Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 15

Kova su narkotikais: kaip stambūs kontrabandininkai teisiami net moksleiviai ir vėžininkai

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, nėra visiškai jokio skirtumo, ar gabensi per valstybės sieną 10 kilogramų heroino, ar susirgęs sunkia onkologine liga internetu užsisakysi 10 tablečių, kurių sudėtyje yra kanapių. Nors ankstesni bandymai šią situaciją keisti Seime žlugo, tikimasi, kad antradienį užregistruotas įstatymo projektas sulauks palaikymo.
Kanapė šalia seimo
Kanapė šalia seimo / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pagal Baudžiamojo kodekso 199 straipsnio, apibrėžiančio kontrabandą, 4-ąją dalį, numatyta, kad tas, kas nepateikdamas muitinės kontrolei per valstybės sieną gabeno psichotropines ar narkotines medžiagas, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 3 iki 10 metų.

Ir nesvarbu, ar tu esi stambus kontrabandininkas, gabenantis tonas narkotikų per valstybės sieną, ar tiesiog dešimtokas, atradęs internetinį puslapį, siūlantį parsisiųsti iš Olandijos ten legalių, bet čia draudžiamų kanapių gramą. Abiem atvejais pateiktas kaltinimas bus pagal tą patį BK 199 str. 4 d.

Teisiami ir paaugliai, ir vėžininkai

Teismuose kasmet nagrinėjama šimtai tokių atvejų, kai mažus kiekius narkotikų atsisiuntę žmonės pagal įstatymo raidę prilyginami stambiems kontrabandininkams.

Tokios bylos iškart patenka į apygardos teismus, kur prieš teisingumą stoja patys pavojingiausi visuomenei nusikaltėliai, padarę sunkius ir labai sunkius nusikaltimus.

Pavyzdžiui, Klaipėdos apygardos teismas, už grotų pasiuntęs „Agurkinių“ grupuotės narius, pripažinęs juos kaltais ir pagal BK 199 str. 4 d., nepraėjus nė metams pagal tą patį straipsnį nuteisė sunkia onkologine liga susirgusią Gražiną.

Moteris teismui pasakojo, kad jai buvo atlikta operacija, o po to taikyta chemoterapija.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV auganti medicininė kanapė
„Scanpix“/AP nuotr./JAV auganti medicininė kanapė

„Buvau girdėjusi, kad yra vaistai, kanapių aliejus. Jis naikina vėžio ląsteles, mažina chemoterapijos sukeltą pykinimą, skausmą. Todėl paprašiau sūnaus, kad man jis atsiųstų šių vaistų“, – teisme dėstė niekada anksčiau nemalonumų su teisėsauga neturėjusi moteris.

Jos sūnus internetu iš Didžiosios Britanijos užsakė 10 kapsulių, kurių sudėtyje buvo iš kanapių gautų medžiagų. Šias kapsules sulaikė Lietuvos muitininkai, galų gale byla pasiekė teismą.

Gražiną teismas pripažino kalta tiek dėl kontrabandos, tiek dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. Nors įstatymas už šiuos nusikaltimus nenumato jokių kitų sankcijų nei pasiuntimas į belangę, bylą išnagrinėjusi teisėja pasinaudojo galimybe atsižvelgti į teisingumo ir protingumo kriterijus.

Šią bylą išnagrinėjusi teisėja Edita Lapinskienė nuosprendyje dėstė, kad paskyrus įstatyme numatytas sankcijas, nebūti pasiektas bausmės tikslas.

„Būtų pasiektas iš esmės tik vienas tikslas – nubausti nusikalstamą veiką padariusį asmenį, ir nagrinėjamu atveju šio tikslo pasiekimas nebūtų adekvatus norimam pasiekti teisingumui byloje. Nagrinėjamoje byloje teisingumas nebūtų pasiektas kaltinamajai paskyrus ir finansinio pobūdžio bausmę – baudą. Tokią teismo išvadą suponuoja kaltinamosios sveikatos būklė, nustatyta onkologinio pobūdžio liga, kurios gydymui, logiška, reikalingos nemažos lėšos“, – konstatavo E.Lapinskienė, skirdama Gražinai 1 metų laisvės apribojimo bausmę.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./LSD ir kanapės pašto siuntoje
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./LSD ir kanapės pašto siuntoje

Lygiai tokios pat bausmės Vilniaus apygardos teisme sulaukė ir moksleivis, internetu atsisiuntęs kanapių. Jis pasakojo, kad per „Facebook“ nepažįstamasis paklausė, ar nenorėtų žolės.

„Iki tol nesu jos bandęs. Nežinojau, kaip veikia žolė ir net to, kad tai – narkotinė medžiaga, todėl norėjau jos pabandyti, nes kiti žmonės rūko. Pervedžiau 10 eurų ir net pamiršau apie šitą siuntinį, kol pas mane neatvyko pasieniečiai“, – teisme pasakojo vaikinas.

Jis tikino iki sulaikymo net nežinojęs, kad Lietuvoje draudžiama laikyti ar vartoti kanapes, bet dabar labai gailisi dėl savo poelgio.

Tokius atvejus galima vardinti iki begalybės. Vieni nuteistieji teisme pripažindavo supratę darantys nusikaltimą. Tačiau buvo ir tokių atvejų, kai jaunimas dar klausė pardavėjų, ar legalu siųstis svaiginančias medžiagas į Lietuvą ir užsakymus darė tik sulaukę teigiamo atsakymo.

Yra galimybė skirti švelnesnes bausmes

Tiesa, teisėjai visada gali atsiremti į BK 54 str. 3 d., kuri numato, kad jeigu sankcijoje numatytos bausmės paskyrimas aiškiai prieštarautų teisingumo principui, teismas, vadovaudamasis bausmės paskirtimi, gali motyvuotai paskirti švelnesnę bausmę.

Lapkričio mėnesį apie „Lžinios“ diskusijoje dalyvavusi Teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė ne kartą pabrėžė, kad nesiruošiama švelninti bausmių, susijusių su narkotikais, o jei jos atrodo per griežtos, visada galima pritaikyti būtent BK 54 str. 3 d.

Tačiau į šią jos pozicija sureagavo Vilniaus apygardos teismo teisėjas Audrius Cininas, pabrėžęs, kad teoriškai šio straipsnio taikymas turėtų būti išimtis, o ne taisyklė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Cininas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Cininas

„Ponia Agne, aš jums pasakysiu, visas Baudžiamasis kodeksas tuoj liks tik 54 straipsniu. Aš teisėju dirbu jau 20 metų ir matau, kad kuo toliau, tuo dažniau reikia kreiptis pagalbos į 54 straipsnį.

Jis pradžioje, jei žiūrėtume į Aukščiausiojo Teismo praktiką, buvo rekomenduojamas kaip išimčių išimtis. Dabar mes su jo taikymu susiduriame kasdien.

Jei mes visą laiką sakome, kad įstatymo sankciją neprotinga taikyti, tai galbūt tas įstatymas ne visai geras? Gal jį reiktų pataisyti taip, kad jį būtų protinga taikyti dauguma atvejų“, – kalbėjo teisėjas.

Seime registruotas įstatymo pakeitimas

Seimo narys Mykolas Majauskas antradienį registravo įstatymo pataisas, kur BK 199 str. būtų atskirtas nedidelio kiekio narkotikų gabenimas per sieną ir už šį nusikaltimą būtų skiriama bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Tuo metu stambiems kontrabandininkams ir dabar galiotų dabartinė laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Paradoksalu, jog už beveik pusės kilogramo kanapių įsigijimą gatvėje gali būti skirta bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Tuo tarpu už smulkaus kiekio kanapių aliejaus medicininiais tikslais ar suktinės atsisiuntimą internetu gresia nuo trejų iki dešimties metų reali laisvės atėmimo bausmė.

Ši bausmė priskiriama prie sunkių nusikaltimų, kurios vykdymas net ir ypatingais atvejais negali būti atidėtas. Tai skandina kartais ir taip nelengvus žmonių gyvenimus – apriboja galimybes įgyti norimą išsilavinimą, gauti reikiamą darbą, planuoti ateitį valstybės tarnyboje ar tiesiog aplankyti į kitas šalis“, – aiškina M.Majauskas.

Jo nuomone, bausmė už nedidelio kiekio narkotikų įsigijimą asmeniniam vartojimui internetu turėtų būti artima bausmei numatytai už tokio pačio kiekio įsigijimą gatvėje.

„Tai padėtų ne tik apsaugoti paslydusius nuo traumuojančios neadekvačios baudžiamosios atsakomybės, bet ir sutaupytų daug laiko ir pinigų visai teisėsaugos sistemai. Teismai galėtų taikyti baudžiamąjį įsakymą ir tokias bylas išnagrinėti per septynias dienas, nekviečiant proceso dalyvių.

Ypatingais atvejais, tarkim, sergant onkologine liga, siunčiantis medicininiais tikslais, būtų sudaryta galimybė teismams atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ar bausmės vykdymą atidėti“, – sako jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo salė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo salė

Muitinės departamento duomenimis, narkotikų kontrabandos skaičiai per metus išaugo net 30 proc. Pasak Seimo nario, absoliuti dauguma atvejų yra smulkaus kiekio siuntimasis internetu asmeniniam naudojimui niekur neteistų jaunų žmonių.

„Tuo tarpu Baudžiamasis kodeksas nediferencijuoja atsakomybės pagal kontrabandos kiekį ir visais atvejais numato realų laisvės atėmimą nuo trejų iki dešimties metų. Tokia bausmė buvo nustatyta ir skiriama už stambių kiekių narkotikų pervežimą per sieną su tikslu platinti, kai dar nebuvo nedidelio kiekio siuntimosi internetu reiškinio. Šiandien tai sukelia neadekvačias pasekmes paslydusiems jauniems žmonės, apsunkina sunkiai sergančių žmonių gyvenimus ir apkrauna bereikalingu darbu teisėsaugos pareigūnus, kurie negali koncentruotis į sisteminius, organizuotus nusikaltimus“, – mano M.Majauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas