Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 01 03

Kultūros ministerijos pertvarka: liko dvi savaitės, bet kas liks dirbti, dar neaišku

Kultūros ministerijos darbuotojai Naujuosius metus pasitiko su nerimu. Dar rugsėjį atleidimo lapelius gavę darbuotojai prie šventinių stalų sėdo taip ir nesužinoję, ar po dviejų savaičių dar turės darbus.
Saulius Skvernelis ir Liana Ruokytė – Jonsson
Saulius Skvernelis ir Liana Ruokytė-Jonsson / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rugpjūtį apie planuojamą reformą pranešusi ministerija tikino, kad pertvarka būtina tam, kad ministerijoje sumažėtų vadovų ir departamentai virstų skyriais. Rugsėjį visiems šimtui ministerijos darbuotojų buvo išdalinti įspėjimo apie atleidimą lapeliai. Juose nurodyta, kad pertvarka įvyks 2018 m. sausio 15 dieną.

Tuomet ministerijos vadovybė darbuotojus ir profsąjungą ramino, kad visi liksiantys dirbti valdininkai apie tai sužinos iki lapkričio vidurio. Tačiau lapkritį niekas nepaaiškėjo. Data buvo nukelta į tarpušventį – gruodžio 29-ąją. Aiškinta, kad tai – jau pats paskutinis terminas.

Tačiau Naujųjų metų sutikti Kultūros ministerijos darbuotojams teko sėsti taip ir nesužinojus, ar po dviejų savaičių jie dar turės darbus, ar jau nebe.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson tarp Kalėdų ir Naujųjų metų išėjo atostogauti, taip ir neinformavusi darbuotojų, kurie iš jų ministerijai dar bus reikalingi 2018-aisiais.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe

Profsąjunga lauks dar savaitę

Kultūros ministerijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Jautakis 15min antradienį sakė, kad iki šiol pasiūlymus toliau dirbti ministerijoje yra gavę tik keli darbuotojai – būsimi skyrių vadovai. Likusiems darbuotojams duoto pažado apie ateitį informuoti iki Naujųjų metų ministerijos vadovybė neištesėjo.

„Ne, nėra gauti pasiūlymai. Pasiūlymus gavo tik keli padalinių vadovai. Akivaizdu buvo, kad gruodžio 29 d. nieko negausime turint omenyje, kad politinė vadovybė atostogavo“, – sakė A.Jautakis.

Akivaizdu buvo, kad gruodžio 29 d. nieko negausime turint omenyje, kad politinė vadovybė atostogavo, – sakė A.Jautakis.

Pasak jo, profsąjunga nusiteikusi dar savaitę palūkėti. Tačiau, jei ir kitą savaitę pasiūlymai nebus pateikti, bus reikalaujama pertvarkos planus atidėti.

„Pagal dabartinį planą, sausio 15 dieną įsigalioja ministrės įsakymas, kuriuo keičiama ministerijos struktūra. Jei iki 15 dienos negauna darbuotojai pasiūlymų, tai jie kaip ir lieka be darbo. Manau, kad čia nereikės net mūsų iniciatyvos ir vadovybė terminą nukels pati, jei iš tikrųjų nespėjo pasiruošti“, – teigė A.Jautakis.

Jis juokėsi, kad formaliai, jei niekas nesikeis, kone visi darbuotojai sausio 16 dieną į darbą turėtų nebeiti, nes bus atleisti.

Pasak A.Jautakio, pertvarkai nebuvo tinkamai pasirengta, tačiau jis atmeta įtarimus, kad pertvarka buvo reikalinga norint atsikratyti kokių nors žmonių arba į darbą priimti savus.

„Kai kurios ministerijos dar išvis nepradėjo pertvarkų, o Kultūros ministerija, ko gero, norėjo būti pirmūnė ir pradėjo pertvarkas nepasirengusi. Procesas stringa dėl administracinių dalykų, ne dėl politinių“, – akcentavo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Jautakis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Jautakis

Anot A.Jautakio, ministerijos darbuotojų profsąjungai iki šiol nėra iki galo aišku, kas konkrečiai keisis ir kodėl. Nors ministrė kalba apie atliktą funkcijų analizę, viešai šis dokumentas nėra skelbiamas.

Kultūros ministerijos specialistų kolektyvas bus suformuotas nustatytu laiku – iki sausio 15 dienos. Nuo šios datos įsigalios nauja Kultūros ministerijos struktūra, – nurodė R.Grumadaitė.

„Kodėl reikia pokyčių, Valstybės kontrolė yra aiškiai nurodžiusi, tačiau kodėl pokyčiai yra tokie, kokie yra, nėra aiškinama. Kultūros ministerija užsiima tam tikru siurrealizmu – pirma nupiešia paveikslą, o paskui bando paaiškinti, kas jame vaizduojama“, – kalbėjo jis.

A.Jautakis pripažino, kad kai kurie darbuotojai nesulaukė, kol ministerijos vadovybė pasiūlys jiems pareigas pertvarkytoje ministerijoje, ir susirado kitus darbus, tačiau esą tokių žmonių tebuvo iki dešimties.

„Vienas kitas yra, bet nežinau, ar jie nebūtų išėję, jei nebūtų restruktūrizacijos. Masiško reiškinio nebuvo. O nerimo, žinoma, yra. Kaip gali jo nebūti, kai nežinai, ar po dviejų savaičių dar turėsi darbą? Nerimas čia neišvengiamas“, – teigė pašnekovas.

Pokyčių atidėti neketina

Kultūros ministrės patarėja Rita Grumadaitė 15min tikino, kad pertvarkos atidėti neketinama. Anot jos, pasiūlymus dirbti jau gauna dauguma ministerijos darbuotojų, nors konkrečių skaičių patarėja nenurodo.

„Pasiūlymus dirbti gauna dauguma Kultūros ministerijos darbuotojų. Yra patvirtinti padalinių nuostatai ir baigiami tvirtinti pareigybių aprašymai, pagal kuriuos darbuotojams pateikiami pasiūlymai dirbti naujose pareigose. Ministerijos pertvarkos klausimais bendradarbiaujama su darbuotojų profesine sąjunga.

Kultūros ministerijos specialistų kolektyvas bus suformuotas nustatytu laiku – iki sausio 15 dienos. Nuo šios datos įsigalios nauja Kultūros ministerijos struktūra“, – raštu 15min nurodė R.Grumadaitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rita Grumadaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rita Grumadaitė

Apie planus reformuoti Kultūros ministerijos struktūrą pranešta dar rugpjūčio pabaigoje. Tuomet teigta, kad struktūra keičiama siekiant dar labiau įtvirtinti Kultūros ministerijos kaip kultūros politikos formuotojos vaidmenį, kultūros politikos įgyvendinimą atiduodant ministerijai pavaldžioms ir kitoms kultūros sektoriaus įstaigoms.

Taip pat reformos esą reikia, kad ministerijoje būtų sustiprinamos kultūros edukacijos, visuomenės informavimo politikos bei medijų raštingumo kompetencijos, o regionų kultūros politika taptų horizontaliuoju prioritetu.

Pertvarka siekiama mažinti vadovaujančių asmenų ir pagalbinio personalo skaičių bei didinti viešojo administravimo ir kultūros politikos specialistų skaičių. Pertvarkos metu bus atsisakyta departamentinės sistemos, iš aštuoniolikos struktūrinių padalinių liks vienuolika, vadovų skaičius sumažės nuo dvidešimt šešių iki penkiolikos. Iš sprendimų priėmimo proceso eliminavus perteklines grandis paspartės procesas ir sustiprės sprendimų priėmėjų atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas