Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 10 /12:47

Ramūno Karbauskio kirvis festivalių rengėjams: „Apie nuolaidas dėl alkoholio reklamos nė nesvajokite“

Seimo Kultūros komitete trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga festivalių organizatoriams pristatė antradienį pasiūlytą kompromisą prekybą alkoholiniais gėrimais drausti tik nemokamuose masiniuose renginiuose. Festivalių rengėjai buvo nuraminti, kad prekiauti alkoholiu uždaruose renginiuose niekas nedraus, tačiau apie alkoholio gamintojų reklamą liepė pamiršti.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Veryga pokalbį pradėjo gynyba, kad alkoholio kontrolės įstatymo pataisos nėra šios kadencijos sugalvotos, o registruotos dar praėjusioje kadencijoje konservatorių.

Ministras tikino, kad Vyriausybė leidžiasi į kompromisus dėl alkoholio įsigijimo amžiaus, taip pat ir dėl prekybos alkoholiu uždaruose masiniuose renginiuose.

Būdavo labai nemažai problemų, jūs visi puikiai atsimenate istorijas ir su mirusiais jaunais žmonėmis ir su įvairiausiomis problemomis dėl svaiginimosi festivaliuose, – kalbėjo ministras.

Tačiau jis pažymėjo, kad festivaliuose būna net mirčių, todėl festivaliai, prekiaujantys alkoholiu, turės patys prisiimti atsakomybę dėl to, kas juose vyksta.

„Deja, bet būdavo labai nemažai problemų, jūs visi puikiai atsimenate istorijas ir su mirusiais jaunais žmonėmis ir su įvairiausiomis problemomis dėl svaiginimosi festivaliuose“, – sakė ministras.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Festivalių organizatoriai pabrėžė, kad nuo alkoholio festivaliuose niekas dar nemirė. Mirė nuo narkotikų, kurie Lietuvoje yra visiškai uždrausti. Be to, jie tikino, kad festivaliai jau seniai nėra tokios vietos, kur leidžiama vartoti stiprius gėrimus, jų įsinešimas į renginių vietas yra griežtai ribojamas. Taip pat jie domėjosi, kodėl sprendimai keičiami paskutinę minutę, kodėl jiems teko vargti prisiprašant susitikimo, taip pat teiravosi, kas bus su alkoholio įmonių parama festivaliams.

Apie reklamą liepė pamiršti

Muzikos festivalių organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka priminė, kad valdantieji anksčiau kalbėjo apie prarastos paramos kompensavimą iš specialių fondų, tačiau dabar apie tai jau niekas nekalba.

„Kolegos, jeigu kalbame apie alkoholio reklamos draudimą, čia kompromisų nebus. Šitoje vietoje mes labai gražiai sutariame su opozicija, kad reklamos draudimas bus visiškas. Alkoholio reklama bus visiškai uždrausta. Čia diskusijų net nekyla. Kyla dabar klausimas galima prekiauti, ar negalima ir mes tą klausimą, atrodo, siūlome spręsti kompromiso keliu“, – nukirto Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Kolegos, jeigu kalbame apie alkoholio reklamos draudimą, čia kompromisų nebus, – teigė R.Karbauskis.

Jis teiravosi, kiek paramos festivaliai susirenka iš alkoholio gamintojų, tačiau atsakymo nesulaukė.

Festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė komiteto pirmininko teiravosi, ką teks daryti su ilgalaikėmis paramos sutartimis su alkoholio gamintojais, ar bus skirtas koks nors pereinamasis laikotarpis šioms sutartims įgyvendinti.

R,Karbauskis paprašė visas tokias sutartis parodyti komitetui, kad šis galėtų priimti sprendimą, tačiau festivalių organizatoriams tai sukėlė tik šypsenas, nes tokių sutarčių turinys yra komercinė paslaptis.

Galiausiai Kultūros komiteto pirmininkas užsiminė, kad galbūt ir galima būtų per dvejus metus leisti baigti vykdyti galiojančias sutartis, jei tokių yra.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Barniškis Blėka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Barniškis Blėka

Festivalių organizatoriai dar domėjosi, ar jiems dėl draudimo prekiauti alkoholiu nestacionariose lauko kavinėse teks atsisakyti koncertų ir performansų parkuose bei kiemeliuose.

Buvo pateikta informacija, kad pernai visoje Lietuvoje buvo išduotos 222 licencijos prekiauti alkoholiu nestacionariose lauko kavinėse. Iš jų 70 vietų buvo įsikūrusios Vilniuje, o dauguma – Klaipėdos apylinkėse.

R.Karbauskio teigimu, draudimo prekiauti alkoholiu tokiose vietose nebus atsisakoma. Tačiau jis pabrėžė, kad alkoholį bus leidžiama vartoti tose maitinimo įstaigose lauke, kurios aptarnaujamos stacionarių kavinių ir restoranų personalo.

Pasak Kultūros komiteto pirmininko, nebus problemų ir dėl festivaliuose dirbančių dvidešimtojo gimtadienio nesulaukusių savanorių. Jiems esą bus leidžiama pilstyti gėrimus, tačiau bus draudžiama vartoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Ramaškienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Ramaškienė

Nesitrauks, nes dėl to juos išrinko

Konservatorius Vytautas Kernagis komiteto posėdyje stojo į festivalių rengėjų pusę. Anot jo, nereikėtų pamiršti, kad jie yra stiprūs nuomonės formuotojai.

„Jeigu, tarkime, festivaliai nutartų skatinti sunkiuosius narkotikus ir kiekviename festivalyje apie tai kalbėtų. Mes turėtume labai didelių problemų Lietuvoje. Bet jie gali ir sakyti, kad mes nevartokime alkoholio ir suformuoti tokią madą. Tai yra didžiulė jėga ir, jei ši jėga supyks, bus problemos daug didesnės“, – hiperbolizuodamas kalbėjo V.Kernagis.

Festivalių organizatoriai taip pat kalbėjo apie tai, kad valdantieji neturėtų dangstytis surinktais piliečių parašais, nes vien festivaliuose tų parašų esą galima būtų surinkti nė kiek ne mažiau.

Be to, jie pabrėžė, kad sankcijos festivaliams nėra visai tai, kas sumažins alkoholizmo problemą Lietuvoje, nes kultūriniuose renginiuose lankosi „netikslinė auditorija“.

R,Karbauskis tikino, kad didžiausia problema net ne tie, kurie jau serga alkoholizmu, o vaikai.

„Šitoje situacijoje diskutuoti apie tai, kas veikia, o kas neveikia, mums nereiktų, nes problema didžiausia tikrai ne su tais, kurie dabar vartaliojasi nuo pat ryto pagal parduotuves, o didžiausia problema yra tai, kad mūsų vaikai yra daugiausiai išgeriantys alkoholio pasaulyje. Tai yra faktas. Šiandien orientacija visų šitų veiksmų yra pirmiausia į vaikus. Jeigu šnekame apie draudimus, dar sykį kartoju, kad visi draudimai, kurie yra planuojami, yra paremti Pasaulinės sveikatos organizacijos siūlymais“, – teigė jis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas tikino, kad „valstiečiai“ teikdami šiuos siūlymus yra mažiau kategoriški nei konservatoriai ir kol kas atsisako specializuotų parduotuvių.

Tačiau R.Karbauskis tikino, kad „valstiečiai“ tikrai neketina atsisakyti kitų idėjų dėl alkoholio vartojimo mažinimo, nes būtent dėl šių idėjų buvo išrinkti į Seimą ir privalo savo rinkimų pažadus vykdyti.

„Mes tai labai aiškiai įvardijome tiems žmonėms, kurie mus išrinko. Ir aiškiai mes turime vykdyti tą įsipareigojimą, todėl aš esu visiškai tikras, kad čia politinės valios trūkumo neatsiras“, – teigė R.Karbauskis.

Pagal antradienį registruotas pataisas, alkoholio prekyba būtų galima tik tuose renginiuose, kurie yra uždari ir į juos patekti galima tik su bilietais. Tokiu atveju, prekyba alkoholiu bus draudžiama įvairių miestų dienų, mugių, valstybinių švenčių minėjimuose, kur paprastai lankosi daug šeimų su vaikais.

„Aš manau, kad tai yra kompromisas, antra vertus, mes įvertiname situaciją to viešo renginio, kur gali patekti vienas vaikas, nelydimas tėvų ar kitų globėjų, ir kartu uždaro renginio, kuris yra mokamas ir daromas su organizatorių kontrole, apsauga ir taip toliau“, – kodėl nutarta prekybą alkoholiu drausti tik viešuose neuždaruose renginiuose, aiškina Seimo Sveikatos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Anot jos, tokiu atveju alkoholiu bus galima prekiauti ne tik tuose festivaliuose, į kuriuos neįmanoma atvykti be bilieto, bet ir teatruose, koncertuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito