Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 11 /17:23

Koronavirusas Lietuvoje: atvejų skaičius perkopė 1000, 23-oji auka – Šakių rajono gyventoja

Lietuvoje patvirtinti dar 27 koronaviruso atvejai. Iš viso infekcija šalyje serga 1026 žmonės, šeštadienio rytą pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Koronaviruso infekcija Lietuvoje nusinešė jau 23 žmonių gyvybes, 54 žmonės pasveiko. Tarp užsikrėtusių asmenų – ir kelių policijos pareigūnas.
Santaros klinikų Infekcinių ligų korpusas
Santaros klinikų Infekcinių ligų korpusas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Per parą ištirti 2421 ėminys, iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 38472.

Dėl koronaviruso plitimo Vyriausybė kovo 16 dieną paskelbė visuotinį karantiną, dar anksčiau – ekstremalią situaciją. Trečiadienį nuspręsta karantiną pratęsti iki balandžio 27 dienos, o nuo penktadienio Velykų savaitgaliui – ir suvaržyti judėjimą. Visas trečiadienio naujienas apie koronaviruso plitimą Lietuvoje skaitykite čia.

Visas naujienas apie koronaviruso plitimą Lietuvoje penktadienį sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Nuo koronaviruso mirusi moteris – Šakių ligoninėje gydyta šio rajono gyventoja

17:23

Šeštadienį pranešta apie 23-ią dėl koronaviruso mirusį asmenį – epidemiologų teigimu, tai Šakių ligoninėje dėl lūžio gydyta pacientė. 

Nustačius Covid-19 infekcijos atvejį, Šakių ligoninėje sustabdyta Chirurgijos skyriaus veikla, izoliuota apie 20 medicinos personalo, BNS šeštadienį patvirtino ligoninės vadovas. 

„Pirminiais duomenimis, asmuo mirė Kauno klinikinėje ligoninėje, jos gyvenama vieta yra registruota Tauragėje, tačiau iš tiesų gyveno Šakių rajone. (...) Buvo pranešta, kad asmuo gydomas su lūžiu, buvo hospitalizuota Šakių ligoninėje, vėliau pervežta į Kauno klinikinę ligoninę“, – BNS šeštadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Ginreta Megelinskienė. 

Anot jos, naktį iš penktadienio į šeštadienį mirusi pacientė buvo rizikos grupėje – virš 60 metų amžiaus. 

Koronavirusas Šakių ligoninės pacientei buvo nustatytas dar pirmadienį, ligonė iš karto pervežta gydyti į Kauno klinikinę ligoninę. 

„Mes įtarėme ir mes diagnozavom“, – BNS šeštadienį sakė Šakių ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis.  

Pasak vyriausiojo gydytojo, tai buvo pirmasis ligoninėje nustatytas Covid-19 atvejis. 

„Tiek, kiek tyrėme ar įtarėme, nebuvo pasitvirtinusių mūsų ligoninėje atvejų“, – teigė A.Klimaitis. 

Anot jo, planine tvarka pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą ligoninėje tiriami ir visi dirbantys medikai, taip pat greitosios medicinos pagalbos personalas. 

„Laimei kol kas nei vienam medikui, kuris buvo tirtas, nebuvo nustatyta koronaviruso“, – teigė vyriausiasis gydytojas.  

Šiuo metu saviizoliacijoje yra apie 20-23 ligoninės personalo darbuotojai, galėję turėti kontaktą su sirgusia paciente, sustabdyta Chirurgijos skyriaus veikla. 

Per paskutinę parą patvirtinus 27 naujus koronaviruso atvejus bendras nustatytų užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 1026. Dėl Covid-19 infekcijos šalyje mirė 23 žmonės, 54 laikomi pasveikusiais.

Kauno klinikos savo darbuotojus dėl COVID-19 tiria ir drive-in principu

15:47

Kauno klinikose jau keletą savaičių veikia ligoninės darbuotojams skirtas patikros dėl COVID-19 drive-in punktas. Darbuotojai į patikros punktą gali atvažiuoti savo automobiliu iš anksto numatytu laiku, siekiant maksimaliai apsaugoti darbuotojus nuo infekcijos plitimo, rašoma kauno klinikų pranešime.

Punkte Kauno klinikų sveikatos priežiūros specialistai tiriami pagal rizikos lygį, atsakymas jiems pateikiamas per 24 valandas atlikus tyrimą. Per dieną ištiriama iki 80 darbuotojų. Iš viso iki šios dienos Kauno klinikose ištirta 677 darbuotojų, visų jų atsakymai dėl COVID-19 – neigiami.

Pirmiausiai tiriami Kauno klinikų medikai, kuriems pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija – karščiavimas ir bent vienas ūmios kvėpavimo takų infekcijos požymių: kosulys, apsunkintas kvėpavimas. Taip pat tiriami kontaktą su galimu COVID-19 infekuotu pacientu turėję ir iš saviizoliacijos į darbus grįžtantys Kauno klinikų darbuotojai.

Tyrimų atlikimo dažnumas ir apimtis priklauso nuo Kauno klinikų Laboratorinės medicinos klinikoje atliekamų tyrimų skaičiaus ir galimybių.

Tarp užsikrėtusių – policijos pareigūnas

13:18

Tarp užsikrėtusiųjų koronavirusu – ir Vilniaus kelių policijos pareigūnas. 

Portalui Delfi.lt Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis patvirtino šią informaciją. Pareigūnas trečiadienį baigė tarnybą, grįžus namo jam pakilo temperatūra. Atlikus testą paaiškėjo, kad policininkas užsikrėtė koronavirusu.

Teigiama, kad pareigūnas nekontaktavo su kitais žmonėmis, nedirbo keliuose, o kolegos, su kuriais ir galėjo turėti kontaktą, yra izoliuoti.

SAM: medikai dėl COVID-19 profilaktiškai turėtų būti tiriami kartą per septynias dienas

12:41

Sveikatos priežiūros specialistai profilaktiškai dėl koronaviruso turėtų būti tikrinami kartą per septynias dienas, šeštadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Pirmiausia testuojami turėtų būti medikai, dirbantys slaugos, palaikomojo gydymo įstaigose, taip pat reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių bei greitosios medicinos pagalbos darbuotojai“, – rašoma ministerijos pranešime.

Kaip teigia A. Veryga, profilaktiškai atliekamas sveikatos priežiūros specialistų testavimas leis garantuoti ir medicinos personalo darbuotojų, ir pacientų saugumą.

„Visi puikiai suprantame, kad medikai, kovojantys pirmosiose fronto linijose, yra tie žmonės, be kurių šioje sudėtingoje situacijoje negalime tikėtis sėkmės istorijų. Be šių žmonių pasiaukojimo, ryžto, atsidavimo kova su klastingu virusu būtų pralaimėta dar net neprasidėjusi“, – sakė ministras.

„Dėl to aš, kaip ir kiekvienas žmogus šiandien Lietuvoje, lenkiu prieš Jus žemai galvą ir dėkoju už tą viltį, kurią savo profesionalumu kuriate. Kartu noriu paraginti kiekvieną iš mūsų stiprinti ją – likime namuose šį šventinį savaitgalį, taip prisidėdami prie neįkainojamų medikų pastangų“, – teigė jis.

Anot ministerijos, sprendimas profilaktiškai testuoti visus sveikatos priežiūros specialistus priimtas kovo 23 dieną.

Tuomet teigta, kad pačios gydymo įstaigos, įvertinusios savo specifiką ir galimas rizikas, turės apsispręsti, kokiu dažnumu sveikatos priežiūros specialistus tikrinti profilaktiškai.

Kaip praneša SAM, laboratorijos yra pasiruošusios testuoti medikus ir didesnis kiekis ėminių laboratorijų veiklos nesutrikdys.

Nustatyta, kad testuojant sveikatos priežiūros specialistus turės būti laikomasi prioriteto tvarkos – kita prioriteto grupė galės būti tiriama tik tada, kai bus ištirti visi prieš tai nurodytos prioriteto grupės ėminiai.

Pasak ministerijos, savivaldybėms deleguojama užduotis užtikrinti sklandų jų teritorijose esančių gydymo įstaigų medikų testavimą – kad sveikatos priežiūros specialistai būtų tikrinami nustatytų prioritetų eiliškumu, suderinus su laboratorijų pajėgumais.

Koronavirusu Lietuvoje serga apie pusantro šimto medikų, daugiau nei 1,2 tūkst. – izoliacijoje.

Savivaldybės pasidalino beveik 5 mln. asmens apsaugos priemonių

11:10

Prieš šventes į šalies savivaldybes iškeliavo asmens apsaugos priemonės medikams, kovojantiems su koronaviruso infekcija (COVID-19). Iš viso paskirstyta 1,2 mln. kaukių, 3,6 mln. vienkartinių pirštinių, taip pat savivaldybių karščiavimo klinikoms skirta beveik 24 tūkst. vienkartinių chalatų ir beveik 20 tūkst. vienkartinių akinių, praneša SAM.

SAM kiekvieną savaitę gauna patikslintus gydymo įstaigų ir savivaldybių poreikius asmens apsaugos priemonėms ir, darydama gautų siuntų skirstymą, atsižvelgia į jų įvardintą asmens apsaugos priemonių trūkumą, taip pat į pagrindinius sveikatos priežiūros specialistų aprūpinimo prioritetus.

 

Patvirtintas 23 mirties nuo koronavirusinės infekcijos atvejis

08:41

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad Lietuvoje patvirtintas dvidešimt trečiasis nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis. Asmuo mirė Kauno klinikinėje ligoninėje. Mirusysis priklausė rizikos grupei.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

Šalyje paskelbus karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki balandžio 27 d. 24 val.

Iš Kinijos atskraidinta daugiau nei 27 tonų asmens apsaugos priemonių

08:26

Šeštadienio rytą Kauno oro uoste nusileido lėktuvas, atgabenęs daugiau nei 27 tonas asmens apsaugos priemonių šalies medikams, kovojantiems su koronaviruso infekcija (COVID-19). Numatoma, kad krovinyje – respiratoriai FFP2, apsauginiai akiniai, vienkartinė medicininė apranga, chirurginės kaukės, apsauginiai skafandrai ir batų apsaugos, praneša sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Apsaugos priemonės Lietuvą pasiekė padedant Susisiekimo ministerijai, o į ligonines juos išvežioja valstybės įmonė „Lietuvos paštas“.

Gautos apsaugos priemonės skirtos Santaros klinikų, Kauno klinikinės ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Panevėžio ligoninės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams, 5 didžiųjų miestų greitosios medicinos pagalbos stočių medikams, taip pat medikams, dirbantiems savivaldybių įsteigtuose mobiliuosiuose punktuose.

 

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-11 08:26

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas