Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2017 10 24

Kur dingo nepaskirstytas Š.Gustainio viešosios įstaigos turtas? Aiškėja dar viena apgavystė

Politinės korupcijos byloje įtariamuoju tapusio buvusio Seimo nario Šarūno Gustainio valdytos viešosios įstaigos „Taikomosios politikos institutas“ suorganizuoti mokymai gali tapti akmeniu, nuskandinsiančiu Liberalų sąjūdžio viltis išsikapanoti iš skolų. O ką dar, be mokymų liberalams, pernai veikė ši įstaiga, kiek pinigų ji turėjo ir kur jie dingo, kai 2016-ųjų birželį įstaiga užsidarė? Čia kyšo dar vienos Š.Gustainio apgavystės ausys.
Šarūnas Gustainis
Šarūnas Gustainis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Registrų centrui pateiktuose likvidavimo dokumentuose nurodoma, kad viešosios įstaigos dalininkai Š.Gustainis ir Mindaugas Lapinskas 2016 m. birželio 16 dieną nusprendžia likviduoti „Taikomosios politikos institutą“, nes „baigiasi dauguma projektų“ ir nebėra tikslinga išlaikyti atskirą juridinį vienetą.

Dalininkai iš įmonės atsiėmė po 29 eurus, o likusį nepaskirstytą turtą nutarė pervesti viešajai įstaigai „Vilniaus pažangių studijų centras“. Kokio dydžio turtas turėtų būti perduotas, nėra nurodyta.

Apgavo ir dingo

„Vilniaus pažangių studijų centro“ vadovas, teisingumo ministru dirbus Remigijui Šimašiui jo patarėju buvęs Algimantas Čepas tikina, kad perduoti Š.Gustainio įstaiga turėjo ne pinigus, o kelis kompiuterius, filmavimo kamerą ir nešiojamą duomenų saugojimo diską. Visų daiktų vertė – apie 4 tūkst. eurų.

Tačiau iki šiol A.Čepas formaliai perduotų daiktų taip ir nesulaukė, nors dar pernai „Taikomosios politikos instituto“ vadovės, Š.Gustainio mylimosios, Vilniaus savivaldybės tarybos narės liberalės Justinos Kašėtaitės paprašytas pasirašė daiktų priėmimo-perdavimo aktą.

„Čia iš tikrųjų kalba yra apie mano durnumą ir truputėlį pasitikėjimą. (...) Pats teisininkas ir pasimoviau, galvojau, kad pirma yra susitarimas, kad perduos, bet iš tikrųjų jame nurodyta, kad perdavė ir aš tai pasirašiau“, – apgailestavo A.Čepas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Kriminologas, tyrimo „Socialinis korupcijos kontekstas: makro, mezo ir mikro veiksnių analizė“ vadovas Algimantas Čepas
Asmeninio archyvo nuotr. /Kriminologas, tyrimo „Socialinis korupcijos kontekstas: makro, mezo ir mikro veiksnių analizė“ vadovas Algimantas Čepas

Pasak jo, pervesti „Taikomosios politikos instituto“ turtą į jo įstaigą greičiausiai patarė bendras pažįstamas – tuometis Seimo nario Š.Gustainio padėjėjas Gytis Andrulionis. Tačiau dėl turto perdavimo A.Čepas bendravo ne su Seimo nariu, o su jo drauge J.Kašėtaite.

Būtent ją pernai pasikalbėti apie perduodamus kompiuterius mažiausiai triskart sako kvietęs A.Čepas.

„Ieškojau, kur dingo tie daiktai. Mes buvome su Justina tris ar keturis kartus susitikę. Ji vis kartojo, kad perduos, kad gal kartu bus galima vystyti kažkokią šviečiamąją prevencinę veiklą Lietuvos regionuose, tačiau jie dingo. (…) Per R.Šimašių neieškojau. Neprispaudžiau jų taip, kad kreipiuosi į prokuratūrą, jei jūs man neatiduodate, bet tikrai klausinėjau“, – sakė jis.

Du tyli, trečias nieko nežino

Nei Š.Gustainis, nei J.Kašėtaitė situacijos komentuoti nepanoro.

15min pavyko susisiekti tik su buvusiu „Taikomosios politikos instituto“ dalininku M.Lapinsku. Jis tikino, kad su viešąja įstaiga „Taikomosios politikos institutas“ nieko bendra nebeturi nuo 2013-ųjų metų ir apie įstaigos veiklą prieš užsidarymą nieko negali pasakyti.

Karolio Mankausko nuotr./Mindaugas Lapinskas
Karolio Mankausko nuotr./Mindaugas Lapinskas

„Kai jis buvo likviduojamas, man privežė J.Kašėtaitė dokumentą, aš pasirašiau ir viskas. Aš buvau jo steigėjas ir, čia ne akcinė bendrovė, negaliu to statuso atsisakyti, tačiau nei aš bendravau su kitu dalininku, nei žinojau, ką jie veikia. Kai nutarė likviduoti, paskambino advokatas ir paklausė, ar sutinku. Sutikau“, – sakė M.Lapinskas.

Jis teigia nieko nežinojęs ir nenorėjęs žinoti nei apie įstaigos finansinius rėmėjus, nei apie vykdomus projektus.

„Visa, ką reikia, visi yra užfiksavę, kad aš nebendravau jau daug metų. Taip, buvau apklaustas, bet nebendravau ir nieko nežinau“, – sakė buvęs „Taikomosios politikos instituto“ dalininkas.

Apklausia visus donorus

Panašu, kad iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio kaip parama „Taikomosios politikos institutui“ paaukoti 8700 eurų, kuriuos prokurorai traktuoja kaip kyšį Š.Gustainiui, – tėra tik žiedeliai.

Liberalų korupcijos bylą tiriantis prokuroras Justas Laucius prieš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdį žurnalistams patvirtino, kad 2016 m. įstaiga surinko apie 100 tūkst. eurų paramos – ne ką mažiau nei 2015-aisiais surinkti 127 tūkst. eurų.

„Labai tiksliai jums nepasakysiu, bet suma nėra daug mažesnė. Kiek atmintis leidžia atsakyti, tai sumos yra panašios. Jos netapačios, mažesnės, bet neleisčiau sau pasakyti, kad smarkiai mažesnės“, – teigė J.Laucius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Laucius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Laucius

Anot jo, prokurorai yra nustatę įstaigos finansinę struktūrą, visus „Taikomosios politikos instituto“ rėmėjus ir juos apklausia.

„Visi donorai yra įstatymų nustatyta tvarka arba apklausti arba dar apklausinėjami ir vienokie ar kitokie procesiniai sprendimai dėl jų baudžiamojoje byloje bus priimti“, – teigė jis.

„Ready to Win“ – vienintelis 2016-ųjų projektas?

Prokurorų VRK pateiktais duomenimis, 2016-aisiais sausio 16 – balandžio 24 dienomis „Taikomosios politikos instituto“ liberalams surengta dešimtys mokymų įvairiuose Lietuvos miestuose kainavo 45 tūkst eurų.

Tuomet lieka neaišku, kur galėjo būti išleisti kiti pinigai, nes iš dabar jau uždaryto „Taikomosios politikos instituto“ tinklalapio panašu, kad mokymai liberalams „Ready to Win“ buvo vienintelis įstaigos projektas vykdytas 2016-aisiais.

Kur išleisti pinigai greičiausiai niekada ir nesužinosime, nes finansinių duomenų apie savo veiklą 2016-aisiais Registrų centrui „Taikomosios politikos institutas“ jau nepateikė.

Paskutinė pateikta „Taikomosios politikos instituto“ finansinė ataskaita leidžia sužinoti tik apie 2015-aisiais gautą paramą ir patirtas išlaidas.

Šios ataskaitos aiškinamajame rašte nurodoma, kad įstaiga veiklą vykdo tik iš paramos ir 2015-uosius pasitiko turėdama beveik 64 tūkst. eurų paramos lėšų ir beveik 31 tūkst. eurų projektinių lėšų.

„Taikomosios politikos instituto“ mokymai liberalams Kaune 2016 vasario 27 d.
„Taikomosios politikos instituto“ mokymai liberalams Kaune 2016 vasario 27 d.

Taip pat teigiama, kad vien per 2015-uosius „Taikomosios politikos institutas“ gavo paramos už 127 tūkst. eurų. Nurodoma, kad paramą skyrė juridiniai asmenys, tačiau nepateikiama informacija, kokie.

Įstaiga skelbia, kad 2015-uosius metus pragyveno iš beveik 50 tūkst. eurų.

21,8 tūkst. eurų įstaiga nurodė išleidusi keturių (metų gale jau 5) darbuotojų darbo užmokesčiui. Beveik 10 tūkst. eurų įstaiga mokėjo už patalpų nuomą, 1,3 tūkst. eurų skyrė ryšių sąnaudoms, o liūto dalį – 33,2 tūkst. eurų „kitoms veiklos sąnaudoms“.

2015-aisiais įstaiga pradėjo ir pagarsėjusius mokymus „Ready to Win“ ir jiem išleido pirmuosius 995 eurus.

2016-uosius metus įstaiga pasitiko sąskaitoje turėdama 49 tūkst. eurų. Pasak prokuroro, per pusmetį iki likvidavimo buvo spėta surinkti dar apie 100 tūkst. eurų paramos.

Sprendimas likviduoti įstaigą priimtas netrukus po kratų pas buvusį Liberalų sąjūdžio pirmininką Eligijų Masiulį ir po Liberalų sąjūdžio sprendimo drausti politines pareigas einantiems partijos nariams turėti viešąsias įstaigas – 2016 m. birželį.

2016 m. gruodį Š.Gustainis liberalų korupcijos byloje buvo apklaustas specialiojo liudytojo statusu. 2017 m. balandį jis buvo pašalintas iš Liberalų sąjūdžio ir pasitraukė iš Vilniaus miesto savivaldybės tarybos.

Šių metų gegužės pabaigoje Š.Gustainiui pareikšti įtarimai kyšininkavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius