Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 05 /16:37

SAM dėl koronaviruso grėsmės nurodė savivaldybėms skelbti gripo epidemijas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dėl koronaviruso grėsmės nurodė savivaldybėms skelbti gripo epidemijas.
Veido kaukė
Veido kaukė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Pasak ministerijos, šis sprendimas leis šeimos gydytojams nuotoliniu būdu pacientams išduoti nedarbingumo pažymėjimus, o savivaldybės, esant reikalui, galės lengviau riboti ugdymo įstaigų darbą, taikyti kitas infekcijos prevencijos priemones.

„Sprendimas paskelbti savivaldybėse gripo epidemiją įjungia kai kuriuos prevencinius mechanizmus. Tai reiškia, kad galime lanksčiau teikti sveikatos priežiūros paslaugas, organizuoti sveikatos priežiūros ir ugdymo įstaigų darbą. Kalbant apie gyventojus – galioja tos pačios rekomendacijos, tai yra plauti rankas, vengti masinių susibūrimų, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo“, – sako ministras A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pasak ministerijos, gripo epidemijos metu savivaldybės, jei yra poreikis, turėtų užtikrinti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais, pagal poreikį ilginti savo darbo laiką, kuo daugiau karščiuojančių pacientų turi būti lankomi namuose, o nedarbingumo pažymėjimai gripo simptomais besiskundžiantiems pacientams turi būti išduodami nuotoliniu būdu, t. y. šiems pacientams nereikia vykti pas šeimos gydytojus.

Taip pat teigiama, kad siekiant apsaugoti ligoninėse gydomus pacientus paskelbus gripo epidemiją gali būti ribojamas pacientų lankymas, taip pat, prireikus – atšaukiamos planinės operacijos, perskirstomi gydymo įstaigų veiklos prioritetai. Gali būti uždaromos gydymo įstaigos, o tėvams, jei nėra kur palikti vaikų, išduodami nedarbingumo pažymėjimai.

Taip pat teigiama, kad siekiant apsaugoti ligoninėse gydomus pacientus, paskelbus gripo epidemiją gali būti ribojamas pacientų lankymas, taip pat, prireikus – atšaukiamos planinės operacijos, perskirstomi gydymo įstaigų veiklos prioritetai. Gali būti uždaromos ugdymo įstaigos, o tėvams, jei nėra kur palikti vaikų, išduodami nedarbingumo pažymėjimai.

Klaipėda epidemiją skelbia nuo ketvirtadienio, Vilniaus, Panevėžio savivaldybės – nuo penktadienio. Kauno miesto savivaldybė gripo epidemiją jau yra paskelbusi vasario viduryje.

Reaguoja į nurodymus

Klaipėdos miesto vicemeras Arvydas Cesiulis sako, kad gripo epidemija skelbiama, nors ministerijos nurodymas, jo nuomone, yra „pernelyg imperatyvus“.

„Susipažinome su raštu, bet jis mums pasirodė pernelyg imperatyvus atsižvelgiant į mūsų situaciją. Vis dėlto, ką tik priėmėme sprendimą skelbti gripo epidemiją“, – BNS sakė A.Cesiulis.

Pasak Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, ministerijos nurodymas situacijos sostinėje per daug nekeičia.

„Mes iniciatyviai ir dar nuo sausio mėnesio rūpinamės dėl prevencinių priemonių, sustabdėme ligoninių lankymą, dalį planinių operacijų ir panašiai. Tai esminių pokyčių po šio paskelbimo nenumatome“, – BNS sakė P.Poderskis.

„Kiekviena savivaldybė turi pasirengusi gripo epidemijos planus, kuriuose numatytos tam tikros priemonės, padedančios apriboti ligų plitimą. Todėl toks nurodymas logiškai padės savivaldybėms išjudėti“, – pridūrė jis.

Mes klausome visų rekomendacijų, ypač dabar, kai dėl koronaviruso visi turi būti budrūs, saugoti savo sveikatą. Viskas gerai.

Panevėžio miesto savivaldybės mero pavaduotojas Deividas Labanavičius BNS sakė, kad savivaldybė klauso visų ministerijos rekomendacijų.

„Mes klausome visų rekomendacijų, ypač dabar, kai dėl koronaviruso visi turi būti budrūs, saugoti savo sveikatą. Viskas gerai“, – teigė D.Labanavičius.

Anot Šiaulių mero pavaduotojo Domo Griškevičiaus, mieste skelbti gripo epidemijos neplanuojama, nes „Šiauliai yra paskelbti koronaviruso židiniu“.

„Mes esam koronaviruso židinys, tai taikomos priemonės yra analogiškos kaip gripo epidemijos metu. Mes savaitę jau tomis sąlygomis gyvenam“, – sakė D.Griškevičius.

Ministerija tvirtina, kad gripo epidemijos paskelbimą, siekiant pasitelkti papildomas priemones naujojo koronaviruso (COVID-19) prevencijai, rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija bei Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Iš viso pasaulyje registruota daugiau nei 95,7 tūkst. susirgimų COVID-19, per 3,2 tūkst. žmonių mirė, kiek daugiau nei 53,4 tūkst. jau pasveiko. Lietuvoje koronavirusas nustatytas vienai moteriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito