Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kviečia visuomenę atsigręžti į jaunimą: kaip nusimesti etiketę „nieko iš tavęs nebus, nes tu iš blogos šeimos“?

Maltos ordino pagalbos tarnyba (maltiečiai) skelbia akcijos „Drąsiau į gyvenimą“, skirtos padėti sunkumus patiriantiems jaunuoliams, pradžią. Tėvų dėmesys atžalų raidai daro didžiulę įtaką, tad kas atsitinka, kai vaikas to dėmesio negauna? Maltiečiai kviečia visuomenę atsigręžti į jaunimą, patiriantį įvairaus pobūdžio sunkumų, vaikus, augančius socialinės rizikos šeimose, turinčius globos patirčių, be artimųjų pagalbos ieškančius savo kelio.
Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai
Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai / Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai

Akcijos dėmesio centre – paaugliai

Paauglystė – ypatingas tapatybės ieškojimo metas, kai užgriūna daug fizinių, emocinių ir socialinių pokyčių. Kur ieškoti atsakymų, kai, atrodo, niekas tavęs negirdi, kai trūksta atviro bendravimo su artimaisiais? Kaip šias problemas spręsti, kai jos slegia dviguba našta – savęs paieškų ir šeimos palaikymo trūkumo?

Emocinis atsiskyrimas, nepasitikėjimas savimi, probleminiai santykiai mokykloje, mokymosi sunkumai, rizikingas elgesys tampa kasdiene kova, kurioje paaugliui būtina pagalba.

Maltiečių pagalba apima visus su problemomis susidūrusio jauno žmogaus raidos etapus – nuo ankstyvos vaikystės iki įsitvirtinimo savarankiškame gyvenime.

Tai 12 vaikų dienos centrų, kuriuose svarbus kokybiškas užimtumas, maitinimas, psichologinė pagalba.

Paaugliams pagalba teikiama paauglių dienos namuose Kaune ir atviroje jaunimo erdvėje Vyžuonose Utenos rajone, kur jauniems žmonėms svarbu nugalėti nepasitikėjimą savimi ir drąsiai nusimesti visuomenės kabinamą etiketę „nieko iš tavęs nebus, nes tu iš blogos šeimos“.

Vyriausia maltiečių globojama jaunimo grupė – įvairių globos patirčių turintys jaunuoliai, kuriems teikiama palydėjimo į savarankišką gyvenimą paslauga.

Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Maltiečiai
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Maltiečiai

Jauni žmonės, sulaukę 18 metų, palieka globos namus, bet jiems reikia pagalbos, sprendžiant įsidarbinimo, finansinio raštingumo, pasitikėjimo suaugusiais, išankstinių nuostatų, kad išduos, problemas.

Ši paslauga teikiama Kaune, Telšiuose ir Marijampolėje.

Pasitelkė dirbtinį intelektą (DI)

Šiemet maltiečių vaikų ir jaunimo paramos kampanijos „Drąsiau į gyvenimą“ vizualines priemones kūrė Margareth Key (tai kūrėjos pseudonimas), pasitelkusi dirbtinio intelekto įrankius ir technologijas.

Sukurti 5 trumpi filmukai atskleidžia jauno žmogaus tapatybės ir kelio paieškas.

Užsimaukšlinęs kapišoną paauglys keliauja per Alisos stebuklų šalį, kaip Džeikas Sali iš „Avataro“ atveria duris į savo planetą, kovodamas su šėlstančia jūra iriasi kelrodžio švyturio link, kaip kompiuterinio veiksmo žaidimo „Ragnarok“ herojus, pradėjęs nuo nulio, pasiekia pergalę ir pripažinimą.

Organizuoja hakatoną

Vienas iš filmukų simbolizuoja maltiečių organizuojamą hakatoną.

Maltiečių kampanijos pabaigoje globojamam jaunimui bus organizuojamas būtent hakatonas. Toks renginys vyks jau antrą kartą.

Maltiečiai pastebi, kad ši naujovė turi potencialo, skatinant jaunų žmonių kūrybiškumą, pasitikėjimą savimi, norą ieškoti sektinų pavyzdžių ir siekti savirealizacijos.

Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai/Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai
Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai/Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai

"Po praėjusių metų hakatono jaunimo ir mentorių išsakytos mintys, užsimezgusi draugystė aiškiai parodo – maltiečių globojamam jaunimui reikia tokių naujų perspektyvų, naujų patirčių, kurių savo kasdienybėje patirti negali.

O dirbantiems su jaunimu maltiečių specialistams hakatonas yra neįkainojama pamoka, kaip išmoktus metodus taikyti tiesioginiame darbe, ugdant jų savarankiškumo kompetencijas‘‘, – įsitikinęs maltiečių generalinis sekretorius Edvinas Regelskis.

Įkūrė paramos fondą

Kad pagalba būtų kuo tikslingesnė, maltiečiai įkūrė vaikų ir jaunimo paramos fondą.

Kiekvienas pagalbos atvejis yra individualus ir kainos, ir svarbumo atžvilgiu, tačiau turint finansinį palaikymą, lengviau ir greičiau galima atliepti poreikius.

„Goodlife photography“ nuotr./2023-aisiais vykęs maltiečių hakatonas
„Goodlife photography“ nuotr./2023-aisiais vykęs maltiečių hakatonas

Fondo lėšomis bus apmokamos specialistų konsultacijos ir priežiūra (psichologų, teisininkų ir kt.), korepetitoriai (papildomas ugdymas ir pagalba), jaunimo užimtumo skatinimas (muzikos, sporto, dailės ir kt. būreliai), socialinių ir bendravimo įgūdžių lavinimas stovyklose ir renginiuose, kitos priemonės, padėsiančios jaunam žmogui rasti sektinų pavydžių ir orientyrų.

Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai/Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai
Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai/Su DI pagalba Margareth Key kurti vizualai

„Vaikų ir jaunimo paramos fondo lėšos bus naudojamos ne baziniams pagalbos vaikams poreikiams, tokiems kaip vaikų dienos centrų išlaikymas, maitinimas, jos leis sutelkti dėmesį į individualią pagalbą.

Emocinis ir psichologinis palaikymas, papildomi mokymai ir mokymosi priemonės tiesiog būtinos su sunkumais susiduriantiems vaikams, kaip ir specialios pagalbos programos ar specialistų konsultacijos rizikingose situacijose atsidūrusiam jaunimui“, – fondo būtinumą paaiškino E.Regelskis.

Norintys padėti vaikams bei jaunimui įveikti sunkumus paramą visus metus gali pervesti į Maltos ordino pagalbos tarnybos vaikų ir jaunimo fondo sąskaitą LT294010051003992200.

Apie lėšų panaudojimą maltiečiai skelbia metinėje veiklos ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas