Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 11

Cezario pjūvį pasirinkusios nėščiosios baudžiamos? Piktinasi operacijos kaina ir mokamu komplikacijų gydymu

Sudarius gimdyvėms galimybę savo noru pasirinkti cezario pjūvio operaciją (CPO) piktinamasi, kad tvarka neproporcinga ir net baudžiamoji moterų atžvilgiu. Nepaisant to, kad ir dabar operacinis gimdymas galimas ne bet kada, o tik esant tam tikroms indikacijoms, jo kaina yra didžiulė, be to, reikėtų susimokėti ir už galimų komplikacijų gydymą. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nurodė, kad yra pasirengusi svarstyti komplikacijų gydymo apmokėjimo klausimą atidžiai įvertinant galiojantį teisinį reglamentavimą ir visų suinteresuotų pusių argumentus.
Gimdymas
Gimdymas / Unsplash.com nuotr.

Nuo šių metų nėščiosioms leidžiama pasirinkti operacinį gimdymo būdą.

Moterims, kurioms medikų komisija dėl galimų komplikacijų paskiria cezario pjūvį, ši paslauga yra apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų.

Esant tam tikroms santykinėms medicininėms indikacijoms nėščiajai vis tiek norint gimdyti operaciniu būdu, tą ji gali padaryti, bet reikia už tai susimokėti, įskaitant išlaidas dėl kilusių komplikacijų.

Kitą savaitę Seimo Laikinoji Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių grupė su SAM atstovais, akušeriais-ginekologais, klinikų atstovais ketina aptarti cezario pjūvio operacijos (CPO) nėščiosios pageidavimu paslaugos organizavimo tvarką.

Kaip pažymi grupės vadovė Morgana Danielė, dabar numatyta praktika, kad pacientė, pasirašydama sutartį su CPO paslaugą teikiančia įstaiga, sutinka apmokėti CPO paslaugos išlaidas, įskaitant išlaidas dėl kilusių komplikacijų, nėra būdinga ir netaikoma jokioms kitoms medicininėms paslaugoms.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Morgana Danielė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Morgana Danielė

Tai, jos akimis, suponuoja moterų baudimą už CPO pasirinkimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas