau 399 ėminiai, gauta 361 atsakymas. Nustatyti 8 susirgimai koronavirusu, tačiau visi – ne šio rajono gyventojai. Savivaldybės patalpose izoliacijoje yra 16 asmenų.

Jonavos rajone nėra naujų atvejų 

16:15

Jonavos vicemeras Eugenijus Sabutis savo paskyroje feisbuke praneša, kad kelios dienos rajone nėra naujų COVID-19 susirgimų atvejų. Skaičius išlieka tas pats – 10 diagnozuotų, 1 pasveikęs.
Šiuo metu atskiroje apgyvendinimo vietoje karantinuojami 13 rajono gyventojų. Šią savaitę laukiama dar vieno, o vėliau dar kelių iš užsienio grįžtančių kraštiečių.

Panevėžio apskrityje – 33 atvejai

16:10

Panevėžio miesto savivaldybė praneša, kad balandžio 8 d. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento duomenimis Panevėžio apskrityje patvirtinti 33 COVID-19 ligos atvejai, iš jų – 17 Panevėžio mieste.

7 panevėžiečiai – asmenys, grįžę iš užsienio šalių, likusieji 10 – nekeliavę, tačiau turėję kontaktą su COVID-19 ligos atveju arba jų kontaktas nežinomas.

Panevėžio miesto mobiliajame patikros punkte nuo jo veiklos pradžios iki vakar dienos iš viso paimti 709 ėminiai.

Koronavirusas diagnozuotas 154 medikams, izoliacijoje – daugiau 1,2 tūkst.

16:08

Koronavirusu šuo metu serga 154 medikai, daugiau nei 1,2 tūkst. – izoliacijoje, teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

„Lietuvoje yra 154 sveikatos priežiūros specialistai, kuriems diagnozuotas koronavirusas, o izoliuotų, kurie turėjo sąlytį, šiai dienai yra 1225“, – BNS trečiadienį sakė specialistė.

Jos teigimu, Vilniaus apskrityje koronavirusas diagnozuotas 61 medikui, Klaipėdos – 54, Kauno ir Marijampolės – po 15, Panevėžio ir Tauragės – po tris, Šiaulių – du, Alytaus apskrityje – vienas. 

Per parą sergančių medikų skaičius išaugo beveik 20-čia, o izoliuotų – keliais šimtais. 

Antradienio duomenimis, koronavirusu sirgo 135 medikai, o 944 buvo izoliacijoje.

„Skaičius per dieną išaugo“, – teigė D.Razmuvienė.

Epidemiologės teigimu, iš viso Lietuvoje šiuo metu save izoliavę turėtų būti kiek daugiau nei 8,6 tūkst. asmenų.

D.Razmuvienė taip pat teigė, kad iš esmės nepasikeitė sergančiųjų amžiaus grupių proporcijos.

„Nuo 41 metų ir vyresnių yra apie 64 proc., o likusieji yra jaunesni. Praktiškai tai tas pats“, – sakė epidemiologė.

Ji taip pat pridūrė, kad maždaug kas penktas sergantis asmuo yra vyresnis nei 60 metų.

Šiaulių apskrityje nėra naujų atvejų

16:07

Šiaulių miesto savivaldybė trečiadienį pranešė, kad per praėjusią parą visoje Šiaulių apskrityje nebuvo užfiksuota naujų COVID-19 ligos atvejų.

Šiaulių mieste užsikrėtusiųjų koronavirusu yra 12 (1 vaikas ir 11 suaugusiųjų; 4 įvežtiniai ir 8 vietiniai atvejai). 8 užsikrėtimo atvejai nustatyti po kreipimosi į ligoninę, 4 – į mobilųjį punktą. Viena Šiaulių gyventoja yra pasveikusi, vienas asmuo mirė.

Mažeikių ir Telšių rajonuose – po 6 atvejus

15:59

Mažeikių rajono savivaldybė praneša, kad rajone patvirtinti 6 koronaviruso atvejai. 125 rajono gyventojai yra saviizoliacijoje. Kol kas tik 2 sunegalavusieji kreipėsi į karščiavimo kliniką. Telšių rajono savivaldybė praneša, kad antradienį naujų atvejų nenustatyta, o iš viso rajone yra 6 COVID-19 sergantys asmenys.

Klaipėdoje – 116 koronaviruso atvejų

15:54

Klaipėdos miesto savivaldybė praneša, kad kol kas naujausiais, balandžio 7 d. duomenimis, mieste nustatyta 116 COVID-19 atvejų. Nuo balandžio 1 d. jų padaugėjo 29. 

Šilutės rajone – trys COVID-19 atvejai

15:28

Šilutės rajono savivaldybė skelbia, kad rajone yra nustatyti trys susirgimai koronavirusu.

„Informuojame, kad šiuo metu Šilutės savivaldybėje užfiksuoti trys COVID-19 atvejai (1 – Šilutės mieste, 1 – Usėnų seniūnijoje, 1 – Gardamo seniūnijoje)“, – skelbia savivaldybė.

Koronavirusas pasiekė ir Eišiškes Šalčininkų rajone

15:13

Šalčininkų rajono ekstremalių situacijų trečiadienį komisija informuoja, kad šiuo metu Šalčininkų rajone yra oficialiai nustatyti ir patvirtinti 4 koronaviruso COVID-19 atvejai. Antradienį patvirtintas susirgimas Eišiškių gyventojui. Vienas asmuo, kuriam koronoviruso susirgimas buvo diagnozuotas kovo viduryje, pasveiko.

Šiuo metu savivaldybės patalpose apgyvendinta 13 asmenų, saviizoliacijoje stebimi 96 asmenys.

Užsikrėtusios Druskininkų gyventojos artimųjų tyrimai – neigiami

15:08

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas savo paskyroje feisbuke pranešė, kad koronavirusu užsikrėtusios Druskininkų gyventojos artimųjų tyrimų rezultatai – neigiami.

„Peršasi vienintelė išvada, kad užsikrėsti šia pavojinga infekcija druskininkietė galėjo jau būdama Vilniaus gydymo įstaigoje“, – rašo R.Malinauskas. Dar laukiama kitų kurorto gydytojų, kurie su ja turėjo kontaktą, tyrimų rezultatų. Šie medikai saviizoliavosi.

Antradienį R.Malinauskas pranešė, jog Druskininkų gyventoja, jo žiniomis, praėjusį penktadienį kreipėsi į Druskininkų medikus dėl paūmėjusių inkstų skausmų, buvo išvežta į Vilnių, kur šeštadienį jai buvo atliktas koronaviruso testas ir patvirtintas susirgimas.

Marijampolėje užsikrėtęs gydytojas dirbo ir Lazdijuose: izoliuojami gydytojai ir pacientai

14:18

Lazdijų rajono savivaldybė savo paskyroje feisbuke pranešė, kad trečiadienį gavo informaciją, kad VšĮ „Lazdijų ligoninė“ dirbusiam gydytojui, kurio pagrindinė darbo vieta Marijampolėje, buvo diagnozuotas COVID-19 virusas.

„Koronaviruso testas medikui buvo atliktas Marijampolėje, po viruso protrūkio jo darbovietėje. Paskutinį kartą minėtas medikas Lazdijų ligoninėje dirbo balandžio 5 dieną Priėmimo – Skubios pagalbos ir Chirurginio profilio skyriuje su operacine ir intensyviąja terapija skyriuose.

Ligoninės darbuotojai ir pacientai turėję kontaktą su koronavirusine infekcija užsikrėtusiu gydytoju jau identifikuoti. Pacientai bei personalas, kurie turėjo kontaktą su gydytoju informuojami, jie turės privalomai izoliuotis, jiems bus atliekamas tyrimas dėl koronavirusinės infekcijos patvirtinimo arba paneigimo.

Situacija iš tiesų grėsminga, tačiau svarbu tai, kad Lazdijų ligoninės darbuotojai aprūpinti asmens apsaugos priemonėmis ir jomis naudojasi. Papildomai informuojame, kad Lazdijų ligoninėje vykdoma dezinfekcija.

Kol kas Lazdijuose COVID-19 nėra nustatytas nei vienam dėl šio viruso tirtam asmeniui“, – praneša savivaldybė.
 

Baltijos šalių prezidentai tarėsi dėl krizės padarinių mažinimo, kaip grįžti į augimą

13:14

„Sieksime, jog Baltijos regionas būtų grįžimo į tvarų ekonomikos augimą sėkmės pavyzdžiu po krizės pasikeitusioje aplinkoje. Sutarėme tam išnaudoti tiek nacionalinius, tiek Europos Sąjungos finansinius instrumentus bei turimas politikos priemones, kad po krizės taptume dar stipresni“, – pranešime spaudai cituojamas prezidentas Gitanas Nausėda.

„Orientuosimės į ES skaitmeninės, vidaus rinkos, mokslinių tyrimų sritis ir jų stiprinimą“, – sakė prezidentas.

G.Nausėda trečiadienį kovos su COVID-19 priemones, jų efektyvumą konferenciniu skambučiu aptarė su Latvijos vadovu Egilu Levitu ir Estijos prezidente Kersti Kaljulaid.

G.Nausėda pokalbyje akcentavo, kad Lietuvoje koronaviruso plitimas stabilizuojasi. Prezidentas teigė, kad nuo kovo pabaigos suaktyvintas testavimo procesas, priimtas 5 proc. BVP sudarantis ekonominių ir socialinių pasekmių likvidavimo planas.

„Yra labai svarbu pažymėti, kad mes iš principo sutinkame, kad reikia naudoti labai aktyvias finansines priemones, siekiant amortizuoti krizės padarinius, ir tos priemonės turi būti tek Europos centrinio banko, monetarinės pinigų politikos priemonės, tiek ir fiskalinės priemonės, kurias gali naudoti šalys savo nuožiūra ir savo sąskaita. Be jokios abejonės, tikėtis taip pat ir europinės paramos instrumentų, kurie bus labai svarbūs šiai krizei įveikti“, – pokalbį Prezidentūros paskelbtame įraše komentavo G.Nausėda.

Pokalbio metu taip pat aptartas Baltijos šalių bendradarbiavimas, užtikrinant sklandų prekių tranzitą, dar – būtinybė skirti didesnį dėmesį kovai su dezinformacija.

Tarp pokalbio temų buvo strateginės infrastruktūros projektų – „Rail Baltic“, Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio, elektros tinklų sinchronizavimo su kontinentine Europa sistema – įgyvendinimo eiga.

Anot Prezidentūros pranešimo, atkreiptas dėmesys į Astravo atominės elektrinės saugos problemas, pabrėžta būtinybė įgyvendinti ES streso testų rekomendacijas, kaip ir užtikrinti kitų tarptautinių aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimų laikymąsi. Kalbėta apie elektros nepirkimo klausimą iš nesaugios Astravo AE bei kitų trečiosiose šalyse esančių nesaugių elektrinių.

„Priminiau, kad čia yra politinė deklaracija ekonomikos ir energetikos ministrų lygiu, ir šioje deklaracijoje dėl nepirkimo iš Astravo elektros energijos jau dalyvauja Lietuva ir Estija, kol kas trūksta Latvijos ministro parašu, prezidentas pažadėjo pasidomėti, kodėl procesas vėluoja ir kokie Latvijos planai – prisijungs ar ne“, – pažymėjo G.Nausėda.

Apibendrindamas šalies vadovas sakė, kad „Baltijos valstybių kova su koronavirusu tikrai gana sėkminga“.

„Mūsų statistika rodo, kad turime visas prielaidas suvaldyti krizę ir grįžti prie normalaus gyvenimo jau apžvelgiamoje perspektyvoje“, – teigė prezidentas.

Baltijos šalyse iki trečiadienio vidurdienio iš viso patvirtinti 2674 naujojo koronaviruso atvejai, 15 mirčių užfiksuota Lietuvoje, 24 – Estijoje, dvi – Latvijoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Visuomeniniu transportu važiavusiems keleiviams rekomenduojama saviizoliacija

12:58

Po to, kai buvo pranešta, kad iš sostinės Santaros klinikų pabėgo COVID 19 užsikrėtusi moteris ir išvyko namo visuomeniniu transportu, sostinės keleiviams, važiavusiems tuo pačiu maršrutu, rekomenduojama saviizoliacija. Saviizoliacija rekomenduojama balandžio 7 d. popietę vykusiems 1G maršruto autobusais ir 6 maršruto troleibusais.

Turimais duomenimis, moteris tarpe tarp 15.30 – 16.30 val. iš Santaros klinikų vyko iki Žaliojo tilto 1G maršruto autobusu, o nuo Žaliojo tilto stotelės kryptimi link Panerių – 6 maršruto troleibusu.

Visiems keleiviams, kurie balandžio 7 d. vyko šias maršrutais pagal galiojančius LRV ir LR Sveikatos apsaugos ministerijos nutarimus rekomenduojama 14 dienų saviizoliacija:

  • 1G maršruto autobusas, judėjęs nuo Santariškių link Stoties ir į Žaliojo tilto stotelę atvykęs 15.35 val.
  • 1G maršruto autobusas, judėjęs nuo Santariškių link Stoties ir į Žaliojo tilto stotelę atvykęs 15.51 val.
  • 1G maršruto autobusas, judėjęs nuo Santariškių link Stoties ir į Žaliojo tilto stotelę atvykęs 16.03 val.
  • 1G maršruto autobusas, judėjęs nuo Santariškių link Stoties ir į Žaliojo tilto stotelę atvykęs 16.16 val.
  • 6 maršruto troleibusas nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.00 val.
  • 6 maršruto troleibusas nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.05 val.
  • 6 maršruto troleibusas nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.15 val.
  • 6 maršruto troleibusas nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.23 val.
  • 6 maršruto troleibusas nuo Žaliojo tilto stotelės link Panerių pajudėjęs 16.30 val.

Primenama, kad kiekviena viešojo transporto priemonė yra valoma po kiekvieno reiso. Dezinfekuojami išoriniai paviršiai, skirti keleiviams laikytis – turėklai, rankenos, sėdynių atlošų porankiai. Naktį viešojo transporto parkuose kruopščiai dezinfekuojamas visas transporto priemonės salonas. Keleiviai dezinfekuotis rankas gali ir autobusų, troleibusų viduje, prie vidurinių durų – tai daryti rekomenduojama kaskart įlipus ir išlipus iš viešojo transporto. UAB „Grinda“ pajėgos dezinfekuoja ir viešojo transporto stoteles.

Ekstremalių sveikatai situacijų centras priims įmonių paramą medikamentais

11:46

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ekstremalių sveikatai situacijų centras priims juridinių asmenų teikiamą paramą vaistiniais preparatais.

Tai numatyta antradienį pasirašytame valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime.

Jame nurodyta iš viso 119 pozicijų įvairių vaistinių preparatų bei tai, kokio stiprumo bei kokia forma – milteliais, tabletėmis ir pan. – šie preparatai priimami.

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, jog sudarant sąrašą atsižvelgta į vaistų, reikalingų COVID-19 ligai gydyti, poreikį gydymo įstaigose.

Šiame sąraše be kitų vaistų minimi ir oseltamiviras, lopinaviras, ritonaviras ir hidroksichlorokvinas – preparatai, įvardijami kaip galintys padėti koronavirusu sergantiems pacientams.

Taip pat jame yra antibiotikų nuo virusinių ir bakterinių infekcijų, stiprių raminamųjų ir vaistų nuo skausmo.

Vaistai, kurie gali būti tiekiami kaip parama, turi atitikti bent vieną iš kriterijų: turi būti registruoti Lietuvoje ar bent vienoje iš Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių, pagaminti EEE valstybėje ir registruoti trečiojoje šalyje, pagaminti trečiojoje šalyje, su kuria Europos Sąjunga yra sudariusi abipusio pripažinimo sutartį ir registruoti kitoje trečiojoje šalyje arba registruoti trečiojoje šalyje, kurioje yra pagaminti.

Apie gautus preparatus Ekstremaliųjų sveikatai situacijų centras įpareigotas skelbti savo interneto svetainėje bei nurodyti preparatų kiekį.

Gauti preparatai bus pagal poreikį paskirstomi sveikatos priežiūros įstaigoms.

paskirstomi sveikatos priežiūros įstaigoms.

Policininkų mėginius dėl koronaviruso pavesta imti VRM Medicinos centrui

11:44

Policininkų mėginius dėl koronaviruso pavesta imti Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centrui, teigiama antradienį pasirašytame Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime.

Kaip teigiama dokumente, esant reikalui, ši įstaiga turės imti ir „kitų būtinąsias funkcijas užtikrinančių tarnybų ar institucijų specialistų“ mėginius.

Medicinos centras taip pat turės užtikrinti, jog ėminiai būtų pristatyti į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas pirmadienį BNS sakė, kad pasieniečiai ir policija prašo leisti dėl koronaviruso išimties tvarka tikrinti visus pareigūnus.

Tačiau premjeras Saulius Skvernelis antradienį Seime teigė, kad nėra prasmės tikrinti visų medikų ir pareigūnų dėl koronaviruso.

Panevėžio medikų pirmi testai – neigiami

11:23

Respublikinė Panevėžio ligoninėje balandžio 5 d. buvo nustatytas pirmas šioje ligoninėje Urologijos skyriuje dirbančio darbuotojo koronavirusinis susirgimas. Ligoninės teigimu, nedelsiant keturiems tuo metu skyriuje besigydantiems pacientams ir 23 skyriaus darbuotojams buvo atliktas testavimas koronavirusiniam susirgimui nustatyti, pacientai buvo saugiai izoliuoti, skyriaus darbuotojai – karantinuoti, o Urologijos skyriaus patalpos dezinfekuotos.

Nuo balandžio mėn. 6 d. ligoninės administracija pradėjo gauti šių asmenų pirmojo testo atsakymus. „Balandžio mėn. 8 d. gavome paskutinius Urologijos skyriaus pacientams ir ligoninės personalui atlikto pirmojo testavimo rezultatus. Pranešame džiugią naujieną – visų pacientų ir ligoninės darbuotojų pirmojo testavimo rezultatai yra neigiami.

Pakartotinį Urologijos skyriuje buvusių pacientų ir šiame skyriuje dirbusių ligoninės darbuotojų testavimą numatoma pradėti sekmadienį, balandžio 12 dieną“, – pranešime teigia Respublikinė Panevėžio ligoninė.

Sprendžiant dėl apsaugos priemonių SAM rekomenduoja vadovautis saugumo lygiais

11:22

Gydymo įstaigų vadovams, sprendžiant dėl apsaugos priemonių darbuotojams, rekomenduojama vadovautis ministerijos sudarytais penkiais saugumo lygiais, teigiama antradienį pasirašytame Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime.

Ši rekomendacija galioja visų gydymo įstaigų, „nepriklausomai nuo jų pavaldumo ir nuosavybės formos“, vadovams.

Pirmajam saugumo lygiui priskiriamas gydymo įstaigų personalas, kuris dirba pacientų rūšiavimo punkte, tačiau su jais tiesiogiai nekontaktuoja. Šiam lygiui taip pat priskiriami tie darbuotojai, kurie po rūšiavimo teikia paslaugas koronavirusu nesergantiems ar šios ligos simptomų neturintiems žmonėms. Pavyzdžiui, registratoriai, koordinatoriai, vaistinės darbuotojai. 

Šiems darbuotojams rekomenduojama dėvėti vienkartines medicinines kaukes.

Antrajam saugumo lygiui priskiriamas personalas, kuris po rūšiavimo teikia paslaugas koronavirusu nesergantiems ar šios ligos simptomų neturintiems žmonėms, tačiau su jais tiesiogiai kontaktuoja. Pavyzdžiui, ambulatorines paslaugas teikiantys specialistai, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Veido kaukė

Šiems žmonėms rekomenduojama dėvėti vienkartines medicinines kaukes, jei yra galimybė – FFP2 tipo respiratorius, mūvėti vienkartines medicinines pirštines.

Trečiajam saugumo lygiui priskiriamas personalas, kuris po rūšiavimo teikia paslaugas koronavirusu nesergantiems ar šios ligos simptomų neturintiems žmonėms, tačiau jiems atliekamos aerozolius generuojančios procedūros, pavyzdžiui, intubacija, bronchoskopija.

Šiam saugumo lygiui priskiriami ir tie darbuotojai, kurie teikia paslaugas asmenims, turėjusiems artimą kontaktą su sergančiuoju koronavirusu, tačiau neturintiems simptomų. Taip pat personalas, kuris teigia paslaugas žmonėms, kurių neįmanoma rūšiuoti.

Trečiam saugumo lygiui priskiriamiems gydymo įstaigų darbuotojams rekomenduojama dėvėti FFP2 tipo respiratorius ar medicinines kaukes, vienkartinius chalatus su neperšlampama prijuoste arba neperšlampamus chalatus, veido skydus arba akinius, vienkartines chirurgines kepures, taip pat mūvėti vienkartines medicinines pirštines.

Ketvirtam saugumo lygiui priskiriamas personalas, kuris teikia paslaugas sergantiems koronavirusu arba galbūt užsikrėtusiems žmonėms, tačiau procedūrų metu nesusidaro aerozoliai.

Jiems rekomenduojama dėvėti FFP2 tipo respiratorius jei yra galimybė – FFP3 tipo respiratorius, vienkartinius chalatus su neperšlampama prijuoste, neperšlampamus chalatus arba kombinezonus, veido skydus arba akinius, vienkartines chirurgines kepures, taip pat mūvėti vienkartines medicinines pirštines.

Penktam saugumo lygiui priskiriamas personalas, kuris teikia paslaugas sergantiems koronavirusu arba galbūt užsikrėtusiems žmonėms ir jiems atliekamos aerozolius generuojančios procedūros, pavyzdžiui, intubacija, bronchoskopija. Taip pat tie asmenys, kurie prižiūri pacientus su dirbtine plaučių ventiliacija, operuoja ar atlieka autopsiją.

Jiems rekomenduojama dėvėti FFP3 tipo respiratorius, vienkartinius ilgus chalatus su neperšlampama prijuoste, ilgus neperšlampamus chalatus arba kombinezonus, veido skydus arba akinius, vienkartines chirurgines kepures, taip pat mūvėti vienkartines medicinines pirštines, avėti antbačius.

Valytojams rekomenduojama dėvėti medicinines kaukes arba respiratorius, chalatus, specialius akinius, mūvėti pirštinės, avėti antbačius.

Greitosios medicinos pagalbos vairuotojai, jei mašinoje yra speciali pertvara, o su pacientu nekontaktuojama, gali dėvėti tik medicinines kaukes.

Koronaviruso protrūkis Marijampolėje: daugėja užsikrėtusiųjų, ligoninėje trūksta gydytojų

11:15

Marijampolės meras Povilas Isoda savo paskyroje feisbuke pasidalijo naujausia informacija iš Marijampolės ligoninės.

Trečiadienio ryto duomenimis nustatyti 6 nauji COVID-19 atvejai: 2 pacientai ir 4 personalo darbuotojai (iki šiol bendras skaičius nustatytų atvejų ligoninėje 24).

Antradienį buvo ištirta 139 ligoninės darbuotojai ir 16 ligoninėje stacionarizuotų pacientų, kol kas iš laboratorijos dar nėra gauta 32 asmenų atsakymai.

Trečiadienį, kartu su mobilaus punkto pagalba, planuojama ištirti apie 300 ligoninės darbuotojų ir pacientų. Savivaldybės administracijos direktorius Karolis Podolskis pastebėjo, kad naujausi duomenys leidžia teigti, jog virusas išplito Marijampolės mieste.

„Ligoninėje situacija yra labai rimta, tačiau masinis visų darbuotojų ir pacientų tyrimas teikia vilčių, kad židinio plitimas bus sustabdytas. NVSC aktyviai tiria visus galimus kontaktus, bandydami užkardyti visus galimus plitimus į kitas įstaigas, kuriose galėjo dirbti ligoninės darbuotojai.

Turime ir kuo pasidžiaugti – visi Marijampolės greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai buvo ištirti ir visų atsakymai neigiami.

Pagrindinis iššūkis šiai akimirkai – užtikrinti būtinąsias paslaugas ligoninėje su gerokai išretėjusiu personalu (dėl ligos ir dėl saviizoliacijos).

Šiandien dar kartą kreipėmės į visas privačias pirminės sveikatos priežiūros klinikas ragindami visus galinčius medikus ir slaugytojus laikinai padirbėti ligoninės priėmime tam laikui, kuriam trūksta ligoninės personalo.

Nuoširdžiai dėkoju Marijampolės PSPC direktoriui, kuris užtikrindamas mobilaus punkto nuolatinį darbą, Karščiavimo klinikos veiklą, savo įstaigos nenutrūkstamą darbą, šiai akimirkai sugebėjo surasti dar pora gydytojų, kurie sutiko dirbti ligoninėje. Ačiū visam šios įstaigos personalui už „kovinę“ parengtį ir naujų iššūkių sėkmingą įveikimą! Nuolat palaikome ryšį su Kauno klinikomis dėl visų kylančių iššūkių, dėkoju šios įstaigos vadovams už bendradarbiavimą.

Mieli medikai, šiandien kaip niekada reikalinga jūsų supratimas ir pagalba, todėl prašau visų galinčių medikų atsiliepti į šį raginimą, paraginti savo kolegas kitus medikus, padėti užtikrinti ligoninės veiklą – šiandien atėjo laikas padaryti „tai, kas nepriklauso“ saugant mūsų žmonių sveikatą ir gyvybes“, – rašė meras.

G.Surplys: užsienio šalyse liko 180 į Lietuvą grįžti negalinčių piliečių

10:49

Šiuo metu užsienio šalyse yra likę 180 Lietuvos piliečių, negalinčių sugrįžti namo, trečiadienį pranešė Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys.

„Iš viso į Lietuvos atstovybes buvo kreipęsi 6 275 Lietuvos piliečiai, pageidaujantys grįžti į Lietuvą, tai su valstybės pagalba arba savarankiškai jau grįžo 6 095. Reiškia, visiškai nedaug jau likę tų, kurie negalėjo grįžti“, – spaudos konferencijoje trečiadienio rytą sakė jis.

„Šiuo metu Lietuvos ambasados palaiko ryšį su 180 piliečių, iš jų vieni yra užstrigę artimesnėse šalyse, kiti – tolimesnėse. Taip kad tai tikrai nebėra tas didelis drastiškas skaičius“, – kalbėjo G.Surplys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Trečiadienio naktį Vilniuje nusileido lėktuvas su 219 keleivių iš Londono. Pasak Vyriausybės atstovo, į šį lėktuvą įleisti tik tie asmenys, kurie sutiko laikytis saviizoliacijos reikalavimų.

„Užsienio reikalų ministerija neleido įlipti į lėktuvą nė vienam keleiviui, kuris nepasižadėjo laikytis griežtų saviizoliacijos reikalavimų grįžęs į Lietuvą. Visi jie grįžę buvo patikrinti, jiems paimti tepinėliai ir paleisti izoliuotis“, – teigė G.Surplys.

Šeštadienį laukiama dar vieno tokio skrydžio iš Londono.

Vis dėlto G.Surplys ragino užsienyje gyvenančius lietuvius, net ir praradus darbus, likti ten, kur dirbo ir neskubėti grįžti į Lietuvą.

„Baigsis karantinas, tada tikrai galėsite grįžti, susitikti su artimaisiais. Dabar mums svarbiausia užtikrinti, kad čia, Lietuvoje, kaip įmanoma mes tą virusą suvaldytume ir nebeįsileistume naujos bangos įvežtinių atvejų“, – sakė jis.

Trečiadienio naktį Vilniuje nusileido lėktuvas beveik su 220 keleivių

08:03

Trečiadienio naktį Vilniuje nusileido lėktuvas su 219 keleivių iš Londono.

Kaip BNS informavo Lietuvos oro uostų komunikacijos vadovas Marius Zelenius, lėktuvas iš Londono Stanstedo oro uosto su Lietuvos piliečiais nusileido 2.53 val.

Apie 20 val. vietos laiku turėjęs įvykti skrydis vėlavo, nes buvo laukiama kelių Lietuvos keleivių iš Filipinų sostinės Manilos, BNS sakė susisiekimo ministro atstovė spaudai Aldona Violeta Grinienė. 

Užsakomąjį skrydį „Avion Express“ orlaiviu organizavo bendrovė „Kidy Tour“. 

Antradienį taip pat turėjo dar vykti skrydis iš Dublino, tačiau Susisiekimo ministerija jam nedavė leidimo.

Pasak A.Grinienės, ministerija taip pat gavo Užsienio reikalų ministerijos prašymą išduoti leidimą skrydžiams iš Londono ir Dublino šeštadienį, tačiau leidimas duotas tik skrydžiui iš Londono. 

Pasak Susisiekimo ministerijos, skrydžiai organizuojami privačių vežėjų iniciatyva ir tik išimties tvarka, kiekvienas atvejis svarstomas labai atidžiai.

Antradienį Lietuvos oro uostose nesileido nė vienas keleivinis lėktuvas. 

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-08 08:03

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus