Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 29 /17:10

Naujas COVID-19 židinys Kartenos slaugos ligoninėje, bet uždaryti miestelio neplanuojama

Kretingos rajono Kartenos katalikiškoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje koronavirusas nustatytas iš viso 23 pacientams. Apie tai trečiadienio rytą BNS informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešime nurodė, kad šioje įstaigoje COVID-19 serga 22 pacientai. Kretingos meras Antanas Kalnius feisbuke paskelbė, kad virusu užsikrėtė 5 įstaigos darbuotojai.
Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė
Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė / Nuotr. iš Antano Kalniaus feisbuko

„Sulaukėme žinių iš laboratorijos Klaipėdoje, kad iš 14 Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės personalo koronavirusas patvirtintas 5 asmenims, 8 – mėginiai neigiami, 1 rezultato dar negauta. Taip pat patikslinta, kad iš 28 ligoninės pacientų koronavirusas patvirtintas 22“, – nurodė A.Kalnius.

Vėliau šią informaciją apie darbuotojus patvirtino ir SAM.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Ginretos Megelinskienės teigimu, pirmasis atvejis Kartenos katalikiškoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje nustatytas balandžio 28 dieną. Infekcija patvirtinta slaugomam asmeniui, kurį norėta perkelti į kitą slaugos ligoninę.

NVSC iškart išsiaiškino 13 sąlytį turėjusių darbuotojų, kuriems nurodyta izoliuotis.

„Įstaigos darbuotojams ir pacientams buvo paimti tyrimai ir buvo gauti rezultatai, kad 21 pacientui nustatytas teigiamas rezultatas, 6 neigiami. Iš viso Kartenos pirminės sveikatos priežiūros centre buvo nustatyti 22 COVID-19 atvejai“, – teigė G.Megelinskienė.

Be to, pasak jos, aiškinamasi, kiek slaugos ligoninės darbuotojų dirba ne viename darbe, kaip infekcija galėjo patekti į globos įstaigą.

Miestelio uždaryti nesvarsto

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje tikino, kad Kartenos slaugos ligoninė – dar vienas naujas židinys. Pasak jo, jau nustatyti 22 užsikrėtimo atvejai.

„Kol kas toks variantas, kaip Nemenčinėje, nėra svarstomas. Bet tikrai niekada negali žinot. Aiškinantis visą epidemiologinę situaciją, jeigu paaiškėtų, kad užsikrėtusiųjų skaičius gerokai išeina už konkrečios įstaigos ribų, o turėję laikytis saviizoliacijos sąlygų jų nesilaikė, tai visko gali būti. Šiandien mes tokių duomenų, kad galėtume pasakyti, jog gresia Nemenčinės scenarijus, kol kas neturime“, – teigė A.Veryga.

Atvejų skaičių nurodo skirtingą

NVSC atvejų ligoninėje suskaičiavo vienu daugiau.

„Pacientai gaunasi 23, kurie turi COVID-19 virusą, šešiems yra neigiamas, o darbuotojų laukiame atsakymų“, – trečiadienį ryte sakė NVSC Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas.

Pasak R.Grigaliūno, į šį skaičių įeina ir anksčiau nustatytas atvejis. NVSC aiškinasi, iš kur tiksliai virusas galėjo patekti į įstaigą.

„Dar negaliu patvirtinti. Buvo atvejis vienas, kad darbuotojai nustatyta ir kažkas iš kažkur buvo perkelta. Dar reikia susidėlioti visą vaizdelį, tą tyrimo voratinklį, kuriame būtų galima matyti, koks buvo judėjimas“, – sakė jis.

Įstaigoje globojami įvairios būklės pacientai, kol kas neturima žinių, kad nors vieno jų būklė būtų stipriai pablogėjusi dėl koronaviruso.

„Vakar vakare buvo duoti nurodymai ir rekomendacijos, kaip reikia ką daryti, tai yra ir dėl srautų suvaldymo, dėl to, kad žmonės, kuriems nediagnozuotas virusas, kad jie būtų atskirti kiek tai įmanoma tose patalpose, nes pastatas yra senas, nėra visai pritaikytas“, – kalbėjo NVSC padalinio vadovas.

SAM nurodė, kad atliekant atvejo epidemiologinę diagnostiką, buvo nustatyta 13 sąlytį turėjusių darbuotojų, kurie izoliuosis.

Jo žiniomis, šiuo metu yra ieškoma, kas galėtų pakeisti įstaigoje dirbančius asmenis, kad šie galėtų būti išleisti į saviizoliaciją ir užtikrinta pacientų slauga.

NVSC šią įstaigą tikrino praėjusią savaitę ir turėjo pastabų, įstaiga taip pat tikrinta antradienį.

Šiuo metu aiškinamasi, kokius kontaktus turėjo pacientai ir darbuotojai bei su kuo jie galėjo bendrauti.

SAM skelbia, kad tariantis su specialistais, ieškoma būtų užtikrinti pacientams reikalingos pagalbos teikimą. Bendradarbiaujant su Kretingos rajono savivaldybe sprendžiama dėl tolimesnės taktikos, kaip organizuoti įstaigos veiklą.

Kretingos valdžia prašo medikų atvykti padėti

Kretingos rajono savivaldybė prašo medikų atvykti padėti į Kartenos slaugos ligoninę, kur koronavirusas nustatytas penkiems darbuotojams ir 22 pacientams.

„Mes nusprendėme kreiptis į Lietuvos medikus, kurie dar turi galimybę padėti mums ir atvažiuoti į Karteną“, – BNS sakė Kretingos rajono administracijos direktorė Jolanta Girdvainė.

Ji taip pat pridūrė, kad savivaldybė nusprendė į Karteną padėti atvykusiems medikams mokėti didesnį atlygį bei pasirūpinti jų apgyvendinimu.

„Šalia to mes esame numatę, kad mokėsime žymiai didesnį atlyginimą – valandinis atlyginimas dienos darbo kainuotų 30 eurų, o naktinis – 45 eurus. Mes tikimės per šitą parą surasti žmonių, kurie pakeistų ten jau antrą parą dirbančius žmones“, – teigė savivaldybės atstovė.

J.Girdvainės teigimu, nuspręsta, kad medikai slaugos ligoninėje dirbtų trimis pamainomis, kad būtų lengviau rūpintis sunkiais ligoniais.

„Mes suprantame, kad sąlygos nedėkingos ir dėl to esame priėmę sprendimą, kad naktinė pamaina truktų 12 valandų, dieninė – po šešias valandas“, – sakė J.Girdvainė.

Šiuo metu antrą parą ligoninėje dirba dvi darbuotojos, jos rūpinasi 28 pacientais.

„Jos mus informavo, kad dirbs tiek, kiek prireiks. Tai yra tikrieji karo lauko kariai“, – teigė Kretingos rajono administracijos direktorė.

Savivaldybės išplatintame pranešime nurodoma, kad ieškoma medicinos personalo, nenurodomos specialybės. Dirbsiantiems Kartenos ligoninėje dieninėje pamainoje bus mokamas 35 Eur (1 val.), naktinėje pamainoje – 45 Eur (1 val.) atlyginimas neatskaičius mokesčių. Esant poreikiui bus užtikrintas apgyvendinimas bei kt. Personalas bus aprūpintas visomis apsaugos priemonėmis.

Ragina globos įstaigas rimtai pažiūrėti į reikalavimus

Tai jau antras atvejis Klaipėdos regione, kai socialinės globos paslaugas teikiančiose įstaigose nustatomi koronaviruso židiniai. Prieš kelias savaites viruso židiniu tapo Klaipėdos hospisas, kur užsikrėtė 33 globotiniai.

R.Grigaliūnas ragina visas socialinės globos įstaigas atsakingai žiūrėti į infekcijų kontrolės reikalavimus ir Sveikatos apsaugos ministerijos parengtų prevencijos ir kontrolės gairių socialinės globos įstaigose.

„Yra pakankamai išsamiai ir aiškiai surašyta, kas, kaip, kur, ką privalo daryti. Mes manome, kad šioje įstaigoje nepilnai buvo vykdomi nurodymai. Priežastys įvairios gali būti, tačiau tikrai tai žinutė visos Lietuvos socialinės globos įstaigų vadovams, administracijoms ir darbuotojams: tas operacijų vadovo sprendimas ne šiaip sau yra parašytas ir tie reikalavimai papunkčiui, besąlygiškai turi būti vykdomi“, – pabrėžė R.Grigaliūnas.

Pasak jo, įstaigose nustatomi atvejai atskleidžia, jog jos ne viską darė pagal teisės aktus ir akcentuoja, jog net nedideli pažeidimai gali turėti lemtingų pasekmių.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Pirmas paskelbė meras, ligoninė – izoliuojama

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius trečiadienį ryte pranešė, kad COVID-19 nustatytas 21 pacientui, o dėl koronaviruso protrūkio Kartenos slaugos ligoninė izoliuojama.

„6 pacientų mėginiai buvo neigiami, dar vieno rezultatų negauta. Duomenys dar negalutiniai, taip pat tik apie 10–11 val. turėtumėme sulaukti duomenų dėl ligoninės personalo mėginių (patikrinta 14 darbuotojų)“, – nurodė A.Kalnius.

Jis rašo, kad savivaldybės sušauktame Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas izoliuoti ligoninę, prie pastato pradėjo budėti policijos ekipažas.

Nuotr. iš Antano Kalniaus feisbuko/Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė
Nuotr. iš Antano Kalniaus feisbuko/Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė

„Taip pat spręsta, kaip izoliuoti ligonius, kuriems koronaviruso testas yra neigiamas. Šiuo metu priimtas sprendimas sveikus ligonius perkelti į antrą ligoninės aukštą, turintį visiškai atskirą įėjimą iš lauko. Vakare spręsta ir dėl galimybės išvežti ligoninius. Konsultuotasi tiek su Klaipėdos universitetine ligonine, rajono medicinos įstaigų vadovais, tiek su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru. Jų rekomendacijos – „židinys turi būti lokalizuotas vietoje“, – pranešė A.Kalnius.

Anot Kretingos mero, kartu sutarta, kad naktį budėjęs personalas (2 žmonės) padirbs trečiadienį kiek ilgiau, iki bus rasta, kas juos pakeis.

„Drauge su visų rajono medicinos įstaigų vadovais ieškome, kas skubiai galėtų pakeisti ligoninės Kartenoje personalą (jiems bus mokami papildomi priedai, esant poreikiui, bus užtikrintas apgyvendinimas bei kt.). Taip pat šiandien ryte neleista į darbą išeiti ligoninės virtuvės darbuotojams, maistas pacientams ir personalui vienkartinėje taroje vežamas iš Kretingos“, – aiškino A.Kalnius.

Taip pat, pasak mero, pavesta ir skubiai atlikti Kartenos viešųjų erdvių dezinfekciją (ligoninės patalpos dezinfekuotos jau vakar). A.Kalnius primygtinai ragina ir prašo Kartenos gyventojų griežtai laikytis karantino ir nesant būtinybei likti namuose.

Antradienį A.Kalnius taip pat feisbuke rašė, kad Kartenos slaugos ligoninėje buvo nustatytas koronavirusas rizikos grupėje esančiam pacientui. Jis perkeltas į Klaipėdos universitetinę ligoninę.

15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas