Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 27 /13:19

Kultūros ministerija ir ministro bendrapartiečio įmonė jau nori nutraukti baldų gamybos sutartį

Ieškoma būdų, kaip abipusiu sutarimu nutraukti daugiau kaip 11 tūkst. eurų vertės sutartį su kultūros ministro partiečio įmone, turinčia ministerijai pagaminti baldus, teigia Liberalų sąjūdžio narys, kultūros ministras Simonas Kairys. Baldus gaminanti bendrovė taip pat nori nutraukti sutartį.

Ministrui reikia per daug aiškintis

Pasak jo, dėl baldų įsigijimo reikia per daug aiškintis ir tai atima daug laiko.

„Ši istorija, akivaizdu, kad man užima per daug politinės darbotvarkės. Taigi kanceliarija ieško būdų, kaip abipusiu sutarimu tą istoriją užbaigti.

Tai nereiškia, kad mes nesijaučiame teisūs, bet man gaila tų sprendimų, dėl kurių reikia tikrai daugiau laiko skirti, o turime atsakinėti į vienokius ar kitokius klausimus, kurie yra iškilę“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams komentavo S.Kairys.

Pasitikslinus, ar sutartis su įmone, gaminančia ministerijai baldus, bus nutraukta, ministras atsakė, kad taip:

„Taip, mes ieškome sprendimų, kaip abipusiu susitarimu tos sutarties nebevykdyti.“

Tai, kad baldus gamina Liberalų sąjūdžio Joniškio skyriui priklausančio politiko Kęstučio Tautvaišo įmonė „Joniškio baldai“, pasak ministro, nėra malonu, bet dalyvaudami viešuosiuose pirkimuose asmenys esą neturi nurodyti savo partiškumo.

„Tenka apgailestauti, kad ir verslas įveltas į visą tą ažiotažą. Manau, kad į viešąjį sektorių rečiau žiūrės kaip į užsakovą“, – teigė S.Kairys.

Tenka apgailestauti, kad ir verslas įveltas į visą tą ažiotažą.

Baldų įmonė irgi nori nutraukti

Baldų įmonės vadovė D.Tautvaišienė taip pat patvirtino, kad sieks sutartį nutraukti.

„Mes pasitarėme ir priėmėme sprendimą, kad prašome nutraukti pirkimą. Nes iniciatoriai ne mes – sutartį tikriausiai turėtų nutraukti perkančioji organizacija. Mes jokių pretenzijų neturime, įkritome į šį reikalą ne savo noru, be jokių blogų intencijų, todėl ir prašome nutraukti – tegu jie išsiaiškina tarpusavyje“, – BNS sakė „Joniškio baldų“ direktorė.

Ji tikino iki dalyvavimo pirkime nežinojusi, jog Kultūros ministerijai vadovauja vyro bendrapartietis, Liberalų sąjūdžio atstovas S.Kairys, ir patikino, kad jokių kontaktų su ministerija, išskyrus pačius pirkimus, nėra buvę. Verslininkė teigė, jog baldus Kultūros ministerijai įmonė yra gaminusi ir 2013-aisiais, kai laimėjo konkursą vadovaujant tuometiniam Darbo partijos atstovui Šarūnui Biručiui.

„Aš iki dalyvavimo pirkime, gėda pasakyti, bet net nežinojau, kas yra ministras, tikrai. Tik kai prasidėjo visas skandalas, tik tada supratau, kad kultūros ministras yra kažkoks Simonas Kairys, o kad jis yra toje pačioje partijoje – visiškai nežinojau, nesidomėjau. Visiškai niekaip nesame pažįstami, Joniškis yra mažas miestelis kažkur šiaurėje, tų liberalų – N+K, nuoširdžiai sakau, nežinojau, kas yra kultūros ministras“, – BNS tvirtino ji.

Ji taip pat patvirtino, kad baldus įmonė turėjo gaminti ne pagal savo, o pagal ministerijos pateiktą, dizainerių parengtą projektą, įvertinusi, kiek tai kainuos.

Sukritikavo prezidentas

Kultūros ministerijos baldų pirkimą anksčiau įvertino ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis teigė, kad tokios situacijos neturi kartotis, o viešieji pirkimai turėtų būti atliekami ne tik laikantis procedūrų, orientuojantis į kuo geriausią rezultatą, bet ir „nuo pat pradžių nekelti abejonių dėl poreikio pagrįstumo ir skaidrumo“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Kultūros ministerija aiškino, jog daugiau kaip 11 tūkst. eurų vertės baldai pirkti laikantis Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų, procedūrose dalyvavo kelios įmonės, o minėta įmonė apklausta, nes baldus ministerijai gamino dar 2013 metais – jos pasiūlymas pripažintas ekonomiškai naudingiausiu pagal mažiausią kainą.

Ministerija pažadėjo kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą, kad ši įvertintų, ar pirkimas atliktas tinkamai.

VIDEO: S.Kairys apie baldų pirkimo skandalą: kanceliarija ieško būdų, kaip visa tai užbaigti – tai nereiškia, kad nesijaučiam teisūs

Taip pat pažymima, kad suma už baldų įsigijimą atitinka rinkos kainas, tiek vertinant konkurencinius pasiūlymus, tiek žiūrint panašius užsakymus viešųjų pirkimų informacinėse sistemose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito