Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 09 /11:03

SAM kanclerė: jau užsakinėjame „Pfizer“ vakcinas vaikams, norintieji skiepysis gruodį

Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba pritaria, kad Lietuvoje nuo koronaviruso būtų skiepijami 5–11 metų vaikai, tačiau laukiama Europos vaistų agentūros (EVA) sprendimo. Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė sako, kad po agentūros sprendimo Lietuvoje skiepyti vaikus galimybė atsirastų po savaitės, tačiau ministerija jau dabar užsakinėja vaikams skirtas vakcinas.
COVID ligoninės skyrius
COVID ligoninės skyrius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Infekcinių ligų centro vadovė infekcinių ligų gydytoja Ligita Jančorienė antradienį spaudos konferencijoje sakė, kad ekspertai svarstė ir vaikų skiepijimą nuo 5 iki 11 amžiaus – šiuo metu tai jau daroma JAV.

„Tačiau EVA kol kas dar sprendimo nepateikė, tikimasi, kad sprendimas bus pateiktas kažkur gruodžio viduryje“, – kalbėjo medikė.

L.Jančorienės teigimu, gal nebūtų reikalinga skiepyti visų be išimties vaikų, tačiau yra tėvų, kurie to norėtų – šios galimybės esą atimti negalima.

Tikrai ne visi vaikai Lietuvoje yra persirgę.

„Galiausiai, judant link visuomenės imuniteto įgijimo, turime galvoti apie visų amžiaus grupių imunizuotumą. Tikrai ne visi vaikai Lietuvoje yra persirgę (...) Jei tokia galimybė yra, jeigu vakcina yra pritaikyta tos amžiaus grupės vaikams, manau, kad Lietuva turėtų natūraliai įstoti tarp į tų šalių, kurios gali pasiūlyti vakciną vaikams“, – sakė ji.

Kanclerė: vakcinas jau užsakinėjame

Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė sakė, kad EVA priėmusi sprendimą jį nedelsiant paviešina.

„Kadangi turime ekspertų pritarimą skiepyti šio amžiaus vaikus, SAM atliktų tam reikalingus teisinius pakeitimus, per savaitę galėtų įsigalioti leidimas skiepyti šio amžiaus grupės vaikus.

Ministerija ruošiasi tam veiksmui, kadangi „Pfizer“ kompanija jau renka poreikį, kiek reikėtų vaikams skirtų vakcinų, atitinkamai jas užsakinėjame, kad jau gruodžio mėnesį norintiems būtų galimybė pasiskiepyti“, – sakė ji.

Ankstesnė revakcinacija – kitą savaitę

L.Jančorienės teigimu, buvo svarstoma dėl galimo revakcinacijos termino paankstinimo, „Moderna“ vakcinos pritaikymo revakcinacijai – dėl „Modernos“ sprendimai dar nepriimti.

„Dauguma ekspertų neprieštaravo, kad terminas būtų trumpinamas iki keturių mėnesių“, – teigė ji.

J.Grebenkovienės teigimu, SAM trečiosios dozės paankstinimą įteisins kitos savaitės pradžioje.

Gyventojai gali planuotis kitai savaitei ir gauti savo sustiprinančią dozę anksčiau.

„Gyventojai gali planuotis kitai savaitei ir gauti savo sustiprinančią dozę anksčiau“, – sakė ji.

L.Jančorienės teigimu, ankstinti trečiąją dozę patariama ne visiems.

Anot medikės, tais atvejais, kuomet yra padidinta rizika užsikrėsti ir sirgti sunkiau – sergantiems lėtinėmis ligomis, turintiems antsvorį, turintiems vienokią ar kitokią imunosupresinę būklę, vakcinų efektyvumas labai gerai išsilaiko pirmus keturis mėnesius.

„Tačiau vėliau, nuo 4 iki 6 mėnesių vakcinų efektyvumas ima blėsti. Todėl ryškių rizikos grupių atstovams galima paankstinti“, – sakė ji.

TV TOPAS nuotr./Marius Strioga
TV TOPAS nuotr./Marius Strioga

Nacionalinio vėžio instituto vyresnysis mokslo darbuotojas, biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga jai paantrino, sakydamas, kad imunitetas po keturių mėnesių pradeda silpti – rizikos grupių žmonės turėtų revakcinuotis nedarę antikūnų tyrimo.

Kiti žmonės, anot M.Striogos, galėtų tokį tyrimą atlikti, tačiau jo rezultato neturėtų vertinti patys – geriau tai patikėtų šeimos gydytojui.

Pandemija turi ne vieną piką

L.Jančorienė antradienį sakė, kad koronaviruso situacija yra valdoma. Tačiau, jos teigimu, Europoje įsitvirtinus delta atmainai, yra ir pesimistinių prognozių, kad atmaina, medikės žodžiais, dar gali parodyti ragus.

„Pandemija paprastai turi ne vieną, bet keletą pikų, tai mes juos dabar vieną po kito ir išgyvename“, – kalbėjo ji.

Anot medikės, pasaulio mokslininkai pateikia keletą scenarijų, kaip gali toliau vystytis pandemija.

„Situacija kiekvienoje šalyje priklauso nuo paskiepytųjų procento. Kuo tas procentas aukštesnis, tuo situacija geriau valdoma, bet turi būti šalia ir infekcijų kontrolės priemonės. – Šie dalykai eina ranka rankon, kartu“, – kalbėjo ji.

L.Jančorienės teigimu, šalys, kuriose, pavyzdžiui, apie 80 populiacijos paskiepyta ir imamasi papildomų priemonių, situaciją geriausiai valdo vertindamos hospitalizacijos ir mirčių skaičius.

„Jeigu mums nesiseks išlaikyti vakcinacijos apimčių, jas didinti, neišvengiamai teks didinti infekcijų kontrolės priemones, nes kitaip situacija bus sunkiai valdoma, nes tie dalykai labai susiję“, – pabrėžė ji.

Anot medikės, jei Lietuvoje sunku prikviesti pasiskiepyti tuos, kurie visai nesiskiepijo, verta akcentuoti trečiosios dozės svarbą.

Ji pabrėžė, kad šalyse, kur vakcinacijos apimtys aukštos, gerokai mažesnė tikimybė formuotis naujoms viruso atmainoms.

Didžiausi viruso atmainų donorai – šalys, kuriose mažiausios vakcinacijos apimtys.

„Didžiausi viruso atmainų donorai – šalys, kuriose mažiausios vakcinacijos apimtys“, – pabrėžė gydytoja.

Karantinas gali būti svarstomas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys antradienį interviu LRT sakė, kad jei reanimacijose gydomų žmonių skaičius pasiektų 240, tai būtų signalas, kad sistema nebegali teikti planinių paslaugų.

Tuomet, anot jo, galėtų būti svarstoma karantino galimybė – jo metu būtų ribojami renginiai, veiklos ir žmonių judėjimas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Pirmadienį Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė BNS teigė, kad Vyriausybėje svarstoma galimybių pasą taikyti nuo 12 metų ir panaikinti testavimosi alternatyvą.

„Šiuo metu vyksta diskusijos, kad amžiaus ribą reikėtų pamažinti – galbūt iki 12 metų, taip pat svarstoma galbūt atsisakyti testų. Kol kas sprendimai nėra priimti, bet diskusijos tikrai vyksta“, – BNS teigė L.Ašoklienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas