Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 11 08

Kultūros komitete – R.Karbauskio ir LRT vadovės susikirtimas: žada išvadas išsiuntinėti visai Europai

Ketvirtadienį Seimo Kultūros komitete svarstytas parlamente balsavimu atmestas ir šiam komitetui permestas LRT veiklos tyrimo išvadų projektas. Jame susikirto komiteto pirmininko Ramūno Karbauskio ir LRT generalinės direktorės Monikos Garbačiauskaitės nuomonės.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ramūnas Karbauskis žadėjo, kad kitą savaitę visi galės susipažinti su naujais siūlymais, kurie paneigs kalbas apie grėsmes LRT saugumui.

„Tai bus atsakymas į klausimą, ko išties šita valdžia nori. Nepriklausomumo, skaidrumo – ir nieko kito“, – žadėjo jis.

„Kaip valstiečių frakcija mes informuosime visas Europos institucijas ir transliuotojus. Išversime išvadas į anglų kalbą, kad matytų, jog netiesa apie jas sakoma“, – teigė valstiečių žaliųjų lyderis.

Posėdyje dalyvavusi LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė pabrėžė, kad nerimo signalai ir keliami klausimai grįsti išvadose esančiais siūlymais, o ne vėliau pateiktais siūlymais, kurie atsirado jau po sukrutimo viešojoje erdvėje.

„Kalbant apie tai, kas buvo tose išvadose, tai Europos transliuotojų sąjunga sako, kad negerai pasikeitus valdžiai keisti transliuotojo valdyseną“, – sakė ji.

„Dėl valdybos pačios, tai mes, administracija, nekritikavome paties siūlymo, bet mums sukėlė nerimą tai, kad narius valdybai siūlytų vyriausybinė komisija, kaip būna valstybinių įmonių atveju“, – pastebėjo LRT generalinė direktorė.

Administracijos vardu kalbėjusi generalinė direktorė siūlė stiprinti dabartinius valdymo organus, o ne kurti naujus.

Jos teigimu, nerimą kelia ir tripakopė nacionalinio transliuotojo priežiūros sistema, kurios nėra niekur kitur Europoje.

„Mes norėtume platesnės diskusijos“, – teigė M.Garbačiauskaitė-Budrienė, ragindama atsižvelgti į ekspertų nuomones.

R.Karbauskį kaltinimai nustebino

R.Karbauskis teigė, kad jam „keistai atrodo kalbos apie norą diskutuoti, kai kasdien pasipila kaltinimai dėl politizavimo“.

„Nėra jokios politinės valios nieko užgrobti ar politizuoti“, – teigė Kultūros komiteto pirmininkas.

Jo manymu, LRT tarybos depolitizavimas atitinka visų Europos institucijų siūlymus. R.Karbauskis žadėjo visą informaciją perduoti toms pačiomis institucijoms, į kurias kreipėsi LRT.

„Kaltinimai, kurie pasipylė mums, neturėjo jokio pagrindo. Jūs tuos kaltinimus mums sakėte tada, kai tos išvados nebuvo net paskelbtos“, – skundėsi R.Karbauskis.

„Tai ne tik nesąžininga, bet tai neteisinga, tai melas“, – piktinosi jis, žadėdamas, kad padės LRT išlikti skaidriai.

„Dėl to spaudimo, kuris yra daromas, mes turime išeiti su įstatymo projektu, kuris dar nėra pabaigtas, prieš patvirtinant išvadas. Jei tam įstatymo projekte jūs surasite kažką, dėl ko galime abejoti, tada aš suprasiu, kad mes kalbame apie turinį“, – dėstė jis.

Nori platesnės diskusijos

„Mes nieko nekaltinome, mes kėlėme klausimus. Nesame atsakingi už atskirų ekspertų pasisakymus“, – atsakė LRT vadovė, pabrėždama, kad yra žmonių, kurie prisimena ankstesnių valdžių bandymus spausti nacionalinį transliuotoją.

Jos teigimu, jau ir šios kadencijos Seime buvo bandymų apriboti žiniasklaidos laisvę, kurie neleidžia pasitikėti valdančiųjų geranoriškumu.

„Mūsų bendras tikslas, kad LRT būtų skaidriausias transliuotojas Europoje, ar ne?“, – retoriškai klausė R.Karbauskis. „Jūs neįsižeisite, jei mes išvadas ir net įstatymo projektą išversime į anglų kalbą?“, – pridūrė jis, kreipdamasis į LRT vadovę ir žadėdamas, kad Europos transliuotojų sąjunga bus supažindinta su visais valdančiųjų siūlymais.

M.Garbačiauskaitė-Budrienė dar kartą paragino organizuoti platesnę diskusiją, kurioje būtų išgirsti ir ekspertai. R.Karbauskis žadėjo, kad „visi svarstymai vyks savo laiku, bus klausymai, kviesime ekspertus“.

„Sukursime geriausią transliuotoją Europoje“, – žadėjo jis.

Balsavimo komitete metu atmesti visi siūlymai Seimo išvadų tobulinimui ir jos bus grąžinamos Seimo svarstymui tokia pačia forma. Prieš balsavo tik konservatorius Vytautas Kernagis jaunesnysis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas