Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš ministerijos – gera žinia dėl išlikimo kovojusioms gimnazijoms

„Net nebėra jėgų džiaugtis“, – teigė Kretingos rajono Salantų gimnazijos tėvų bendruomenės vadovas Vidas Žabinskas, antradienio popietę sužinojęs, kad bus formuojama III gimnazistų klasė. Senas tradicijas turinčiai gimnazijai grėsė jos nebeturėti, mat trūko keturių mokinių. Skaičiuojama, kad ministerijos „atsitraukimas“ paliestų apie 20 šalies gimnazijų.
Salantų gimnazija
Salantų gimnazija / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Salantų bei Vydmantų mokyklų atstovai drauge su rajono valdžia vyko į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją. Aktyviai beldėsi į Seimo narių duris, netgi kvietėsi prezidentą.

Bendruomenę palaikė ir Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Salantų gimnazijos, kuri nuo rajono centro nutolusi beveik 30 km, likimui iškilo pavojus, kai į III gimnazijos klasę panoro eiti tik 17 mokinių. Ministerijos atstovai, aiškindami, kad klasei formuoti reikia bent 21 gimnazisto, teigė, kad vaikai turės ieškoti kitų mokymo įstaigų.

Toks pats likimas grėsė ir kitai rajono gimnazijai – Vydmantų.

Antradienio popietę rajono meras pranešė sulaukęs švietimo, mokslo ir sporto ministrės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės skambučio, kad šios gimnazijos galės toliau gyvuoti. Artimiausiu metu turėtų būti priimti ir tą patvirtinantys būtini teisės aktai.

„Pasak ministrės, priimtas sprendimas „priaugančioms“ gimnazijoms, kurių I ar II klasėse šiandien yra daugiau nei 21 vaikas, šiemet leisti formuoti III gimnazijos klases, net jei jos ir neatitinka 21 vaiko kriterijaus.

Pavyzdžiui, analogiška situacija yra Salantų gimnazijoje. III šios gimnazijos klasėje šiemet panoro mokytis 17 moksleivių. Tuo metu naujais mokslo metais į I gimnazinę klasę turėtų ateiti 32, į II gimnazinę klasę – 31 mokinys. Būsimų aštuntokų gimnazijoje – 34“, – teigė A.Kalnius.

Ministrė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė 15min patvirtino, kad gimnazijoms, kurios susiduria su vienų kitų metų nedidele „demografine duobe“ leista formuoti kiek mažesnes, nei numato teisės aktai, klases. „Demografinis nuokrypis negali apspręsti galutinio gimnazijos likimo. Esame parengę keletą skaičiavimų, kas leistų gimnazijoms tęsti darbą“, – kalbėjo ministrė.

Skaičiuojama, kad pokyčiai paliestų apie dvidešimt gimnazijų.

Prieš kelias savaites, liepos vidury, Salantų dešimtokų tėvai socialiniuose tinkluose platino skelbimą, kviesdami ateiti mokytis į vienuoliktą šios gimnazijos klasę.

Įkalbinusiems vaiką ir pačiam vaikui buvo žadama piniginė paskata – 50 eurų. O jei vaikas pats apsispręs ir ateis, gaus 100 eurų. Taip pat penki geriausi vienuoliktokai kas pusmetį gautų 50 eurų stipendiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas