Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 16

Kova dėl valdžios Klaipėdos rajone: ginklai sudedami?

Vienoje labiausiai augančių savivaldybių – Klaipėdos rajone – antrame ture dėl mero posto rungiasi kadenciją baigiantis valstiečių ir žaliųjų atstovas Bronius Markauskas ir perpus jaunesnis liberalas Justas Ruškys. Jų debatai priminė ne konkurencinę kovą, o kolegišką pašnekesį.
Kandidatai į Klaipėdos rajono merus – liberalas Justas Ruškys ir valstiečių bei žaliųjų sąjungos atstovas Bronius Markauskas
Kandidatai į Klaipėdos rajono merus – liberalas Justas Ruškys ir Valstiečių bei žaliųjų sąjungos atstovas Bronius Markauskas / 15min.lt nuotr.

„Noriu parodyti, kad politika nėra tik vyresnių žmonių reikalas“, – teigė 32-ejų Liberalų sąjūdžio atstovas Justas Ruškys, patekęs į antrąjį Klaipėdos rajono mero rinkimų turą.

Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtuose debatuose jis susitiko su didelę balsų persvarą pirmame etape surinkusiu dabartiniu meru B.Markausku. B.Markauskas pirmajame ture surinkto 48,99 proc. balsų, o J.Ruškys – 18,76 proc.

Justo Ruškio dosjė

  • 32-ejų metų. Gimė ir augo Gargžduose.
  • Išsilavinimas: Mykolo Romerio universitete baigė teisės studijas.
  • Karjera: 2015–2019 m. teisėjo padėjėjas Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose. 2019–2021 m. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas. 2021–2022 m. vadovavo administracijai.
  • Sukauptas turtas pagal VRK deklaracijas: registravo turto už 56,9 tūkst. eurų. Turi 28,2 tūkst. eurų santaupų. Turi 31,9 tūkst. eurų paskolų.
  • Šeima: vedęs, turi sūnų.
  • 1 ture surinko 4090 balsų, t. y. 18,76 proc.

Kurį laiką jie dirbo petys į petį: nuo 2019-ųjų J.Ruškys buvo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas. Nuo 2021-ųjų, kai pasitraukė Artūras Bogdanovas, vadovavo administracijai. Posto neteko, kai pasikeitė valdančiųjų koalicija.

J.Ruškys teigė, kad tapęs meru neatsisakytų idėjos didinti kompensacijas rajono vaikams, lankantiems privačius darželius. Dabar kompensacija siekia 250 eurų ir yra viena didžiausių šalyje. Norima ją didinti iki 300 eurų. Apie 1000 rajono vaikų lanko privačius darželius.

B.Markauskas teigė, kad antros kadencijos metų tęstų pradėtus darbus: Gargždų daugiafunkcio centro statybas, kurių vertė apie 30 mln. eurų, taip pat ir naujos mokyklos Sendvario seniūnijoje, kurios vertė apie 22 mln. eurų. Būtų ir toliau plečiamas valstybinių darželių tinklas.

Abu kandidatai sutinka, kad daugiau dėmesio reikia rajono keliams. Svarstoma perimti dalį kelių iš Automobilių kelių direkcijos žinios, ypač tuos, kurie eina per miestelius.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos rajono savivaldybė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos rajono savivaldybė

Abu kandidatai atskleidė, su kuo nematytų galimybės sudaryti koalicijos. B.Markauskas neslėpė nematąs galimybių dirbti su konservatoriais. Tuo metu J.Ruškys – su Tautos ir teisingumo sąjungos nariais.

Broniaus Markausko dosjė

  • 62 m. gimęs ir augęs Klaipėdos rajone, Trušeliuose.
  • Išsilavinimas: KTU inžinierius-elektrikas.
  • Karjera: po studijų penkerius metus dirbo pagal specialybę. 1990-aisiais grįžo į gimtinę pas tėvus ūkininkauti.
  • Politinė karjera: nuo 2000 m. – Klaipėdos tarybos narys. 2016-aisiais išrinktas į Seimą. 2016–2018 m. – žemės ūkio ministras. Nuo 2019-ųjų – Klaipėdos rajono meras.
  • Sukauptas turtas pagal VRK deklaracijas: B.Markauskas turi turto už 535 tūkst. eurų. Turi vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrikos už 5,2 tūkst. eurų. Turi 25,5 tūkst. eurų piniginių lėšų.
  • Šeima: vedęs ir turi 4 vaikus.
  • 1 ture surinko 10678 balsus, tai sudarė 48,99 proc. balsų.

Liberalas klausė B.Markausko apie ideologijų paisymą sudarant koalicijas.

„Seniai esu politikoje, gal 30 metų. Man kiek liūdna, kad kairės ir dešinės skirties savivaldoje beveik neliko. Ji turi būti, nes tai skirtingi siekiai. Kairiųjų politika visada buvo paremta socialiniu teisingumu, dešinė palaiko verslą. Gaila kad to neliko savivaldybių lygmenyje“, – kalbėjo meras.

Vis dėlto panašu, kad didelių netikėtumų sekmadienį Klaipėdos rajone nereikėtų tikėtis. 6 mandatus taryboje iškovojusių liberalų atstovas J.Ruškys teigė, kad jiems tai – jau pergalė.

„Esu realistas ir suvokiu galimybes realiai – kviečiu sekmadienį jaunimą ateiti balsuoti“, – sakė jaunasis politikas. Debatų metu kreipdamasis į B.Markauską jis palinkėjo šiam sėkmingos antrosios kadencijos, tarsi iš anksto pripažindamas pralaimėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas