Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 01

L.Kasčiūnas: jeigu karinį Kaliningrado tranzitą leistume dabar, tai būtų skandalas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas nesureikšmina kolegos liberalo Raimundo Lopatos keliamų klausimų dėl pavasarį vykusio karinio Kaliningrado tranzito. Pasak konservatoriaus, Lietuva tokį tranzitą sustabdė ir tai yra svarbiausia.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Jeigu mes tokį tranzitą leistume dabar, tai būtų skandalas, manau, kad dabar tai galime palikti politikos archeologijai“, – 15min ketvirtadienį sakė NSGK pirmininkas.

15min primena, kad liberalas R.Lopata šią savaitę iškėlė klausimą dėl karinio Kaliningrado tranzito, vykusio dar mėnesį nuo karo Ukrainoje pradžios.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas patvirtino, kad iki kovo 28-osios per Lietuvą vyko rusiško kuro pervežimai, tačiau jis vengė vadinti tai kariniu tranzitu.

Anot jo, karinis tranzitas „nuo 2014 metų vežant karinės paskirties priemones, įrangą nevyko“, tačiau pagal 1993 metų susitarimą buvo leidžiama pervežti kurą per Lietuvos teritoriją.

Ministro teigimu, per šalį kasmet pravažiuodavo 400-500 cisternų, tačiau nebūtinai visos iš jų buvo pilnos. Krašto apsaugos ministras teigė, kad kuro pervežimas buvo nutrauktas tik kovo 28 dieną, pasikonsultavus su „mūsų strateginiais sąjungininkais“.

15min duomenimis, nuo karo Ukrainoje pradžios iki kovo 28-osios į Kaliningradą pervežta penkios dešimtys cisternų kuro, metų pradžioje – dar iki karo – dvigubai daugiau.

Pasak NSGK pirmininko, šį rusiško kuro tranzitą buvo galima stabdyti ir anksčiau, tačiau tai užtruko, nes reikėjo pasitarti su sąjungininkais.

„Svarbiausia, kad tas kuro tranzitas yra sustabdytas. Aišku, galbūt ir buvo galima stabdyti dar anksčiau, nereikėjo galbūt laukti mėnesio, bet sutinku ir su tuo, kad reikia tokiais atvejais pasitarti ir su sąjungininkais“, – pasakojo L.Kasčiūnas.

Jis taip pat paprieštaravo krašto apsaugos ministrui A.Anušauskui, kuris karinėms reikmėms skirto kuro pervežino nenori laikyti kariniu tranzitu.

„Jeigu tu gali tą kurą įpilti į tanką, kuris važiuoja ir šaudo, į lėktuvą, kuris skraido ir šaudo, tai negali to taip lengvai atsieti nuo karinio tranzito“, – tvirtino NSGK pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geležinkelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geležinkelis

Klausimą dėl kuro tranzito, vykusio dar mėnesį ir po karo Ukrainoje pradžios, iškėlęs liberalas R.Lopata situaciją žada aiškintis ir NSGK, tačiau L.Kasčiūnas „temos“ tame teigė nematantis.

„Gerai, kad klausimas iškeliamas, nes čia yra kažkoks parlamentinės kontrolės dėmuo, bet aš nematau čia kažkokio skandalo – juk susitvarkėme ir tai svarbiausia“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

„Kiekvienas komiteto narys gali siūlyti darbotvarkę, gerbiu savo komiteto narius ir Seimo statutą. Jeigu tokia iniciatyva ateis, mes turėsime aptarti šitą reikalą, tik nelabai matau temos, nes daugmaž viskas aišku“, – pridūrė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naujosios Vilnios geležinkelio stotis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naujosios Vilnios geležinkelio stotis

Prezidentas nesureikšmina

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat nesureikšmina karinėms reikmėms skirto kuro pervežimo per Lietuvą.

Anot valstybės vadovo, apie tai buvo žinoma, todėl keista, kad klausimai dėl to pradedami kelti dabar.

„Žinau, kad kai kurie Seimo nariai dabar ėmė kelti klausimus, nors patys turėjo būti apie viską informuoti – nežinau, kodėl jie keletą mėnesių tylėjo ir dabar, štai, nori atrodyti kaip pirmokėliai, gudresni už kitus“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė prezidentas, kurį cituoja naujienų agentūra BNS.

„Visi viską žinojo ir eina kalba ne apie kažkokį karinių priemonių tranzitą, o apie degalų tranzitą“, – pridūrė jis.

Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra įsitikinusi, kad kolegos liberalo R.Lopatos keliama tema dėl karinio Kaliningrado tranzito yra reikšminga, tačiau tikina, kad kartais „šiek tiek tirštinamos“ spalvos. Ji teigia, kad tai asmeninė Seimo nario iniciatyva, nederinta su frakcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas