Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 28

Kunigas A.Toliatas bažnytinio pamokslo metu kalbėjo apie savo kovą socialiniuose tinkluose

Populiarus katalikų kunigas Algirdas Toliatas kreipėsi į tikinčiuosius pamokslu, pasakytu Šventų mišių Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje metu. Sakydamas pamokslą, kunigas papasakojo apie savo kovą socialiniuose tinkluose, kalbėjo apie žodžio laisvę ir pasakojo apie įvairiose šalyse už Biblijos citavimą teisėsaugos persekiotus kunigus.
Algirdas Toliatas
Algirdas Toliatas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Pagalvokime apie savo vertybes, savo tikėjimą, dėl kurio reikia žengti tam tikrus žingsnius. Žinote, man kaip buvo, kai prasidėjo visas tas tam tikras judesys netikėtas. Atrodytų, kad iš niekur visiškai – žaibas iš giedro dangaus. Žinote, man pirma mintis kokia buvo? Aš galvojau, kad tik Ramintojos (Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios aut. past.) neatimtų.

Tai man taip brangu, tai mano kūdikis, mano vaikas. Galvojau, kad gal aš geriau patylėsiu. Nes man tai gali atimti. Taip, čia yra valstybės pastatas, jėgos yra galingos. Jau nekalbu apie tai, kad ir kapelionas policijos esu. Viską galiu prarasti“ , – apie socialiniuose tinkluose užvirusią kovą dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo pasakojo kunigas.

Savaitės pradžioje A.Toliatas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino raginimu pasirašyti peticiją prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą. Tai sukėlė didelę reakcijų bangą visuomenėje. Politikavimu apkaltintas dvasininkas neigė tą daręs ir sakė, kad tiesiog pakvietė socialinių tinklų vartotojus „diskutuojant irtis į gelmę“.

Kiek vėliau, A.Toliatas įsivėlė į konfliktą su europarlamentare Aušra Maldeikiene. Jis paviešino politikės jam siųstas žinutes.

Sekmadienio pamokslo metu, A.Toliatas teigė nieko nenorėjęs įžeisti.

„Nieko nežeminu, esu priešiškas tam. Visada esu už pagarbos ir susikalbėjimo kultūrą“, – kalbėjo dvasininkas.

„Alma littera“ nuotr./Algirdas Toliatas
„Alma littera“ nuotr./Algirdas Toliatas

Bylodamas tikintiesiems, A.Toliatas ėmė pasakoti apie tai, kaip įvairiose šalyse persekiojami kunigai, Biblijos citavimą prilyginant neapykantos kalboms (angl. hate speech) ir visa tai vyksta „dėl kovos su smurtu.

„Kol dar nebuvau tiek įveltas, aš nežinojau tiek daug apie realius faktus. Žinote, kad Airijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje realūs dalykai vyksta – dvasininkai, vyskupai, patraukiami baudžiamojon atsakomybėn ir tampomi. Kai kur baigiasi visi tie teismai ir visi tyrimai niekiniai. Išteisina po metų dvejų ar kažkiek užtampytą žmogų, išniekintą, sutryptą į miltus. Vardan kovos prieš smurtą. Kitur yra ir tokių atvejų, kai ir apkaltino, ir nubaudė. Ir už ką nubaudė? Už Bibliją. Už tai, kad jie pasakė, kas parašyta Biblijoje“, – pamokslo metu tikintiesiems kalbėjo kunigas.

Teko aiškintis dėl kalbų

Iš tiesų, A.Toliato minimose šalyse yra žinomi net keli atvejai, kuomet įvairių konfesijų dvasininkams teko aiškintis dėl pasakytų žodžių.

2016 metais Airijoje buvo patrauktas atsakomybėn, tačiau galiausiai liko išteisintas Evangelikų protestantų pastorius Jamesas McConnellis, pasakęs, kad islamas yra „šėtoniškas“ ir „pragaro nerštas“. Jis buvo išteisintas dėl „labai įžeidžiančių“ pastabų apie musulmonų religiją.

2019 metais Baptistų pastorius Stevenas Andersonas nebuvo įleistas į Airiją dėl neapykantos kalbų. Tokią galimybę numato šalies įstatymai. Kaip skelbia „The New York Times“, šis pastorius jau kurį laiką garsėjo visai ne Biblijos citavimą primenančiomis kalbomis. 2009 metais jis pareiškė, kad nekenčia tuometinio JAV prezidento Barracko Obamos ir meldžiasi, kad šis numirtų. Jis ragino „išnaikinti visus gėjus“ ir džiaugėsi žinia apie masines žudynes Orlando gėjų klube, kurių metu žuvo 49 žmonės.

123RF.com nuotr./Malda
123RF.com nuotr./Malda

Už Biblijos citavimą nebaudė

A.Toliato minima bausmė už Biblijos citavimą nutiko 2015 metais Šveicarijoje.

Kaip skelbia portalas swissinfo.ch, 2015 metais katalikų vyskupas Vitus Huonderis mišių metu sakydamas pamokslą apie šeimą, pacitavo ganėtinai kontroversišką Biblijos vietą.

73 metų vyskupas pacitavo dvi eilutes: „Jei vyras sugultų su vyriškiu tarsi su moterimi, jiedu abu nusikalto bjauriu iškrypimu – jie abu turi būti nužudyti nes užsitraukė kraujo kaltę“.

Atsakydamas į plojimus, vyskupas tęsė: „Vien dviejų šių eilučių pakanka vienareikšmiškai išaiškinti bažnyčios poziciją dėl homoseksualumo“.

Tiesa, po kelių dienų vyskupas išplatino viešą atsiprašymą, kuriame teigė, kad „buvo neteisingai suprastas“.

Jis nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už šį incidentą.

Atvejis Lietuvoje

Už savo žodžius tenka aiškintis kunigams ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. Kauno rajono Rokų Šv. Antano Paduviečio parapijos kunigas Virginijus Gražulevičius nemalonę užsitraukė parašęs komentarą internete.

„Duot į kailį tokiems „išdraskytašikniams“ – internete parašė kunigas. Taip jis reagavo į žinią, kad prie Rusijos ambasados susirinkę piketuotojai protestavo prieš homoseksualų teisių pažeidimus Rusijoje.

Kauno apylinkės teismas kunigą buvo pripažinęs kaltu – už padarytus nusikaltimus V.Gražulevičiui buvo skirta 18 MGL (677 eurų) bauda. Galiausiai kunigą išteisino Lietuvos aukščiausiasis teismas ir baudos mokėti jam neteko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas