Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 30

L.Kukuraitis: apie pasitraukimą iš posto spręsti ne man

Triukšmas, kilęs po to, kai iš kauniečių šeimos buvo paimti vaikai, nerimsta. Nors tėvai jau atgavo savo 2-ejų ir 3-ejų metų mažylius, pasipiktinimas visuomenėje, panašu, dar tik įgauna pagreitį. Antradienį vakare prie Seimo susirinkusi mitinguotojų minia teigė, kad vaiko teisėmis besirūpinančios tarnybos ardo šeimas ir nepagrįstai iš jų atima vaikus. Tuo tarpu vaiko teisių reformos iniciatoriai teigė, kad vaikus reikia paimti iš nesaugios aplinkos.
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis dalyvavo Tarpžinybinės vaiko gerovės tarybos posėdyje, kuriame ketinta aptarti didelio visuomenės dėmesio sulaukusią istoriją Kaune, kai dėl pranešto galimo smurto iš šeimos buvo paimti du mažamečiai vaikai. Kaip rašė portalas lrytas.lt, po susitikimo žurnalistams jis sakė, kad buvo išsamiai kalbama apie visą reformą, taip pat užsiminta apie kauniečių šeimos atvejį ir galima vaiko teisių apsaugos darbuotojų darbo filmavimą.

Kelios dešimtys plakatais nešinų žmonių apie 17 val. susirinko šalia Seimo esančioje Nepriklausomybės aikštėje. Plakatuose išdėstytais užrašais jie ne tik klausė, kas auklės vaikus, jei valstybė auklėja tėvus, bet ir reikalavo vyriausybės atsistatydinimo.

Mitinguotojai taip pat reikalavo apkaltos vienai iš vaiko teisių apsaugos reformos iniciatorių, Seimo narei Dovilei Šakalienei bei kad iš pareigų būtų pašalinta vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitingas protestuojant dėl iš šeimų paimamų vaikų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitingas protestuojant dėl iš šeimų paimamų vaikų

Kartu su mitingo dalyviais pastebėti buvo galima ir parlamentarus, pavyzdžiui, konservatorius Rimantą Joną Dagį ir Lauryną Kasčiūną, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovus Mindaugą Puidoką, Naglį Puteikį, ministrą Liną Kukuraitį.

Reformai nepritarė nuo pat pradžių

Būtent R.J.Dagys buvo vienas iš keleto Seimo narių, prieš beveik dvejus metus parlamentui svarstant vaiko teisių reformą, sakiusių, kad jai nepritaria. Pasak jo, reforma yra įgyvendinama prastai ir keliama grėsmė šeimoms.

„Išnaudojamas įstatymo neapibrėžtumas, bet svarbiausia požiūrio klausimas. Jeigu dominuos požiūris, kad šeima susigaudo mažiau nei tėvai ir kad valdininkas geriau žino, kaip auklėti vaikus, tai mes tada niekur nenueisime. Turbūt reikės tikslinti įstatymą, kad kiekvienas suprastų, ką reikia daryti“, – sakė R.J.Dagys.

Kalbėdamas apie kontrolierę E.Žiobienę politikas sakė jau ne pirmą kartą matantis, kad ji lemiamais momentais tyli, nepasisako aštriais atvejais: „Nežinau, ar šis žmogus susitvarko su darbu.“

Visgi parlamentaras teigė, kad prieš pusantrų metų, kai kritikavo reformą, neįsivaizdavo, kad bus pasiekta tokia situacija. Anot jo, dar svarstant reformą buvo perrašyta dalis jos nuostatų, pavyzdžiui, kaip jis sakė, apie prievartinius skundimus ar baudžiamosios atsakomybės taikymą.

„Aišku, kai kurios formuluotės yra gana kompromisinės, kaip ir buvo tuo metu padaryta. Dabar tomis kompromisinėmis formuluotėmis yra pasinaudojama“, – teigė R.J.Dagys.

Problemos – įvairiuose lygiuose

Vienas vaiko teisių apsaugos reformos iniciatorių Mykolas Majauskas žurnalistams sakė, kad problemų įgyvendinant reformą yra, tačiau įstatymas, draudžiantis mušti vaikus, yra reikalingas. Jis pripažino, kad reformos įgyvendinimas kelią nerimą.

„Jos užmanyme tikrai nebuvo plano matyti nekompetentingus, piktnaudžiaujančius savo padėtimi, taikančius neproporcingas priemones vaiko teisių apsaugos specialistus. O tai matome šiandien“, – sakė politikas.

Be to, M.Majausko manymu, akivaizdu, kad vis dar nėra garantuojamos paslaugos šeimai taip, kaip turėtų. Anot Seimo nario, tėvams sunkiai prieinami pozityvios tėvystės kursai, taip pat sudėtinga tiek tėvams, tiek vaikams gauti psichologinė pagalbą.

„Įstatymas sako, kad vaikų mušti negalima ir man atrodo, kad prie to neturime grįžti. Bet turime dėti visas pastangas, kad reformos įgyvendinimas lemtų, kad smurto prieš vaikus Lietuvoje būtų mažiau ir kuo mažiau vaikų būtų paimama iš šeimų, o jei yra paimama, kad būtų sugrąžinta kaip įmanoma greičiau“, – kalbėjo M.Majauskas.

Jis pripažino, kad visi – ir politikai, ir institucijos – yra vienaip ar kitaip kalti dėl to, kaip yra vykdoma vaiko teisių apsaugos reforma. Anot jo, Seimo priimtame įstatyme nurodoma, kad vaikai iš šeimos gali būti paimti tik teismo sprendimu ir tas paėmimas turi būti motyvuotas, kai vaiko sveikatai ir gyvybei kyla reali grėsmė.

„Seimas taip pat neužtikrino, kad įgyvendinimas vyktų sklandžiai. Deja, ministerija neįgyvendina taip, kaip turėtų, kontrolierė neprižiūri taip, kaip turėtų. Manau, kad čia kolektyvi visų atsakomybė“, – sakė M.Majauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Ministras: apie pasitraukimą spręsti ne man

Į aikštę, kurioje vyko protestas, atvykus socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui, jis iš karto buvo apsuptas pasipiktinusių žmonių, kurie vienas po kito uždavinėjo klausimus. Buvo akivaizdu, kad žmonės yra įsiutę ir pasiruošę išsilieti ant L.Kukuraičio.

Pats ministras žurnalistams sakė, kad aktyvi pilietinė visuomenė yra geresnis valdžios darbo garantas: „Keliami labai aiškūs reikalavimai, aš pats su jais susipažinęs ir jiems pritariu. Spręsime ir surasime reikalingus sprendimus. Jau dabar sprendžiame.“

Keliami labai aiškūs reikalavimai, aš pats su jais susipažinęs ir jiems pritariu. Spręsime ir surasime reikalingus sprendimus. Jau dabar sprendžiame.

Anot jo, yra labai konkretus siūlymas, kaip koreguoti įstatyme numatytas priemones, kad išnyktų dviprasmybės, kuriose atsiduria vaiko teisių apsaugos darbuotojai. Taip pat sudaryta darbo grupė, kuri su organizacijų atstovais, pasiūlys reikalingus teisės aktų pakeitimus, pavyzdžiui, kad į darbą būtų priimami nepriekaištingos reputacijos asmenys.

Paklaustas, ar svarsto pasitraukimą iš posto ministras atsakė, kad sprendimą dėl jo ateities pareigose turėtų priimti ne jis pats.

„Mano tikslas, kad ta reforma būtų kiek galima geriau įgyvendinama siekiant vaiko ir šeimos gerovės. Turime viską padaryti, kad tarnybos būtų draugiškos šeimai ir vaiko paėmimas būtų tik absoliučiai kritiniu atveju. To siekiau ir sieksiu. O sprendimus dėl pasitraukimo iš posto daryti – ne man“, – sakė L.Kukuraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai