Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 05

Kultūros ministerija: „Naisių žemė“ tęstinis, bet ne periodinis leidinys, tad nieko deklaruoti nereikėjo

Kasmet skaitytojus pasiekiantis, bet kartais „Naisių bendruomenės“, o kartais Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos leidžiamas laikraštis „Naisių žemė“ nėra periodinis leidinys, todėl jo leidėjams neprivaloma deklaruoti duomenų Kultūros ministerijos viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų registre. Taip nusprendė „valstiečių“ deleguotos ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson vadovaujama Kultūros ministerija.
„Naisių žemė“ ir Ramūnas Karbauskis
„Naisių žemė“ ir Ramūnas Karbauskis / 15min nuotr.

Įvertinti, ar nuo 2013-ųjų leidžiamas laikraštis „Naisių žemė“ yra periodinis leidinys, Kultūros ministerijos prašė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Dar kovą pastaroji nerado įrodymų, kad „Naisių žemėje“ yra politinės reklamos, bet, perdavusi surinktus duomenis Kultūros ministerijai, paprašė jos pagal kompetenciją pripažinti „Naisių žemę“ periodiniu kultūrinės tematikos šviečiamojo pobūdžio informaciniu leidiniu ir įvertinti galimus Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimus nedeklaruojant jo leidybos registre.

Klausimas Kultūros ministerijai lengvas nepasirodė. Atsakymą VRK ministerija rengė ilgiau nei du mėnesius, tam buvo suburta speciali darbo grupė.

Tęstinis, bet ne periodinis

Ministerijos rašte VRK, kurį pasirašė kultūros viceministras Gytis Andrulionis, pripažįstama, kad iki šiol teisės aktuose nebuvo aiškiai apibrėžta, kas yra periodinis leidinys, todėl leidinio vertinimas konkrečiu atveju yra subjektyvus.

Vis dėlto ministerija nutarė, kad periodiškumas yra susijęs ne tik su tęstinumo, bet ir su reguliarumo egzistavimu. Taip pat teigiama, kad kiekvienas periodinis leidinys yra tęstinis leidinys, bet ne kiekvienas tęstinis leidinys yra periodinis.

Darant išvadą ministerija rėmėsi Vyriausybės nutarimu dėl finansinės paramos iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo. Čia įtvirtinta, kad remiamas leidinys turi būti periodinis, prenumeruojamas ir išleidžiamas ne rečiau kaip kartą per pusmetį.

Tuo remdamasi Kultūros ministerija nustatė, kad „Naisių žemė“ yra tęstinis, bet nėra periodinis leidinys, nes buvo leidžiamas skirtingu dažnumu.

„Naisių žemė“ leidžiama nuo 2013-ųjų. Tais metais pasirodė vienas numeris, 2014-aisiais taip pat vienas numeris. Tuomet laikraštį leido „Naisių bendruomenė“. Tačiau 2015-aisiais ir 2016 m. pasirodė jau po du „Naisių žemės“ numerius. Už trijų numerių leidybą tuomet mokėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pastarajai laimėjus Seimo rinkimus, 2017-aisiais laikraštį leido „Naisių bendruomenė“. Ir išleido tik vieną numerį.

Linos Zaveckytės montažas/Laikraštis kairėje spausdintas už Naisių bendruomenės, o dešinėje – už partijos pinigus. Ar matote skirtumą?
Linos Zaveckytės montažas/Laikraštis kairėje spausdintas už Naisių bendruomenės, o dešinėje – už partijos pinigus. Ar matote skirtumą?

Būtent jį įvertinti VRK paprašė ministerijos. Tačiau ši atsako, kad vieno numerio vertinti negali, nes turėtų būti vertintinas viso leidinio periodiškumas.

„Dėl nurodytų aplinkybių Kultūros ministerija daro išvadą, kad leidinys „Naisių žemė“ 2017 metais nebuvo periodinis”, – skelbiama ministerijos atsakyme VRK.

Visgi Kultūros ministerija daro išvadą, kad „Naisių žemė“ turėtų būti priskirta prie tęstinių leidinių, kurie apibrėžiami, kaip įstaigos, draugijos organizacijos mokslo darbų ar kitoks rinkinys, leidžiamas atskirais vienodo formato ir vienodai apipavidalintas (tomais), neapibrėžtais laiko tarpais, bet tuo pačiu pavadinimu, kategorijos.

Taip pat ministerija siūlys keisti Visuomenės informavimo įstatymą taip, kad ateityje būtų aiškiau, kas yra periodiniai leidiniai.

Pagal siūlymą tokiais turėtų būti vadinami tęstiniai, tuo pačiu pavadinimu, vis naujo turinio, vienodai apipavidalinti numeruoti ar datuoti, paprastai vienodo formato ir apimties, ne rečiau kaip du kartus per kalendorinius metus reguliariais intervalais leidžiami leidiniai.

Po 371 egzempliorių kiekvienam naisiškiui

Ministerijos darbo grupė nesuabejojo ir „Naisių bendruomenės“ teiginiu, kad „Naisių žemėje“ pateikiama informacija apie bendruomenės veiklą, iniciatyvas, kultūrinius renginius, susijusius su Naisiais ir Naisių kultūriniais projektais, o išleidžiamų numerių skaičius esą priklauso nuo sukauptos bendruomenės veiklą atspindinčios aktualios informacijos.

„Pastebėtina, jog leidinys „Naisių žemė“ platinamas tikslingai – vietos bendruomenės renginiuose“, – teigiama ministerijos rašte.

Linos Zaveckytės montažas/2015 m. „Naisių žemės“ viršelis labai primena 2013-aisiais R.Baškienės ir R.Karbauskio vartyto „Už žemę ir žmogų“ pirmąjį puslapį
Linos Zaveckytės montažas/2015 m. „Naisių žemės“ viršelis labai primena 2013-aisiais R.Baškienės ir R.Karbauskio vartyto „Už žemę ir žmogų“ pirmąjį puslapį

Tiesa, neaišku, kodėl ministerija taip lengvai patikėjo bendruomene. „Naisių žemė“ buvo leidžiama 200–250 tūkst. egzempliorių tiražu, nors kaime, 2011 m. surašymo duomenimis, tegyvena 539 gyventojai. Žinoma, per festivalius Naisiuose apsilanko daugiau žmonių, bet vis tiek vargu ar per metus ši gyvenvietė sulaukia ketvirčio milijono lankytojų.

Ir nors ministerija nutarė, kad „Naisių bendruomenė“ dėl „Naisių žemės“ nieko deklaruoti neprivalo, tačiau kartu bendruomenei išaiškinta, kad ji valdo dar ir interneto svetainę naisiai.lt, kuri laikytina, kad yra skirta viešajai informacijai skleisti.

Dėl to ministerija kreipėsi į „Naisių bendruomenę“ ir pareikalavo iki ketvirtadienio pateikti užpildytą leidėjo deklaraciją. Jei tai nebus padaryta, „Naisių bendruomenei“ grėstų administracinė atsakomybė.

Kultūros ministerija jau daugiau nei metus turi teisę už duomenų nepateikimą leidėjus nubausti ir skirti nuo 300 iki 860 eurų, o esant pakartotiniam pažeidimui – nuo 900 iki 1700 eurų baudą.

Tačiau bent jau pernai tokia atsakomybė Lietuvoje nebuvo pritaikyta nė vienam leidėjui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas