Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 08 /12:52

Kretingoje su lietumi susimaišiusios nuotekos bus leidžiamos į upelį

Dėl nuo smarkaus lietaus patvinusių gatvių Kretingos rajone trečiadienį paskelbta ekstremali situacija, vietos valdžia su tarnybomis nusprendė atidaryti sklendę ir vandens sankaupas iš nuotekų vamzdynų išleisti į upelį.
Nuotekos bus išleidžiamos į Tenžės upelį
Nuotekos bus išleidžiamos į Tenžės upelį / Kretingos raj. savivaldybės nuotr.

Toks sprendimas priimtas trečiadienio rytą surengus ekstremalių situacijų valdymo posėdį. Ekstremali situacija rajone paskelbta dėl grėsmės užteršti Tenžės upelį įrenginiams nebepajėgiant išvalyti didelio kiekio vandens.

„Tai kaip avarinis vandens nuleidimo mechanizmas, visada uždarytas, užplombuotas, tik „Kretingos vandenys su Aplinkos apsaugos agentūra turi priėjimą“, – BNS sakė meras.

Kretingos raj. savivaldybės nuotr./Perpildyta vandens valykla Kretingoje
Kretingos raj. savivaldybės nuotr./Perpildyta vandens valykla Kretingoje

„Atidarysim sklendę ir „Kretingos vandenys“ su aplinkosauga pažiūrės, koks kiekis yra vandens. Visos mūsų nuotekos eina į valymo įrengimus, o šiandien dėl labai didelio kiekio, nes viso lapkričio norma per dieną išėjo, visi vamzdynai pilni vandens nuotekų lietaus“, – situaciją komentavo A.Kalnius.

VIDEO: Tvinsta Kretingos gatvės

Anot jo, paprastai per parą valymo įrengimai sulaukia nuo 3–5 tūkst. kubinių metrų nuotekų, o vien per vakar priėmė 20 tūkst. kubinių metrų.

„Viršija ribas. Mes rizikuojame tuo, kad jei neatidarysime sklendės, kad dalis vandens išbėgtų į upelį, rizikuojame, kad sugadinsim valymo įrengimus. Didelis kiekis vandens išplaus gerąsias bakterijas iš valymo įrengimų. Nuo 2–4 savaičių prireiks, kad bakterijos galėtų augti, valytų teršalus, tuomet į upelį galėtų pateikti 3–5 tūkst. nevalyto vandens kiekio. Daroma mažesnė galima tarša aplinkai“, – teigė Kretingos rajono savivaldybės vadovas.

VIDEO: Patvinusi Kretinga trečiadienio rytą

Jis pateikė duomenis, kad dėl gausaus lietaus itin pakilęs Akmenos upės lygis, jis siekia 405 cm, kai kritinė riba yra 420 cm.

Kretingos raj. savivaldybės nuotr./Nuotekos bus išleidžiamos į Tenžės upelį
Kretingos raj. savivaldybės nuotr./Nuotekos bus išleidžiamos į Tenžės upelį

Bendrovės „Kretingos vanduo“ direktorė Eglė Alonderienė žurnalistams teigė, kad sklendę planuojama atidaryti 2–3 valandoms. Tikimasi, kad tiek laiko pakaks išleisti vamzdynuose susikaupusį vandens perviršį. Anot jos, nevalytos nuotekos yra stipriai prasiskiedusios su vandeniu ir toks sprendimas mažiau taršus nei laukti, kol bus pakenkta nuotekų valyklai.

Aplinkosaugininkė Neringa Grigalauskienė teigė dirbanti daug metų, tačiau tokios situacijos kaip Kretingoje jai netekę spręsti. Anot jos, nuvykus į „Kretingos vandens“ valyklą matyti, kad situacija kritinė – pačioje valykloje nuotekos bėga į aplinką.

VIDEO: Tvinstantys Slengiai Klaipėdos rajone

„Žala bus vertinama, nežinome tikslaus tekėjimo laiko, kai bus užsuktos sklendės, tada paskaičiuosime“, – sakė Klaipėdos aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė N.Grigalauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas