Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 02

L.Kasčiūnas po susitikimų su žvalgybos institucijomis: ketinimų testuoti NATO 5 straipsnį tikrai nėra

Dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą šiemet nukeltas tradiciškai metų pradžioje turėjęs vykti ataskaitos apie grėsmes mūsų nacionaliniam saugumui viešas pristatymas. Po susitikimų su šalies saugumo institucijų vadovais, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sakė, kad nestebima, jog būtų intencijų testuoti NATO įsipareigojimus. Kartu jis pabrėžė, kad Lietuva turi skubiai rengtis priimti papildomas sąjungininkų pajėgas.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiomis dienomis mūsų žvalgybos institucijos – Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos – Seimo NSGK nariams pristatė 2021 metų veiklos ataskaitas.

Trečiadienį L.Kasčiūnas sakė, kad Seimo NSGK pasiūlė, kad kol kas nebūtų pristatytas Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas už praėjusius metus.

„Kol kas turbūt reikia analizuoti tai, kas vyksta Ukrainoje – invaziją, o po to įvertinti pamokas ir, natūralu, Lietuvos ir viso Aljanso adaptaciją prie naujos realybės po to, kai viskas pasibaigs. Matyt, ir ta analizė, ir vertinimas turėtų atsižvelgti į visa tai. Mes pasiūlėme tai padaryti“, – trečiadienį Seime žurnalistams komentavo Seimo NSGK vadovas.

Po susitikimo su AOTD atstovais, L.Kasčiūnas akcentavo, kad jokių intencijų testuoti NATO 5 straipsnį, numatantį kolektyvinę gynybą, tikrai nėra.

Jis minėjo, kad Rusija susiduria su rimtomis problemomis Ukrainoje.

Tai esą veikia ir jos pačios planavimą, ir mūsų situacijos vertinimą, ypač kai iš esmės nebeliko nepriklausomos Baltarusijos, nes joje nuolat dislokuotos Rusijos karinės pajėgos.

„Mums reikia atliepti šitą iššūkį ir tiesiog būti pasirengus. Dėl to geriausias atsakas yra sąjungininkų priešakinės pajėgos Lietuvoje ir atgrasymo architektūros stiprinimas visaip kaip. NATO adaptuojasi prie naujos realybės“, – pabrėžė L.Kasčiūnas.

Jo žiniomis, atsižvelgiant į naują besiformuojančią realybę, antradienį Pentagonas pristatė besikeičiančią JAV lankstaus atsako doktriną.

Pasak Seimo NSGK vadovo, kalbama apie tai, kad ir Baltijos šalys gali būti naujo Aljanso pajėgų perplanavimo epicentre. Tai esą būtų solidus atgrasymo politikos mūsų regione pastiprinimas.

„Lietuvai reikia namų darbus daryti, stiprinti priimančiosios šalies pajėgumus. Tai yra, kad turėtume logistiką, infrastruktūrą, treniravimosi galimybes – kuo greičiau sukurti tai sąjungininkams, kad galėtume visi čia kartu plėtoti nacionalines pajėgas, NATO dėmenį ir ramstį su priešakinėmis pajėgomis. Ir, aišku, kai amerikiečiai čionai ateis su daug stipresniu buvimu, reikia greitinti poligono klausimą.

Kaip tik šiandien kreipiausi ir į krašto apsaugos ministrą, kad pateiktų daugiau informacijos. Jeigu reikia kokių nors teisinių pataisų, kaip pagreitinti procesą, mes, NSGK, pasiruošę padėti. Matyt, jau visi grįžo iš atostogų ir galima to imtis“, – kalbėjo L.Kasčiūnas, mintyje, matyt, turėdamas krašto apsaugos viceministrą Vilių Semešką, kaip skelbta Delfi, įtampai Ukrainoje vis kaitus išvykusiam į užsienį atostogauti.

Kitą savaitę Seimo NGSK rengia posėdį apie Lietuvos pasirengimą stiprinti priimančiosios šalies statusą ir pajėgumus.

„Kitaip tariant, kad turėtume ką pasiūlyti sąjungininkams, kurie nori čia atvykti“, – sakė L.Kasčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas