Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 09

L.L.Andrikienė įvardijo galimus savo įpėdinius: tarp pavardžių – ir konservatorių maištininkas

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkė Laima Liucija Andrikienė netrukus kels sparnus į Liuksemburgą, kur dirbs Europos Audito Rūmuose, tad konservatoriams teks spręsti, kas perims vieno svarbiausių parlamento komitetų vairą. Pati L.L.Andrikienė su 15min pasidalijo savo pasvarstymais, kas galėtų tapti jos įpėdiniu, vienas iš galimų kandidatų – Mykolas Majauskas.
Laima Liucija Andrikienė, Mykolas Majauskas
Laima Liucija Andrikienė, Mykolas Majauskas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

L.L.Andrikienei iki skrydžio į Liuksemburgą liko vienintelis formalumas – kitą savaitę vyksiantis Europos Sąjungos Tarybos posėdis, kuriame jos kandidatūra į Audito Rūmus turėtų būti galutinai patvirtinta.

„Jeigu sprendimas teigiamas, kitą dieną Vyriausioji rinkimų komisija turėtų svarstyti mano mandato nutraukimo klausimą ir lapkričio 16 dieną, trečiadienį, aš esu laukiama Liuksemburge, Europos Audito Rūmuose“, – 15min pasakojo parlamentarė.

„Tai būtų mano pirmoji darbo diena“, – pridūrė ji.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laima Liucija Andrikienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laima Liucija Andrikienė

Prieš tai, dar spalį, jau pasibaigus visoms procedūroms Lietuvoje, L.L.Andrikienės kandidatūrai pritarė Europos Parlamentas.

Galbūt tai – M.Majauskas?

Paklausta, kas vietoj jos galėtų vadovauti Seimo URK, ji įvardijo daugiau nei keletą kandidatų.

„Frakcija ketina apsispręsti dėl to kitą savaitę. Mes turime tikrai labai patyrusių užsienio politikoje žmonių ir komitete (...) Ir Audronius Ažubalis, ir Žygimantas Pavilionis, ir Emanuelis Zingeris, bet dabar, po dvejų metų darbo šitoje frakcijoje, aš matyčiau tame komitete ir ne vieną parlamentarą, kuris dirba pirmą kadenciją“, – kalbėjo L.L.Andrikienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

Visi jos įvardinti kolegos konservatoriai šiuo metu dirba Seimo URK.

Ž.Pavilionis iki L.Andrikienės vadovavo šiam komitetui, tačiau po konflikto su partijos vadovybe šių metų sausio pirmosiomis dienomis buvo priverstas pasitraukti iš pirmininko pareigų. Tapęs eiliniu komiteto nariu Ž.Pavilionis elgėsi nuolankiai. Vienas partijos lyderių, užsienio reikalų viceministras Jonas Survila palankiai įvertino Ž.Pavilionio elgesį ir interviu Eltai užsiminė, kad jis vėl gali pretenduoti į komiteto pirmininko postą.

Tarp kandidatų ji taip pat įvardijo ir keletą šiame komitete dabar nedirbančių kolegų – Arūną Valinską, Kristijoną Bartoševičių, Andrių Vyšniauską, Matą Maldeikį, Viliją Aleknaitę Abramikienę ir dabartinį Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininką Mykolą Majauską.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Pasak L.L.Andrikienės, visi šie parlamentarai galėtų dirbti komitete, iš jų bei dar trijų šiuo metu dirbančiųjų komitete būtų galima išsirinkti ir komiteto vadovą.

„Frakcija turi, iš ko išsirinkti“, – pabrėžė Seimo URK pirmininkė.

Pats siekė dirbti Liuksemburge

Šiuo metu M.Majauskas atsidūręs vidinio konservatorių konflikto epicentre.

Seimo BFK pirmininkas teikia su Vyriausybe nederintas PVM lengvatas maitinimo sektoriui, kultūros, sporto renginiams, dėl ko sulaukė kritikos ir iš premjerės Ingridos Šimonytės bei partijos vadovybės.

Ji M.Majauskui taip pat buvo priminusi, kad pareigų BFK jis gali ir netekti, jeigu ir toliau laikysis tokios maištingos pozicijos. M.Majauskas užtikrina, kad nesitrauks, todėl gali būti, jog praras šio komiteto vadovo poziciją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė, Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė, Mykolas Majauskas

Kalbama, kad tokių veiksmų M.Majauskas galėjo imtis dėl to, kad nebuvo deleguotas į Europos Audito Rūmus, į kuriuos pasiūlyta būtent L.L.Andrikienė.

Kad M.Majauskas gali būti nusivylęs tokiu valdančiųjų sprendimu, buvo užsiminusi ir premjerė I.Šimonytė.

Tiesa, nusivilti iš tikrųjų yra kuo – per mėnesį Audito Rūmų narys uždirba 23,4 tūkst. eurų, kai Seimo nario alga yra keletą kartų mažesnė.

Kokia procedūra?

Lietuvos kandidatą į Europos Audito Rūmus, remiantis Vyriausybės įstatymu, turi pateikti Ministrų kabinetas, gavęs prezidento pritarimą ir pasikonsultavęs su Seimu.

123RF.com nuotr./Europos Audito rūmai Liuksemburge
123RF.com nuotr./Europos Audito rūmai Liuksemburge

L.L.Andrikienė į Audito Rūmus deleguojama gegužę pasibaigus buvusio Lietuvos atstovo šioje institucijoje Rimanto Šadžiaus kadencijai.

Audito Rūmų nariai skiriami 6 metų kadencijai, galutinį sprendimą priima ES Taryba, pasikonsultavusi su Europos Parlamentu.

Europos Audito Rūmai tikrina, ar tinkamai renkamos ir išleidžiamos ES lėšos, teikia rekomendacijas Europos Komisijai bei valstybių narių vyriausybėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas