Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 15

L.Kasčiūnas apie „Wagner“ grupuotės atvykimą į Baltarusiją: Lietuvai papildomos grėsmės nėra

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tikina, kad Lietuvos saugumui papildomos grėsmės nėra. Tai jis savo „Facebook“ paskyroje pareiškė šeštadienį pasirodžius pranešimams, kad Baltarusijos teritorijoje pastebėta 60 transporto priemonių kolona su „Wagner“ kovotojais.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Į kaimyninės Baltarusijos teritoriją atvyko pirmieji „Vagnerio” grupuotės, kurią mano siūlymu Lietuvos Seimas yra pripažinęs teroristine organizacija, smogikai. Tiesa, prieš perkėlimą į Baltarusiją, jie Rusijos Gynybos ministerijai grąžino sunkiąją ginkluotę bei techniką ir šiuo metu nėra rimtesnę kovinę galią turinti grupuotė, todėl Lietuvos saugumui papildomos tiesioginės grėsmės nekelia“, – tikino L.Kasčiūnas.

Anot jo, nėra ir kokių nors požymių, kad „Wagner“ karių dislokavimas Baltarusijoje turėtų kokių nors tiesiogiai Lietuvai priešiškų tikslų, tai, pasak jo, tėra tik Rusijos vidaus problemų laikinas sprendimas.

„Kita vertus, šių karo nusikaltėlių ir galvažudžių perkėlimo į Baltarusiją procesas prasidėjo ir tolesni scenarijai priklausys nuo grupuotės pajėgumų/kovinės galios ir veikimo mandato (rotacijos į Afrikos ir kitas jų misijas, Baltarusijos kariuomenės mokymai, paramai Lukašenkos režimui ar pan.)“, – toliau rašo L.Kasčiūnas.

Gynybos komiteto pirmininkas taip pat užtikrina, kad Lietuvos valstybė ir NATO sąjungininkai šį procesą atidžiai stebi ir vertina.

„Geriausias atsakas į tokius iššūkius yra nuolatinis priešakinės NATO gynybos stiprinimas. Tai nuosekliai ir darome. Tai numatyta ir naujuose NATO gynybos planuose, kurie šią savaitę pativirtinti Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo L.Kasčiūnas.

Baltarusijoje pastebėta didelė „Wagner“ kovotojų kolona

Šeštadienį į Baltarusiją atvyko didelė privačios karinės kompanijos „Wagner“ kolona. Iš viso užfiksuota mažiausiai 60 skirtingų automobilių, kuriuos lydėjo Baltarusijos kelių milicijos automobiliai, praneša UNIAN.

„Šį rytą, liepos 15 d., buvo pastebėta didelė lengvųjų ir krovininių automobilių kolona su vadinamosios DLR/LLR valstybiniais numeriais. Veiksnių visuma rodo, kad tai yra samdinių grupuotės „Wagner“ kolona, kuri naktį įvažiavo į Baltarusiją iš Rusijos Federacijos Kričevo srityje“, – sakoma Baltarusijos stebėjimo grupės „Belaruski Gajun“ pranešime, paminint apsišaukėliškus Rytų Ukrainos separatistinius darinius – „Donecko liaudies respubliką“ (DLR) ir „Luhansko liaudies respubliką“ (LLR) .

Pažymima, kad kolona judėjo per Rahačovą link Bobruisko, o paskui į Asipovičius. Stebėtojai mano, kad samdiniai judėjo į palapinių miestelį Celės kaime.

Nurodoma, kad kolonoje buvo pastebėta mažiausiai 60 transporto priemonių, įskaitant pikapus, sunkvežimius ir mažiausiai tris autobusus, skirtus žmonėms vežti. Rusijos samdinius lydėjo Baltarusijos kelių milicijos automobiliai.

VSAT: nėra indikacijų, kad Lietuvai reikia imtis papildomų priemonių

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis 15min šeštadienį teigė, jog šiuo metu nėra indikacijų, kad Lietuvai reikia imtis papildomų sienos apsaugos priemonių.

„Sienų apsauga su Baltarusija ir Rusija jau yra sustiprinta gana ilgą laiką. Ir dėl neteisėtos migracijos, ir dėl NATO Viršūnių susitikimo yra ypač aukštas sienų apsaugos, kontrolės, stebėjimo lygis. Nėra tokių indikacijų, kad prie dabartinio aukšto (red. past. apsaugos) lygio reikėtų kažko papildomo“, – sakė G.Mišutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas